O rețetă foarte simpatică de pui cu ciuperci și care-mi place tare mult, fiindcă adaugă o grămadă de gust la pieptul orătaniei (cam prea fad, dar asta știți), bașca e foarte versatilă, putând fi pusă pe masă într-o sumedenie de variante. Dar despre asta vom vorbi mai la coadă, deocamdată să trecem în bucătărie.
Aveți nevoie cam de
1 kg de piept de pui (dezosat și fără piele), 1 kg de ciuperci (optim de pădure, dar nimic nu-i perfect pe lumea asta), 100 g costiță (bacon, pancetta sau cum o mai fi ea botezată de producători/negustori), 3 hașme (sau 4-5 fire de ceapa verde), 1/2 căpățână de usturoi (sau după gust), 1 păhărel de vin alb sec, 50 ml ulei (sau unt, dar mai vorbim),
ceva verdeață, sare, piper,
iar la opționale
boia, 1 conserva de roșii mărunțite (sau proaspete, sau suc, sau bulion), 400 ml smântână.
Mai întâi operațiunile preliminare. Curățați și spălați toate cele. Încingeți grăsimea într-o cratiță corespunzătoare.
Puneți mai întâi la călit costiță, ceapa și usturoiul, tocate mărunt (din cuțit). După vreun minut, adăugați și carnea de pui, tăiată după plac (fâșiuțe, cubulețe…).
Când își schimba culoarea, adăugați și ciupercile, tăiate și el bucăți (dacă le puteți căli separat în unt, într-o tigaie încăpătoare, bine, dacă nu, nu). Sotați totul încă vreo 5 minute, stingeți cu vinul, sărați, piperați, puneți capacul și lăsați sa fiarbă până când scade zeama.
Bun, asta-i baza. Vă puteți opri aici, presărând doar verdeață (pătrunjel) la final. Puteți colora totul în roșu, cu boia, dacă va surâde ideea (adăugați-o de la început, odată cu carnea). Sau poate vreți ca mâncarea să aibă sos, și atunci poate fi de roșii (puse cu vreo 5 minute înainte de final) sau de smântână (așijderea, numai că în cazul asta e mai bun untul pentru călit, iar verdeața va fi, probabil, mărar), în ambele variante boiaua devenind doar facultativă. Sau puteți merge pe roșii, adăugând 2 linguri de smântână la final. Sau… (dar deja cred ca ați prins ideea că de-acuma toate sunt doar după gustul dumneavoastră propriu și personal, sau poate doar după cheful de moment).
Ca garnitură, iarăși, puteți opta în voie; mămăligă, piure, orez, ce vă place sau ce-aveți la îndemână.
Cât despre vin, alaltăieri am făcut varianta simplă, doar cu 3 linguri de smântână adăugată, și a mers un Sauvignon Blanc ceva de speriat.