• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cartofi noi cu ciuperci și usturoi

May 26, 2011 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete cu legume, Rețete de post 2


Dacă mă întrebați pe mine, excelenta rețetă de urmează mai la vale e mai mult decât o simplă variantă a cartofilor noi sotați singurei și parfumați cu mărar și usturoi. Și asta pentru că zeama lăsată de ciuperci este imediat absorbită și dă o aromă mai mult decât interesantă trufandalelor astea tradițional românești, dar care astăzi ne vin mai mult din Egipt, de pildă, decât de pe plaiurile mioritice. Însă cum n-are rost să facem acuma o întreagă discuție pe tema alimentelor importate, că tot nu rezolvăm nimic aici, mai bine hai să trecem în bucătărie.

Pregătiți dumneavoastră

1 kg de cartofi noi,
250 g ciuperci,
1 legătură de mărar,
usturoi verde după gust,
ulei,
sare și piper.

Faceți mai întâi toaleta cartofilor și a ciupercilor; eventual, dacă-i cazul, tăiați totul bucăți civilizate. Încingeți uleiul într-o tigaie cu pereții înalți și începeți sotarea, amestecând des prin agitare și săltare (sauter!) fiindcă, dacă băgați lingura, aproape sigur veți zdrobi cartofii.

Când aproape au ajuns la gradul de rumenire pe care îl doriți, puneți și usturoiul tocat mărunt, iar atunci când sunt gata, sărați, piperați, presărați mărarul, agitați bine pentru ultima oară, stingeți focul, puneți capacul și lăsați aromele să se omogenizeze vreo cinci minute.

Asta ar fi varianta de bază, dar verdețurile ar putea fi mai multe, desigur. Cimbrul este primul care-mi vine în minte, dar ați putea, de pildă, să puneți și un pic de rozmarin odată cu usturoiul, că se înțeleg tare bine între ele și împreună cu cartofii.

Când despre vin, depinde. Dacă mâncărica asta va fi distribuită într-un rol de garnitură, atunci firește că veți turna în pahare ceva potrivit cu felul de bază. Dacă însă cartofii noi cu ciuperci vor constitui un fel de sine stătător (eventual simplu pretext pentru o salată babană, de varză nouă, evident!) atunci trebuie să mărturisesc că la cei pe care-i vedeți în poză am băut o Fetească Regală de pe la Odobești (Crama Blum) și tare bine a mai fost!

S-ar putea să vă intereseze și:

Cartofi noi la cuptor cu ciuperci, usturoi și mărar Cartofi la cuptor cu ciuperci și usturoiCartofi la cuptor cu ciuperci și usturoi Tocanita de cartofi cu ciuperciMâncare de cartofi cu ciuperci Cartofi cu sos de rosii si usturoiCartofi la cuptor cu usturoi și sos de roșii

  • cartofi, cartofi noi, ciuperci, marar, sote, tigaie, usturoi

2 thoughts on “Cartofi noi cu ciuperci și usturoi”

  1. Maria 10/10/2011 at 09:26

    Maestre, din păcate văd abia acum reţeta şi nu mai avem cartofi noi. Nici usturoi verde… Cum e cu cartofi vechi, merge?

    Reply ↓
  2. costachel Post author10/10/2011 at 10:41

    Sigur că da, n-o să aibă frăgezimea și dulceața aia tipică de cartofi noi, dar rău n-o să fie! 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved