Rețeta de cartofi la cuptor cu usturoi și sos de roșii care urmează în continuare reprezintă una dintre preferatele mamei mele și, în același timp, o moștenire de la bunica. E vorba despre o mâncare absolut grozavă, simplă, ieftină și fără bătăi de cap, care se poate mânca în absolut orice moment al anului, mai ales dacă aveți nevoie de un pretext foarte gustos pentru o salată mare, de orice fel ar fi ea.
6 cartofi mari, 1 căpățână de usturoi (sau după gust), 1 cană mare de suc de roșii (sau 2-3 linguri de bulion, depinde cât e de gros), 2-3 linguri de ulei, sare (obligatoriu mare și neiodată), piper, cimbru (facultativ).
Începeți prin a curăța cartofii, pe care apoi îi veți tăia în sferturi, pe lung, sau după plac, cu precizarea că bucățile trebuie să fie destul de mari. Frecați-i apoi bine cu sare, eliminați excesul și așezați-i, pe un singur strat, într-o tavă cu pereții înalți, bine unsă în prealabil cu ulei.
Presărați deasupra usturoiul, curățat și tăiat în feliuțe subțiri, cimbrul și piperul (mai mult oleacă decât puneți de obicei). Turnați apoi sucul de roșii (sau bulionul dizolvat în apă), cu precizarea că, indiferent de variantă, lichidul trebuie să fie musai fierbinte și aproape să acopere cartofii (la nevoie, completați cu apă clocotită).
Băgați apoi tava în cuptorul încins dinainte, la un foc mijlociu spre tare (220ºC). Când a scăzut sosul, mâncarea e gata, cu precizarea că, pe la jumătatea timpului de coacere, cartofii trebuie întorși, ca să se rumenească uniform.
De salată, că-i obligatorie pentru acești cartofi la cuptor, am vorbit deja. Despre vin, ce să zic, dacă vreți alb atunci încercați un Riesling, dacă vreți roșu, atunci eu v-aș spune să alegeți unul mai ușurel. O Băbească, de pildă.
Minunat !! Aceasta-i si reteta folosita de mama mea . Simpla si gustoasa !!!
Așa e! Și-s curios: mama dumneavoastră din ce regiune era?