O variantă puțin mai altfel de pilaf de raci i-am putea spune rețetei de mai la vale, numai că nu-i pilaf, că orezul nu-i călit, și nici raci nu are, ci doar creveți (seamănă până acum a banc de la Radio Erevan? Asta e, ce să-i mai fac de-acuma…). În fine, precizarea am făcut-o mai mult în ideea de a vă sugera că puteți, firește, înlocui creveții cu raci neaoși. Sau, de ce nu, cu alte fructe de mare care vă plac sau pe care le aveți la îndemână.
Și acestea fiind zise, vă rog să notați că aveți nevoie de
300 g orez cu bobul lung, 300 g creveți (nedecorticați),
zeama de la 1/2 lămâie, 1 ceapă, 100 g unt, 100 ml vin alb sec, 2 lingurițe de curry, pătrunjel, sare și piper.
Decorticați creveții și puneți la fiert capetele și carapacele în 750 ml apă. Adăugați sare, zeama de lămâie, vinul, câteva boabe de piper și 2-3 fire de pătrunjel. Fierbeți supa asta un sfert de oră, filtrați-o, puneți deoparte câteva linguri și dați restul din nou în fiert.
Adăugați în oală orezul și fierbeți-l până când ajunge al dente. Strecurați-l și țineți-l la cald.
Încălziți untul într-o tigaie, căliți ceapa până când începe să se înmoaie, adăugați și creveții decorticați. Sărați, piperați, căliți totul 5 minute și stingeți cu supa ținută deoparte, în care ați dizolvat curry-ul.
Luați de pe foc, amestecați jumătate din compoziția asta cu orezul.
Puneți în tava cuptorului o foaie destul de mare de aluminiu alimentar, puneți în mijloc orezul, turnați peste restul de sos de creveți și acoperiți cu o altă foaie, ceva mai mică. Sigilați bine cele două folii, având grijă să rămână ceva spațiu deasupra orezului.
Băgați, în fine, pachetul ăsta în cuptorul încins dinainte la 190ºC și coaceți 10-15 minute. Serviți imediat.
Cât despre vinul orezului nostru cu creveți, firește că va fi alb, sec și ușurel dar, din motive de curry, trebuie să vă recomand unul un pic mai aromat. Un Pinot Gris ar fi prima mea alegere, dar nici un Traminer n-ar fi de lepădat.
Chestia asta cu decorticatul e putin cam migaloasa, in rest merge uns.