Nici nu știu exact în ce categorie să încadrez aceste crochete de pește, fiindcă ele pot constitui, la fel de bine, și un aperitiv grozav, dar și, dacă punem alături, de pildă, un piure de cartofi, un fel de mâncare propriu-zis. Dar, la urma-urmelor, e problema dumneavoastră ce faceți cu ele, treaba mea e să vă zic doar că aveți nevoie de
100 g unt, 125 g făină, 250 ml lapte, 120 ml vin alb sec, 2 lingurițe de boia iute (sau după gust), sare piper, 400 g fileuri de pește alb (cod, merlucius, șalău etc.), tocate prin sita cu ochiuri mari, 100 g creveți, decorticați și tăiați nu prea mărunt,
frunzulițele de la câteva fire de pătrunjel, tocate mărunt, făină, 2 ouă bătute, pesmet, ulei pentru prăjit.
Încălziți untul, la foc moale, într-o crăticioară cu fundul gros. Adăugați făina și amestecați, 2-3 minute. Turnați încet laptele și vinul, sărați și condimentați, bătând sosul fără încetare, să nu facă vreun cocoloș. Amestecând în continuare adăugați peștele și creveții, fierbeți totul încă vreo 5 minute, adăugați pătrunjelul, stingeți focul, amestecați până se omogenizează și cu asta basta, la răcit cu compoziția noastră (e chiar mai bine să o țineți în frigider câteva ore, înainte de a vă apuca de panat și prăjit).
Fasonați crochete, tăvăliți-le prin făină, ou bătut și pesmet. Dacă puteți, mai țineți-le în frigider după asta vreo jumătate de oră, că se fixează panajul mai bine (tertip valabil și pentru șnițele, firește).
Încingeți, în fine, mult ulei într-o cratiță încăpătoare și prăjiți crochetele până se rumenesc frumos, pe ambele fețe. Scoateți-le cu lingura cu găuri și trimiteți-le pe hârtie absorbantă, să scăpați de uleiul de prisos. Serviți-le fierbinți.
Variante? Păi pentru niște crochete marine de-a dreptul, ați putea să înlocuiți 100 g de pește cu aceeași cantitate de scoici fierte (din conservă), tocate însă prin sita cu găuri mici. Și să nu uit: mai ales dacă peștele a fost congelat, țineți-l la sare și aveți grijă să-și piardă apa de prisos, ca să nu iasă compoziția prea moale (sigur că, dacă se întâmplă, puteți să adăugați pesmet cât trebuie, dar poate nu-i nevoie).
Cât despre vin, și pește, și prăjeală, apoi cu siguranță de Aligoté este vorba în narațiune.