Între noi fie vorba, rețeta asta grozavă și ușoară ca fulgul (pește alb, de!) miroase nițel a improvizație. Argumente? Păi în primul rând e foc de rapidă, apoi se vede clar că ingredientele salatei pe care se așează peștele nu-s chiar bătute în cuie, după cum și peștele poate fi cam de orice fel, cu condiția să aibă carnea albă. Așa că, indiferent dacă la prăvălie ați găsit calcan, cod, șalău, merlucius ori mai știu eu ce, e clar că vă puteți apuca de preparația care urmează.
Pentru care vă trebuie
4 fileuri frumoase de pește, 1 legătură de spanac, 1 portocală, câteva măsline verzi (cu sâmburii dați jos și tăiate felii), 1 ceapă mică (sau 2-3 cepe verzi), 2 lingurițe de miere (sau după gust), 1 lingură de zeamă de lămâie (sau oțet), sare și piper.
Curățați mai întâi portocala, cu un cuțit, în așa fel încât să scăpați și de coaja galbenă, și de cea albă. Cam cum ați curăța un măr cu coaja foarte groasă, să zicem (nu mi-a venit în minte altă comparație). Iar operația e bine să o faceți deasupra unui castronel, ca să nu pierdeți nimic din zeama care se scurge. Când ați terminat, tăiați-o felii rotunde și destul de subțiri (iarăși, aveți grijă să nu risipiți sucul).
Spălați bine spanacul, eliminați tijele și lăsați-l la scurs. Curățați și ceapa, apoi tocați-o cât de mărunt puteți.
Încălziți într-o tigaie 1 lingură de ulei și prăjiți peștele (sărat și piperat) pe ambele părți (maximum 5 minute pe fiecare parte ar trebui să dureze, dar depinde, firește, de grosimea bucăților)
Puneți într-o salatieră zeama de lămâie, mierea, lingura de ulei rămasă și sucul scurs din portocală. Sărați, piperați și bateți bine cu telul, să se omogenizeze.
Adăugați spanacul, portocala, măslinele și ceapa, amestecați, împărțiți în 4 farfurii, puneți deasupra câte o bucată de pește și serviți.
Variante nu vă spun, că e clar că-s nenumărate. Cât despre vin, un Aligoté suav, precum cel de la Gramma – Casa Olteanu, zic eu că s-ar potrivi optim, că doar e vorba despre pește. (Alb, dar pește!). Dar, la câte versiuni posibile are mâncarea asta, probabil că e suficient să zic doar că alb și sec trebuie să fie vinul.