Dacă tot îi promisesem Măriucăi de vreo doi ani că am să-i gătesc ceva chinezesc, azi n-am mai avut scăpare. Drept pentru care am prestat la prânz un pui dulce-acrișor, adică una dintre capodoperele bucătăriei chinezești (firește ca, la fel ca în cazul oricărei rețete celebre, ceea ce veți citi mai la vale nu este decât una dintre zecile de variante de sweet&sour chicken). Și da, i-a plăcut, și-a terminat porția înaintea mea!
Pentru 4 persoane:
500 g piept de pui dezosat, fără piele (sau porc slab, vorbim spre final) 1 ardei gras verde, 2 morcovi, 2 cepe, 1 cutie de 400 g compot de ananas (sau ananas proaspăt).
Pentru marinată:
1 lingură de sos de soia, 1 lingură de amidon alimentar din porumb, 1 lingură de vin, 1 albuș.
Pentru sos:
4 linguri oțet, 4 linguri zahar, 2 linguri de sos de soia, 3 linguri vin, 3 lingurițe amidon alimentar din porumb, 1 linguriță ulei de susan.
Pentru prăjit:
cam 100 g amidon alimentar din porumb 4 cești de ulei (preferabil de porumb)
Bateți ușor carnea și tăiați-o fâșii mici. Puneți-o cu ingredientele pentru marinată, amestecate bine în prealabil. Lăsați-o măcar 30 de minute, dar puteți s-o țineți în frigider peste noapte.
Curățați ardeiul și tăiați-l în pătrățele de 2 cm. Radeți morcovii și tăiați-i rondele subțiri, în diagonală. Curățați ceapa și tăiați-o peștișori. Scurgeți ananasul, tăiați-l dacă-i cazul și puneți totul deoparte.
Amestecați bine ingredientele sosului.
Tăvăliți bucățelele de carne, bine scurse de zeama de la marinată, prin amidon, scuturați pentru a elimina excesul.
Încălziți uleiul într-o tigaie adâncă sau, dacă aveți, într-un wok. Când se înfierbântă bine, prăjiți puiul până capătă o culoare auriu închis (circa 4 minute). Scoateți carnea și scurgeți-o bine.
(Nu e obligatoriu să tăvăliți carnea prin amidon, nici eu n-am făcut-o astăzi, că mi-a fost lene și am vrut să iasă mâncarea un pic mai ușoară, dar să știți că iese mai bine cu mini-șnițelușele care rezultă în urma operației.)
Puneți 2 linguri de ulei într-o tigaie curata (sau în wok-ul curățat, firește) și așteptați până se încinge. Puneți morcovii și căliți-i 1 minut, adăugați ceapa (lăsați-o 2 minute), ardeiul (1 minut) și ananasul (1 minut). Mai amestecați o data sosul și turnați-l în tigaie. Lăsați să fiarbă până începe se se îngroașe (1-2 minute). Adăugați carnea, amestecați încă o data și stingeți focul.
Serviți imediat, cu orez fierbinte.
Singurul lucru pe care cred c-ar mai trebui să vi-l spun este acela că, la orice rețetă chinezească, uleiul de porumb este preferabil, pentru că rezistă la temperaturi înalte și e neutru la gust (mai multe informații despre uleiuri găsiți aici)
Beți fără pic de grija un pahar (sau mai multe) de Muscat (demi)sec sau Tămâioasă așijderea.
Puteți înlocui puiul cu carne de porc fără pic de grăsime (obținând, astfel, un porc dulce-acrișor, firește!). Preparația este identică, doar vinul alb din pahar trebuie înlocuit cu unul roșu, mai ușor și demisec.