În ciuda titlului lejer pretențios, această friptura de curcan cu sos aromat de vin și coniac este, de fapt, foarte simplă. Cred că orice debutantă în arta culinară o va reuși la perfecție din prima, iar comesenii vor rămâne absolut extaziați în fața talentelor ei de bucătăreasă. Pentru că da, ați ghicit, mai e și grozav de bună, pe deasupra, friptura asta!
Necesarul pentru 4 persoane?
Cam 800 g carne de curcan, 2 căței de usturoi, 2 crenguțe de rozmarin,
câteva frunze de salvie, 50 g unt, 1 păhărel de coniac, 1 pahar de supă de pasăre, 1 pahar de vin alb sec, făină, sare și piper.
Faceți toaleta cărnii, porționați-o după cum credeți de cuviință. Tăvăliți bucățile prin făină și scuturați bine excesul.
Încingeți, la foc moale, untul. Puneți carnea la călit, împreună cu usturoiul curățat, tăiat felii groase (când s-au înmuiat și și-au lăsat parfumul, eliminați-le).
Stropiți carnea cu coniacul. Lăsați-l să se evapore și turnați apoi supa și vinul (încălzite, de preferință). Puneți capacul și lăsați carnea la înăbușit până se înmoaie (orientativ, 40 de minute, dar depinde de grosimea feliilor).
Cu câteva minute înainte de a fi gata, parfumați sosul cu salvie și rozmarin, ambele curățate și tocate.
Serviți friptura de curcan fierbinte, cu o garnitură după plac (piure, orez etc.)
Variante? Păi în primul rând firește că ați putea folosi și altfel de carne (porc, vită etc.) Apoi desigur că verdețurile ar putea fi măghiran, cimbru ș.a.m.d. (chestie de gust, până la urmă). Dar în primul rând versiunile pot apărea în legătură cu lichidul de stingere. Dacă la coniac parcă-i păcat să renunțați, firește că ați putea folosi două pahare de supă. Sau două de vin (cu precizarea că parcă mai indicat ar fi, în cazul ăsta, unul demisec, să nu iasă sosul prea acru). Sau, dacă nu și nu, puteți turna și apă caldă, dar ar fi păcat.
Vinul din pahare? Păi parcă nu v-aș recomanda un alb la această friptură de curcan, ci mai curând un roșu ușor. Sau, și mai bine, un rosé că, slavă Domnului, avem în ultima vreme de unde alege.
Deci am facut și a ieșit SUBLIM friptura asta de curcan!!! Mulțam frumos de rețeta!
Cu plăcere, dar meritele vă aparţin! 🙂