Trebuie să mărturisesc că împărtășeam cu totul imaginea despre Gwyneth Paltrow pe care o avea și Elaine Lipworth despre starul din Shakespeare in Love: probabil o fanatică a dietelor, eventual vegană și alte chestii din astea la mare modă. Măcar declarativ, dacă nu altfel. Însă, trebuie să recunosc, mi-am schimbat radical părerea despre actrița americană. Nu neapărat aflând că tocmai și-a lansat o carte de bucate (Notes From My Kitchen Table), nici pentru că este fan Mario Batali și Jamie Oliver. Ci datorită faptului că, pornind de la aceste știri, am descoperit câteva dintre rețetele sale favorite. Printre care, evident, și „prăjitura” de cartofi cu usturoi din titlu. Care de fapt e mai mult o coptură pe straturi, dar cred că sunteți de acord cu mine că asta contează mai puțin. Eventual, s-ar putea să vă intereseze faptul că Gwyneth a descoperit-o la Chez L’Ami Louis din Paris care, tot ea ne spune, e restaurantul preferat al tatălui său, Bruce Paltrow. Și s-a chinuit acasă până când a obținut o versiune suficient de asemănătoare.
Ce ne trebuie pentru a o face și noi? Păi 2 cartofi mari (300 g bucata), 5 linguri de grăsime de rață (eventual puteți folosi unt), 4 linguri de ulei extravirgin de măsline, 3 căței de usturoi, 1 lingură de pătrunjel, mărunt tocat, sare mare.
În primul rând, nu uitați să încălziți grill-ul cuptorului.
Fierbeți cartofii, curățați, 20 de minute. Lăsați-i să se răcorească și tăiați-i felii de aproximativ 3 mm. Zdrobiți cu lama cuțitului 2 căței de usturoi.
Încingeți într-o tigaie mare 1 lingură de untură și una de ulei, adăugați un cațel de usturoi și puneți feliile de cartofi, într-un singur strat (câți încap) să se rumenească (cam 3 minute pe fiecare parte). Când sunt gata, scoateți-le pe hârtie absorbantă sau pe șervețele. Repetați ciclul grăsimi încinse-cartofi rumeniți de câte ori este necesar, înlocuind și cățelul de usturoi când ziceți că s-a rumenit prea tare.
Pregătiți formă mică (de fontă, recomandă Gwyneth) care să aibă 15-20 cm diametru. Ungeți-o bine cu lingura de grăsime rămasă. Puneți straturi succesive de felii de cartofi, presărate cu sare și apăsați bine cu dosul unei linguri de lemn (operațiunea asta ține „prăjitura” la un loc, așa că nu trebuie să fiți prea delicați/delicate). Băgați totul sub grill-ul încins la maximum, până se rumenește frumos și cartofii devin puțin crocanți (cam 5 minute, dar depinde, firește, și de grill)
În fine, răsturnați pe un platou și presărați cu pătrunjel și cu cățelul de usturoi tocat mărunt.