O excelentă idee (mulțumesc, Buddy Valastro!) pentru a da un plus de gust pané-urilor noastre. Sigur, starul din Cake (și Kitchen) Boss își prepară pesmetul un pic altfel, dar, între noi fie vorba, în decursul emisiunilor sale a prezentat deja mai mult de o singură variantă a preparației de mai la vale, așa că vă dați seama că e destul loc de improvizație. Că o fi parmezan, că o fi pecorino romano, că punem sau nu sare ori alte verdețuri în afară de pătrunjel, până la urmă ideea de bază nu se schimbă și, în fond, liber este fiecare să o adapteze după gustul său propriu (sau după inventarul cămării& frigiderului).
Ca idee de bază, pentru vreo 6 fileuri de pește, combinați
1 ceașcă de pesmet, 1 cățel mare de usturoi,
frunzulițele de la vreo 5-6 fire de pătrunjel,
cam 30 g parmezan ras.
În principiu, treaba-i foarte simplă: tocați cât de mărunt pătrunjelul, zdrobiți usturoiul (cu presa) și amestecați bine totul. Eventual, puteți toca împreună usturoiul și pătrunjelul, ca la persillade.
După cum spuneam, puteți adăuga și sare plus piper (eu prefer să le amestec cu făina), eventual și alte verdețuri (care pot fi, desigur, și uscate). Cât despre cantități, firește că raporturile dintre ingrediente nu-s bătute în cuie, le puteți modifica după gustul propriu.
Și dacă tot vă apucați de muncă, nu-s probleme dacă faceți o cantitate mai mare, Buddy ne asigură că pesmetul ăsta aromat rezistă, fără probleme, 3-4 zile în frigider.
Iată două reţete de pesmet aromat pe care eu îl folosesc frecvent:
1. Pesmet prăjit în ulei, amestecat cu sare, piper, cimbru, busuioc,boia dulce, ardei iute tocat fin. Inchis in caserolă cu capac stă la frigider 1 săptămână. Îl folosesc pentru aromarea pastelor, in combinaţie cu caşcaval şi sosuri de carne.
2. Pesmet prăjit, amestecat cu zahăr, scorţişoară, miere, seminţe de susan şi sâmburi decorticaţi de floarea soarelui. Îl folosesc pentru găluştele cu prune, ori umplu foi de plăcintă pe care le coc apoi le însiropez. Un desert miraculos, seamana la gust cu sarailia dar este mult mai exotic.
Mulțam frumos de variante 🙂 Profit și eu să adaug încă una, pe care o uitasem: puteți adăuga prin pesmet și niște alune de pădure sau ceva asemănător. Tocate din cuțit, firește.
Iată două reţete de pesmet aromat pe care eu îl folosesc frecvent:
1. Pesmet prăjit în ulei, amestecat cu sare, piper, cimbru, busuioc,boia dulce, ardei iute tocat fin. Inchis in caserolă cu capac stă la frigider 1 săptămână. Îl folosesc pentru aromarea pastelor, in combinaţie cu caşcaval şi sosuri de carne.
2. Pesmet prăjit, amestecat cu zahăr, scorţişoară, miere, seminţe de susan şi sâmburi decorticaţi de floarea soarelui. Îl folosesc pentru găluştele cu prune, ori umplu foi de plăcintă pe care le coc apoi le însiropez. Un desert miraculos, seamana la gust cu sarailia dar este mult mai exotic.
Mulțam frumos de variante 🙂 Profit și eu să adaug încă una, pe care o uitasem: puteți adăuga prin pesmet și niște alune de pădure sau ceva asemănător. Tocate din cuțit, firește.