• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Focaccia (cu măsline verzi)

Feb 04, 2011 costachel Rețete, Rețete de pizza 4


Destul de greu de zis ce-i aia focaccia. Hai să spunem că ar fi un fel de pâine (mai curând lipie), condimentată cu diferite ingrediente (ceea ce o apropie cumva de pizza). E greu de stabilit o rețetă tip, fiindcă ingredientele variază destul de mult (și nu mă refer aici doar la cele care o aromatizează). Aluatul poate fi simplu, de pâine, dar mai pot interveni în compoziția sa lapte, unt, cartofi fierți, diverse verdețuri, chiar praf de copt (!) și încă altele, cât despre „garnitură”, e vorba aproape mereu de ulei de măsline și sare (în versiunile sărate, pentru că, de pilda, focaccia veneta e dulce!), la care se pot adăuga brânzeturi, ceapă, roșii, măsline, ardei gras, costiță afumată, scoici, hamsii ș.a.m.d. Plus că mai sunt o sumedenie de denumiri, de obicei regionale, care desemnează variante de focaccia ori copturi înrudite: crescenta, schiaccia, schiacciata, chizzuola, fogazza, gastella, pinza, cofaccia și lista e tare departe de a fi terminată. A, și mai rețineți că există și variante umplute (de fapt, cred că ar fi mai corect spus în straturi).

Altminteri, focaccia e veche de când lumea (romana!). Sf. Isidor din Sevilla (cca 560 – 636), în lucrarea sa de baza, Etymologiae, susține de denumirea vine din latinescul focàcia, care e femininul pentru focàcius (într-o traducere aproximativa, copt în vatra casei).

Bun, dar destul cu poveștile, mai bine sa trecem în bucătărie pentru a descoperi o varianta a acestei tradiționale copturi italiene. Ce ne trebuie?

500 g faină,
100 g unt (sau, tradițional, untura),
25 g drojdie proaspătă,
salvie, rozmarin (dacă-s proaspete, trebuie spălate, curățate și tocate),
100 g măsline verzi, fără sâmburi,
ulei de măsline,
lapte,
sare.

Faceți mai întâi maiaua, din drojdie, puțin lapte călduț și o mâna de făină. Lăsați-o să crească (cam ½ ora).

Cerneți restul de faina într-un lighenaș, faceți un crater în mijloc, turnați în el untul topit, verdețurile, 6 linguri de ulei, maiaua crescută plus, eventual, niște lapte, cât să vă iasă un aluat destul de moale.

Frământați bine (cam 10 minute), întindeți aluatul (cu mâinile) într-o tavă (rotundă, dreptunghiulară, cum vreți), puneți deasupra măslinele (apăsați-le ușor) și coaceți focaccia noastră cam 1 oră (până se rumenește frumos), în cuptorul încălzit dinainte, la foc mediu (cam 200ºC).

E mai bună caldă.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Focaccia genovese Pește alb cu spanac, portocale și măsline verzi Cocosei cu masline si dafin Uleiul de măsline, apărătorul inimii

  • aluat, cuptor, focaccia, Italia, masline, paine, pizza

4 thoughts on “Focaccia (cu măsline verzi)”

  1. serge 27/02/2011 at 12:56

    Ca sugestie pentru o focaccia mai adevărată propun pentru o porţie de aluat şi 30 g de Padano sau Parmigiano sau alte variante ilirice, ras prin răzătoarea măruntă.
    În rest… o soluţie faină şi sănătoasă pentru deja compromisele noastre pizza.

    Reply ↓
  2. Costachel 27/02/2011 at 15:50

    „Mai adevărată”? Păi zi și to o rețetă de focaccia mai bună, s-o punem la colecție 🙂

    Reply ↓
  3. Maria 21/11/2011 at 18:37

    Minunată mi-a ieşit. Şi ce dacă am copt-o cam mult (doar 45 de minute, dar probabil că n-am nimerit focul fix la mediu)? Data viitoare ştiu! Dar tare e bună la gust. Am mâncat aşa ceva la un restaurant, şi, după ce că era cu măsline negre, care nu dau aceeaşi savoare, oamenii uitaseră să le împingă puţin în aluat înainte de coacere, ceea ce este esenţial. Că trebuia să le fugăresc prin farfurie 🙂

    Reply ↓
  4. costachel Post author21/11/2011 at 18:45

    Bine că s-au lăsat prinse 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved