• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pește cu sos de votcă, M*A*S*H style

Jul 02, 2011 costachel Fripturi la grătar, Mozaic, Rețete, Rețete cu pește, Rețete de fripturi, Rețete de vedete 2


Dacă ați urmărit celebrul serial M*A*S*H, este aproape imposibil să nu-l țineți minte pe bucătarul Igor. Igor Straminsky, pe numele său complet. Timp de 9 sezoane, Hawkeye, Trapper, B.J., Klinger, Radar și toți ceilalți s-au plâns permanent de calitatea mâncării pe care  le-o servea acest soldat care, deși fusese instruit să fie mecanic, ajunsese, absolut logic din punct de vedere militar, să fie bucătarul spitalului mobil.

Se pare însă că actorul Jeff Maxwell, cel care a interpretat rolul, era nițel mai priceput la cratiță decât personajul, astfel încât, în 1997, a publicat cartea Secrets of The M*A*S*H Mess: The Lost Recipes of Private Igor. Trebuie să recunosc că am aflat abia astăzi despre ea, căutând, în calitatea mea de fan declarat al serialului, informații de cu totul altă natură (așa se-ntâmplă de obicei, nu?) Drept pentru care urmează mai la vale o rețetă chiar apetisantă (sigur n-a fost în meniul vreunui episod!), în care firește că puteți înlocui peștele-spadă prezent în narațiune cu felii din cam orice alt pește mare. Fiindcă, în fond, sosul (oarecum înrudit cu cel de piper verde) mi se pare personajul principal din farfurie.

Așadar: 4 felii de pește-spadă (cam 175 g fiecare), 50 g unt, 400 ml smântână, 100 ml votcă, 2 lingurițe de piper verde, 3 linguri zeamă de lămâie verde, sare, piper, 1 lămâie verde, tăiată sferturi.

Cu peștele e simplu: sărat, piperat și fript pe grătarul încins, 3-4 minute pe fiecare parte (întoarceți-l o singură dată).

Pentru sos, topiți untul într-o crăticioară, adăugați smântâna și votca. Fierbeți 4-5 minute, adăugați boabele de piper (bine scurse și zdrobite puțin cu dosul lingurii), zeama de lămâie verde, reglați de sare, puneți capacul și stingeți focul.

Puneți, în fine, câte o felie de pește în farfurie, turnați deasupra sos și garnisiți cu o felie de lămâie verde.

Aici se oprește rețeta lui Igor, așa că preiau eu legătura și vă spun că mi-ar place niște cartofi natur ca garnitură, iar în pahare mi-aș turna un Aligoté, că avem de unde, nefiind noi în Coreea anilor ’50 ai secolului trecut.

Și, în loc de încheiere, vă mai spun doar că, în prefața cărții, Alan Alda (sau Hawkeye Pierce, cum preferați!) zicea: „De-abia aștept să încerc rețetele astea. Există mai mulți oameni pe care vreau să-i omor.” Cu siguranță, peștele nostru cu sos de votcă nu-i va fi de folos, chiar dimpotrivă!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Pasta de peste afumat Fileuri de pește pane cu parmezan, capere și pătrunjel Salată de pește afumat (cu cartofi) Pește alb cu spanac, portocale și măsline verzi

  • gratar, peste, piper verde, smantana, sos, votca

2 thoughts on “Pește cu sos de votcă, M*A*S*H style”

  1. aphextwinz 02/07/2011 at 13:28

    Peste spada? Romania? Greu 🙂

    Reply ↓
  2. costachel Post author02/07/2011 at 13:36

    Stiu. Am vrut totusi sa respect originalul, precizand insa ca substituirea este oricand posibila 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved