• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cartofi noi la cuptor cu ciuperci, usturoi și mărar

May 07, 2012 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete cu legume, Rețete de post 4


Cartofi noi la cuptor cu ciuperci, usturoi si marar

Dintre numeroasele variante de cartofi noi la cuptor care ne bucură viața la sfârșitul primăverii și începutul verii, cea care urmează mai la vale mi se pare una dintre cele mai reușite. Și nu atât datorită faptului că este, pur și simplu, mai bogată și mai aromată, ci și pentru că zeama lăsată de ciuperci contribuie din plin la gustul deosebit pe care îl capătă cartofii noi gătiți în acest fel. Iar dacă mai adăugați și faptul că rețeta e tare simplă și foc de versatilă (adică o puteți aduce pe masă și într-o zi de post, dar o puteți distribui și în rol de garnitură), cred, sincer, că n-aveți niciun motiv să n-o încercați.

1 kg cartofi noi,
500 g ciuperci (cu precizarea că, dintre cele de cultură, cu pleurotus iese mai bine),
1 legătură de usturoi verde,
1 legătură de mărar,
puțin cimbru (nu-i obligatoriu),
ulei,
sare și piper.

Faceți mai întâi toaleta cartofilor și ciupercilor. Tăiați-le apoi bucăți și, numai dacă vreți, opăriți cartofii în apă sărată 5 minute (dacă sunteți adepții genului „pufos”).

Puneți cartofii într-un castron, sărați (dacă nu i-ați opărit), piperați, presărați cimbru, turnați un pic de ulei și amestecați-i, să fie condimentați și unși cât mai uniform. Răsturnați-i cu grijă în tavă, puneți în castron ciupercile, sărați, piperați, adăugați, dacă mai trebuie, un pic de ulei, amestecați-le și trimiteți-le și pe ele alături de cartofi. Omogenizați cât de cât conținutul tăvii și băgați totul în cuptorul gata încins, la 200ºC. Pe tot parcursul coacerii (cam 1 oră) nu strică să zgâlțâiți, din când în când, tava, să nu se prindă

Curățați usturoiul, tocați-l mărunt și presărați-l peste cartofii cu ciuperci cam cu 10-15 minute înainte de sfârșitul coacerii. Când e gata, presărați mărarul, să-și lase și el aroma până se răcorește un pic mâncarea (5 minute).

Ca variantă, mai ales dacă n-aveți usturoi verde, puteți zdrobi 2-3 căței de usturoi, să-i frecați cu vreo 50 ml de vin și să turnați totul, cât de uniform, peste cartofi. În ceea ce privește condimentarea, firește că puteți folosi și alte verdețuri ori picanterii, după plac; ideea e să nu exagerați, totuși, pentru că ar fi păcat să astupați aroma ciupercilor. A, iar durata de coacere e destul de relativă, că depinde de mai mulți factori, de la dimensiunile la care ați tăiat cartofii până la gradul de rumenire preferat, ca să nu mai zic nimic despre cuptorul în sine. Ideea ar fi ca, după ce s-a dus toată zeama lăsată de ciuperci (și eventualul vin), coacerea să mai dureze măcar câteva minute.

În ceea ce privește vinul din pahare, probleme foarte mari nu prea sunt, fiindcă e vorba despre o mâncare destul de primitoare. Dacă veți servi acești cartofi noi la cuptor ca o mâncare de sine stătătoare, gândiți-vă la un alb ușurel și sec, dacă îi veți folosi ca garnitură, atunci desigur că veți alege vinul în funcție de preparatul de bază.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Cartofi la cuptor cu ciuperci și usturoiCartofi la cuptor cu ciuperci și usturoi Cartofi noi cu ciuperci și usturoi Cartofi noi la cuptor, cu mărar și telemea Cartofi cu sos de rosii si usturoiCartofi la cuptor cu usturoi și sos de roșii

  • cartofi, cartofi la cuptor, cartofi noi, ciuperci, cuptor, marar, usturoi

4 thoughts on “Cartofi noi la cuptor cu ciuperci, usturoi și mărar”

  1. vic 08/05/2012 at 10:22

    in loc de cimbru rozmarin.
    si mai propun un recas-alb-2011 premiat chiar anul asta [ai scris si tu de el].

    Reply ↓
    1. costachel Post author08/05/2012 at 11:41

      N-aș prea fi de acord cu rozmarinul, din simplul motiv că s-o fi împăcând el bine cu cartofii, dar cu ciupercile cam puțin spre deloc. Chestie de gust, la urma-urmelor… Însă la vin subscriu 🙂

      Reply ↓
  2. lacri 13/05/2012 at 08:31

    Toţi în familie manifestăm primăvara un soi de dependenţă de cartofii noi, iar varianta cu pleurotus cred că o să tenteze pe toată lumea.
    O zi frumoasă!

    Reply ↓
    1. costachel Post author13/05/2012 at 10:47

      Mda, cam cunosc dependența asta… Și mulțumesc frumos! 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved