• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cartofi la cuptor cu usturoi și sos de roșii

Aug 05, 2008 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post 2


Cartofi cu sos de rosii si usturoi

Rețeta de cartofi la cuptor cu usturoi și sos de roșii care urmează în continuare reprezintă una dintre preferatele mamei mele și, în același timp, o moștenire de la bunica. E vorba despre o mâncare absolut grozavă, simplă, ieftină și fără bătăi de cap, care se poate mânca în absolut orice moment al anului, mai ales dacă aveți nevoie de un pretext foarte gustos pentru o salată mare, de orice fel ar fi ea.

6 cartofi mari,
1 căpățână de usturoi (sau după gust),
1 cană mare de suc de roșii (sau 2-3 linguri de bulion, depinde cât e de gros),
2-3 linguri de ulei,
sare (obligatoriu mare și neiodată),
piper,
cimbru (facultativ).

Începeți prin a curăța cartofii, pe care apoi îi veți tăia în sferturi, pe lung, sau după plac, cu precizarea că bucățile trebuie să fie destul de mari. Frecați-i apoi bine cu sare, eliminați excesul și așezați-i, pe un singur strat, într-o tavă cu pereții înalți, bine unsă în prealabil cu ulei.

Presărați deasupra usturoiul, curățat și tăiat în feliuțe subțiri, cimbrul și piperul (mai mult oleacă decât puneți de obicei). Turnați apoi sucul de roșii (sau bulionul dizolvat în apă), cu precizarea că, indiferent de variantă, lichidul trebuie să fie musai fierbinte și aproape să acopere cartofii (la nevoie, completați cu apă clocotită).

Băgați apoi tava în cuptorul încins dinainte, la un foc mijlociu spre tare (220ºC). Când a scăzut sosul, mâncarea e gata, cu precizarea că, pe la jumătatea timpului de coacere, cartofii trebuie întorși, ca să se rumenească uniform.

De salată, că-i obligatorie pentru acești cartofi la cuptor, am vorbit deja. Despre vin, ce să zic, dacă vreți alb atunci încercați un Riesling, dacă vreți roșu, atunci eu v-aș spune să alegeți unul mai ușurel. O Băbească, de pildă.

S-ar putea să vă intereseze și:

Cartofi la cuptor cu ciuperci și usturoiCartofi la cuptor cu ciuperci și usturoi Cartofi noi la cuptor cu ciuperci, usturoi și mărar Cartofi la cuptor, un pic mai migăloși, dar mult mai gustoși Cartofi la cuptor greceștiCartofi la cuptor grecești, cu ulei de măsline, lămâie și oregano

  • cartofi, cartofi la cuptor, cuptor, reteta, rosii, tava, usturoi

2 thoughts on “Cartofi la cuptor cu usturoi și sos de roșii”

  1. Geta 04/11/2016 at 21:15

    Minunat !! Aceasta-i si reteta folosita de mama mea . Simpla si gustoasa !!!

    Reply ↓
    1. costachel Post author07/11/2016 at 00:04

      Așa e! Și-s curios: mama dumneavoastră din ce regiune era?

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved