Nu e pui tandoori, nu e chutney, n-are garam massala, cu toate acestea reteta de mai jos aduce destul parfum indian in casa. Ca s-o aduceti si mai aproape de adevar, ar trebui ca in loc de unt simplu sa folositi unt limpezit (incalziti untul intr-o craticioara mica, luati cu o lingura cu gauri spuma care se ridica, decantati cu grija partea limpede si gata, daca untul ar fi din lapte de bivolita ar fi chiar ghee-ul indian). Dar nu-i nevoie chiar de atatea farfastacuri, reteta iese foarte bine si cu unt proaspat, va puteti convinge imediat.
Asa ca, pentru 4 persoane: 225 g orez cu bobul lung (basmati ar fi perfect), 60 g stafide, 25 g migdale, 50 g unt, 1 ceapa tocata marunt, 600 ml zeama de carne sau de pui, sare, piper, curry.
Incalziti untul intr-o cratita cu fundul gros si rumeniti migdalele, amestecand permanent. Scoateti-le si asezati-le pe o hartie absorbanta, pentru a elimina excesul de grasime. Puneti-le deoparte. In acelasi vas caliti ceapa, adaugati stafidele si orezul, amestecand pana cand acesta din urma devine translucid (2-3 minute). Stingeti cu lichidul dorit, asteptati sa dea intr-un clocot, adaugati putin curry, puneti capacul si lasati pilaful sa fiarba pana cand absoarbe toata apa (20-25 de minute la foc mic). Nu uitati ca orezul continua sa se coaca si dupa ce l-ati luat de pe foc, asa ca aveti grija sa nu-l treceti din fiert (orezul, ca si pastele fainoase, trebuie sa fie al dente, adica sa fie fiert, dar sa ramana consistent, nu moale). Sarati, piperati, adaugati migdalele, amestecati cu grija si serviti.
Daca vreti sa o transformati in mancare de post (maine-i vineri, cine stie?), inlocuiti untul cu ulei, iar ca lichid utilizati supa de legume.
Vinul? Alb si nu prea sec, fireste. De-o Feteasca Alba la granita dintre sec si demisec ce ziceti?