Nu, nu va ganditi la versiunea clasica a acestui aperitiv, pentru ca m-am gandit ca ar fi mai interesant sa dam pestelui afumat o alta prezentare, mai deosebita si (zic eu!) mai gustoasa. Si chiar daca va veti intoarce dupa aceea la clasicul peste afumat tocat, frecat cu unt si zeama de lamaie, basca o tuica rece alaturi, sper sa ramaneti macar cu convingerea ca da, merele chiar se impaca bine cu pestele si ii dau o prospetime si o dulceata aparte. Dar destul cu prezentarile, sa intram in miezul problemei.
Pentru o masa cu multi invitati aveti nevoie de 300 g peste afumat, 500 g ceapa, 800 g mere, 150 g unt, 50 ml ulei, 100 g lamaie, basca ceva sare si piper, in caz ca simtiti nevoia.
Scaoteti fileurile pestelui, desarati-le daca e cazul, treceti-le de 2-3 ori prin masina de tocat carne. Tot prin masina dati ceapa si merele, curatate si taiate in sferturi. Adaugati untul moale, uleiul si zeama de lamaie si incepeti sa frecati pana vi se uraste (adica pana cand obtineti o pasta omogena, fireste). Gustati ca sa vedeti daca-i mai trebuie ceva (sare, piper, zeama de lamaie) si serviti. Singurul lucru pe care ma simt dator sa vi-l mai spun este ca, si-n reteta asta, trebuie sa va feriti de merele fainoase si, altminteri, fara nici un gust (lua-i-ar dracu’ cu soiurile lor hiperproductive cu tot!). Ionathane stiu ca rar mai gasiti, dar cred ca ati inteles ideea.
In pahare, mai ales daca ati folosit si niste mere bune si aromate, cred ca tare bine i-ar sta unui Pinot Gris tare sec. Daca insa pestele domina toata pasta noastra, atunci e clar, plange dupa Aligote.