De fapt mai corect ar fi „in maniera indiana“, ca-i destul de greu sa gatim acasa mancaruri adevarat indiene, nu prea gem rafturile de garam massala, chutney sau altele asemenea. Dar o idee tot ne putem face, cu ajutorul retetei de mai jos ca, slava Domnului, curry se gaseste pe (aproape) toate drumurile.
Pentru 4 persoane: pieptul, pulpele si aripile de la un pui de cca 1.5 kg, curatate de piele daca vreti sa fie mancarea mai usoara si taiate bucati, 2 linguri de ulei, 1 ceapa tocata, 1 ardei curatat de samburi si vinisoare, taiat marunt, 1 ardei iute asijderea, 1 catel de usturoi, zdrobit, 1 lingura de curry, 1/2 lingurita de cimbru, 450 g rosii, cojite si fara samburi, maruntite (pot fi, desigur, si din conserva), 2 linguri zeama de lamaie, 120 g apa, 55 g stafide, sare, piper.
Incalziti uleiul intr-o cratita care merge la cuptor. Caliti ceapa, ardeiul si usturoiul, amestecand bine. Adaugati curry, zeama de lamaie, rosiile si apa. Cand fierbe, puneti stafidele, sarati si piperati. Asezati in sos bucatile de pui, intr-un sigur strat, si amestecati bine ca sa se acopere cu sosul. Acoperiti si puneti cratita in cuptorul incalzit, la foc mijlociu. Lasati sa se coaca timp de aproximativ o ora, intorcand bucatile de carne la jumatatea intervalului. Serviti cu orez.
Daca doriti, puteti incerca o versiune mai apropiata de traditia indiana, adaugand o lingurita de ghimbir tocat o data cu ceapa, usturoiul si ardeiul, si inlocuind rosiile, zeama de lamaie si apa cu 450 g de iaurt.
Ce bem? Greu de spus la retetele astea orientale. Eu as incerca totusi un Pinot Gris sec de pe Tarnave, ca rau n-are cum sa fie.