Mâncarea de mai la vale este, de departe, cea mai fină mâncare chinezească pe care am mâncat-o vreodată. Am meșterit-o la (și cu) Bogdan acum vreo 15 ani iar rețeta, după nenumărate și infructuoase căutări, o credeam definitiv pierdută (că doar am trecut prin două mutări de atunci). Astăzi însă, căutând cu totul și cu totul altceva (o extraordinară supă de roșii, nu mă las până n-o găsesc!), a dat norocul peste mine și eu peste foaia pe care o notasem. Drept pentru care nici nu mai stau s-o gătesc și s-o pozez, v-o comunic mintenaș, că dacă, Doamne ferește!, iar pierd foaia și n-o mai găsesc decât peste alți 15 ani?
În consecință, aflați că aveți nevoie de 1/2 kg de fileuri de pește (de preferință alb), 340 g făină, 1 ou, 2 linguri de praf de copt, 3 1/2 linguri de amidon alimentar de porumb, 1 linguriță de sare, 1 cana de apă, încă puțin amidon pentru tăvălit peștele și ulei.
Amestecați bine făina, oul, praful de copt, amidonul și apa. Lăsați amestecul în pace 10 minute, adăugați 10 linguri de ulei și îngăduiți mixturii să mai reflecteze la greutățile vieții preț de încă 20 de minute. Tăiați peștele în bucăți mici, treceți-le prin amidon, scuturați bine excesul, înmuiați-le în aluatul fabricat în prealabil și prăjiți-le în baie de ulei până se auresc. Scoateţi-le pe hârtie absorbantă (sau pe șervețele), să se răcorească vreo 5 minute, că mai avem treabă.
Pentru partea a doua mai avem nevoie de 200 g bucățele de ananas (din compot), 3/4 cană de zeamă (tot din compot, firește!), 1 lingură de amidon, 2 linguri de oțet, 1 lingură de sos de soia, 2 linguri de zahăr și cozile de la 2 cepe verzi, tocate mărunt. Frecaţi amidonul cu oţetul şi puneți toate ingredientele într-o cratiță potrivită (nici măcar de wok n-aveți nevoie pentru rețeta asta!), cratița pe aragaz, la foc potrivit, și amestecați până dă în fiert. Puneți bucățele de pește și capacul peste, fierbeți 5 minute și cu asta basta. Serviți cu orez, firește.
Vinul? Păi gândul mă duce acum spre Tămâioasa vinificată sec de la Ştirbey, deşi probabil că un Pinot Gris ar fi mai aproape de adevăr. Văd eu ce găsesc şi vă spun.
@ animaloo
Am sa pun si poza, ce-am sa fac. Decat ca doctorul mi-a taiat pentru moment prajelile, asa ca… Cat despre gheata pisata e clasica pentru tempura (tot un fel de aluat pentru inmuiat diverse si prajit, de origine portugheza, dar facut celebru de japonezi)si se foloseste ca sa fie aluatul cat mai rece. Scopul e sa obtii o anumită textura, usoară si crocanta, dar la reteta de mai sus nu-i cazul, ca oricum urmeaza o fierbere.
@ Loki
Cu niste suc de ananas. Desi cred ca o sa mearga orice alt suc de fructe acrisoare. Chiar mi-ai dat o idee, multumesc mult, am sa incerc 🙂
Uite acum mi-a trecut prin cap ca am storcator de fructe, si nu o data am facut suc de ananas din ananas proaspat. Da’ era prea evidenta solutia probabil.
Merita incercat cu ananas proaspat, pentru ca pe langa aroma mai puternica adauga si gustul putin acrisor.
In afara de ananas am cam toate ingredientele p-acasa, probabil incerc in w/e reteta.
Perfect de acord cu ananasul proaspat, numai ca atunci va trebui fie mai putin otet, fie un pic mai mult zahar. Dar de asta s-a inventat expresia “dupa gust”, nu?
Daaa, buna reteta si desi nu imi sade in caracterul de antiaplaudaci o sa o comit. Nu retin cantitati, am mai facut si cu pui si am ce imi trebuie in batatura. Cum ar veni, faina idee domnu’ Costache. Am o conserva ieftina de ananas, nu cred ca o sa planga pestele ca si el e ieftin, cod.
La bautura o sa ignor sfaturile ca’ n-am decat ceai din menta proaspata si patru beri (si ele proaspat sosite in batatura).
Corect. Oricum nu pot fi batute in cuie cantitatile astea, depinde mult de ce fruct nimeresti; am intalnit ananas mult mai dulce in stare cruda decat in compot (si in acelasi timp si cu o cantitate mare de Vitamina C in el, de unde gustul acrisor).
@ gaga
La reteta asta, berea o sa mearga precum pumnu-n ochi, asa ca mai bine dupa masa, pe post de desert 🙂
@ loki
Sigur ca orice reteta e doar un punct de plecare. Aici dau doar variantele si gramajele care mi-au placut mai mult la un moment dat, dar nici macar eu, din varii motive, nu le respect intotdeauna. Bine ca s-au inventat update-urile la posturi 🙂
“berea o sa mearga precum pumnu-n ochi”
hehe maestro. Suntem niste fiinte in lumea asta, la care berea merge cu orce. Inclusiv cu Pinot Gris 😀
Singura problema pe care o vad eu la reteta asta, este ca nu stiu exact ce sa aleg: pe asta ori pe “calcan Albert care merge cu orice alt peste alb si mai ieftin”.
Eu as zice ca nu, se neutralizeaza reciproc si, impreuna cu celelalte ingrediente, ia nastere un minunat sos dulce-acrisor. Insa, dupa cum spuneam oleaca mai sus, va rog sa considerati orice reteta de pe acest site (inclusiv orice gramaj de pe-acolo) drept un simplu punct de plecare. Ca doar reteta trebuie s-o faceti pe gustul dumneavoastra si-al familiei, nu pe-al meu! Dar daca nu iese bine asa modificata, chiar n-am nici o vina 🙂
Am revenit numai sa va spun, draga domnule Costachel, ca am achizitionat tot ce trebuie, inclusiv niste riesling de jidvei. Nu la fel de sec precum Dry Riesling dar aveau piua la capitolul asta. Asa ca in cursul zilei de azi o sa ne rasfatam 😀
Executat, mancat. Mai facusem de mult ceva asemanator dar cu pui. Am adus mici modificari, la aluat nu am pus praf de copt ca nu folosesc, o sa pun si poze la mine pe plantatie cu dovezile ca nu e frumos sa fac aici spam 😀
E foarte bun aluatul de pane, mi-a mai ramas, am pus in el scoici din alea mici (vongole) si am facut mici chiftelute, gustarele.
Stimate costachel…. Am facut in seara asta un salau ( file, dar congelat de nil, ca era ieftin la kaufland)cu ananas dupa (partial) reteta dumitale…. Nebunieeee. Dar fara faina, ou, amidon si alte trasnai / recte nebunii… se complica reteta si dura prea mulr. Peste ananas adaugat mult rosmarin proaspat, (cat am avut, o mana) suc de la o lamaie si ½ (atat am avut) si usturoi taiat marunt. Deasupra pus fileul de salau….inca ceva rosmarin verde, nitel piper (aaaa..uitai sa spun ca am completet “patul” salaului cu ceva ardei iute proaspat….e nebunie commbinatia de suc de lamaie, ardei iute si ananass…. Completare la peste la cuptor……cu rosmarin pe deasupra si pe dedesupt
La fel de important…..iertaciune dar m-am trezit ca fac peste si n-am vin….. Si cum am invatat lectia ca nu se pune vin la nici o mancare pe care sa nu-l poti bea…. Am avut de ales (ca nu ma hazardam sa stric cu…ceva gen “francusa” luata de la chioscul din c olt, la miezu’ noptii, am mai facut prostiaz asta si m-am lecuit)…Asa ca…am cantarit indelung dintre vinurile “de pastrat” / colectia jumatatii mele… si am considerat ca o feteasca regala gramma se poate sacrifica…. 2 pahare cu varf……….Am preferat sa pastrez aligote-ul pentru “grande finale”, combinat cu salau, innabusit cu…nebunii: ananas, rosmarin, usturoi, lamaie, usturoi…….. nitel ardei iute proaspat, nitel usturoi (n-am pus scul din conserva de ananas)
Iertare…. Mi-am facut pacate grele…. Mai ales ca-s la dieta (adicatelea….ce-o fi aia dieta??????)….. Da’ pestele cu ananas si ce mai e in tava….sosul lasat din ardei iute, usturoi, rosmarin si FR Gramma……..…. Nu-mi puteam refuza placerea si poftele.
Peste cu ananas?
Tamaioasa seaca stirbey? Nu tiu, poate….Dar mi-a ramas cca 1 pahar de FR gramma…..s-a lipit “unsa” de pestele aromat, condimentat si mai ales piparat dupa gustul meu .
(hmmm… peste, ananas, ardei iute, usturoi, rosmarin, suc de lamiae, piper…..
Partial reteta mea? 😀 Iaca inca o excelenta demonstratie ca altceva decat sa dau idei nu prea fac pe-aici (de altfel, asta si urmaresc). Tare interesanta versiunea asta (multumesc!), mai ales ca nu mi-ar fi dat niciodata prin cap sa invartosez ananasul cu rozmarin, usturoi si ardei iute. Drept pentru care nu mai pot sa spun decat ca da, Feteasca Regala de la Gramma e cu siguranta o alegere mai buna in cazul de fata 🙂
Interesanta tare reteta asta. In deajuns de interesanta ca sa ma convinga sa o fac si eu 🙂 Revin cu impresii.
De-abia le-astept 🙂
fara poza nu te cred. 😀
ca o treaba, stil idee, ce am mai vazut si eu pe la chinezi, ei de obicei in aluat pun si niste gheata pisata.
Daca se foloseste ananas proaspat (este mult mai aromat), cu ce se poate inlocui cana de suc din compot? Apa cu putin zahar?
@ animaloo
Am sa pun si poza, ce-am sa fac. Decat ca doctorul mi-a taiat pentru moment prajelile, asa ca… Cat despre gheata pisata e clasica pentru tempura (tot un fel de aluat pentru inmuiat diverse si prajit, de origine portugheza, dar facut celebru de japonezi)si se foloseste ca sa fie aluatul cat mai rece. Scopul e sa obtii o anumită textura, usoară si crocanta, dar la reteta de mai sus nu-i cazul, ca oricum urmeaza o fierbere.
@ Loki
Cu niste suc de ananas. Desi cred ca o sa mearga orice alt suc de fructe acrisoare. Chiar mi-ai dat o idee, multumesc mult, am sa incerc 🙂
Uite acum mi-a trecut prin cap ca am storcator de fructe, si nu o data am facut suc de ananas din ananas proaspat. Da’ era prea evidenta solutia probabil.
Merita incercat cu ananas proaspat, pentru ca pe langa aroma mai puternica adauga si gustul putin acrisor.
In afara de ananas am cam toate ingredientele p-acasa, probabil incerc in w/e reteta.
Perfect de acord cu ananasul proaspat, numai ca atunci va trebui fie mai putin otet, fie un pic mai mult zahar. Dar de asta s-a inventat expresia “dupa gust”, nu?
Daaa, buna reteta si desi nu imi sade in caracterul de antiaplaudaci o sa o comit. Nu retin cantitati, am mai facut si cu pui si am ce imi trebuie in batatura. Cum ar veni, faina idee domnu’ Costache. Am o conserva ieftina de ananas, nu cred ca o sa planga pestele ca si el e ieftin, cod.
La bautura o sa ignor sfaturile ca’ n-am decat ceai din menta proaspata si patru beri (si ele proaspat sosite in batatura).
Corect. Oricum nu pot fi batute in cuie cantitatile astea, depinde mult de ce fruct nimeresti; am intalnit ananas mult mai dulce in stare cruda decat in compot (si in acelasi timp si cu o cantitate mare de Vitamina C in el, de unde gustul acrisor).
@ gaga
La reteta asta, berea o sa mearga precum pumnu-n ochi, asa ca mai bine dupa masa, pe post de desert 🙂
@ loki
Sigur ca orice reteta e doar un punct de plecare. Aici dau doar variantele si gramajele care mi-au placut mai mult la un moment dat, dar nici macar eu, din varii motive, nu le respect intotdeauna. Bine ca s-au inventat update-urile la posturi 🙂
“berea o sa mearga precum pumnu-n ochi”
hehe maestro. Suntem niste fiinte in lumea asta, la care berea merge cu orce. Inclusiv cu Pinot Gris 😀
Singura problema pe care o vad eu la reteta asta, este ca nu stiu exact ce sa aleg: pe asta ori pe “calcan Albert care merge cu orice alt peste alb si mai ieftin”.
N-as putea zice decat ca pe amandoua, dar pe rand 🙂
Cam mult zahar si otet(2 linguri) pt o jumatate de kg peste.
Eu as zice ca nu, se neutralizeaza reciproc si, impreuna cu celelalte ingrediente, ia nastere un minunat sos dulce-acrisor. Insa, dupa cum spuneam oleaca mai sus, va rog sa considerati orice reteta de pe acest site (inclusiv orice gramaj de pe-acolo) drept un simplu punct de plecare. Ca doar reteta trebuie s-o faceti pe gustul dumneavoastra si-al familiei, nu pe-al meu! Dar daca nu iese bine asa modificata, chiar n-am nici o vina 🙂
Am revenit numai sa va spun, draga domnule Costachel, ca am achizitionat tot ce trebuie, inclusiv niste riesling de jidvei. Nu la fel de sec precum Dry Riesling dar aveau piua la capitolul asta. Asa ca in cursul zilei de azi o sa ne rasfatam 😀
De-abia astept sa aflu cum a iesit 🙂
Executat, mancat. Mai facusem de mult ceva asemanator dar cu pui. Am adus mici modificari, la aluat nu am pus praf de copt ca nu folosesc, o sa pun si poze la mine pe plantatie cu dovezile ca nu e frumos sa fac aici spam 😀
E foarte bun aluatul de pane, mi-a mai ramas, am pus in el scoici din alea mici (vongole) si am facut mici chiftelute, gustarele.
Bun de tot, sa ne fie de bine domnu’ Costachel 🙂
Mi-ai luminat ziua (chit ca e seara 🙂 )
Noroc cu blogul. Asa nu o sa mai pierzi vrei reteta. Speram si la o fotografie finala.
Cum o fac, cum o pozez. Deocamdata, dupa cum spuneam si nitel mai sus, prajelile mi-au sarit de pe lista cu cele permise
Stimate costachel…. Am facut in seara asta un salau ( file, dar congelat de nil, ca era ieftin la kaufland)cu ananas dupa (partial) reteta dumitale…. Nebunieeee. Dar fara faina, ou, amidon si alte trasnai / recte nebunii… se complica reteta si dura prea mulr. Peste ananas adaugat mult rosmarin proaspat, (cat am avut, o mana) suc de la o lamaie si ½ (atat am avut) si usturoi taiat marunt. Deasupra pus fileul de salau….inca ceva rosmarin verde, nitel piper (aaaa..uitai sa spun ca am completet “patul” salaului cu ceva ardei iute proaspat….e nebunie commbinatia de suc de lamaie, ardei iute si ananass…. Completare la peste la cuptor……cu rosmarin pe deasupra si pe dedesupt
La fel de important…..iertaciune dar m-am trezit ca fac peste si n-am vin….. Si cum am invatat lectia ca nu se pune vin la nici o mancare pe care sa nu-l poti bea…. Am avut de ales (ca nu ma hazardam sa stric cu…ceva gen “francusa” luata de la chioscul din c olt, la miezu’ noptii, am mai facut prostiaz asta si m-am lecuit)…Asa ca…am cantarit indelung dintre vinurile “de pastrat” / colectia jumatatii mele… si am considerat ca o feteasca regala gramma se poate sacrifica…. 2 pahare cu varf……….Am preferat sa pastrez aligote-ul pentru “grande finale”, combinat cu salau, innabusit cu…nebunii: ananas, rosmarin, usturoi, lamaie, usturoi…….. nitel ardei iute proaspat, nitel usturoi (n-am pus scul din conserva de ananas)
Iertare…. Mi-am facut pacate grele…. Mai ales ca-s la dieta (adicatelea….ce-o fi aia dieta??????)….. Da’ pestele cu ananas si ce mai e in tava….sosul lasat din ardei iute, usturoi, rosmarin si FR Gramma……..…. Nu-mi puteam refuza placerea si poftele.
Peste cu ananas?
Tamaioasa seaca stirbey? Nu tiu, poate….Dar mi-a ramas cca 1 pahar de FR gramma…..s-a lipit “unsa” de pestele aromat, condimentat si mai ales piparat dupa gustul meu .
(hmmm… peste, ananas, ardei iute, usturoi, rosmarin, suc de lamiae, piper…..
Partial reteta mea? 😀 Iaca inca o excelenta demonstratie ca altceva decat sa dau idei nu prea fac pe-aici (de altfel, asta si urmaresc). Tare interesanta versiunea asta (multumesc!), mai ales ca nu mi-ar fi dat niciodata prin cap sa invartosez ananasul cu rozmarin, usturoi si ardei iute. Drept pentru care nu mai pot sa spun decat ca da, Feteasca Regala de la Gramma e cu siguranta o alegere mai buna in cazul de fata 🙂