• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Friptură de curcan cu sos aromat de vin și coniac

Jul 16, 2013 costachel Fripturi la tigaie, Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete de fripturi 2


Friptură de curcan cu sos aromat de vin și coniac

În ciuda titlului lejer pretențios, această friptura de curcan cu sos aromat de vin și coniac este, de fapt, foarte simplă. Cred că orice debutantă în arta culinară o va reuși la perfecție din prima, iar comesenii vor rămâne absolut extaziați în fața talentelor ei de bucătăreasă. Pentru că da, ați ghicit, mai e și grozav de bună, pe deasupra, friptura asta!

Necesarul pentru 4 persoane?

Cam 800 g carne de curcan,
2 căței de usturoi,
2 crenguțe de rozmarin,
câteva frunze de salvie,
50 g unt,
1 păhărel de coniac,
1 pahar de supă de pasăre,
1 pahar de vin alb sec,
făină,
sare și piper.

Faceți toaleta cărnii, porționați-o după cum credeți de cuviință. Tăvăliți bucățile prin făină și scuturați bine excesul.

Încingeți, la foc moale, untul. Puneți carnea la călit, împreună cu usturoiul curățat, tăiat felii groase (când s-au înmuiat și și-au lăsat parfumul, eliminați-le).

Stropiți carnea cu coniacul. Lăsați-l să se evapore și turnați apoi supa și vinul (încălzite, de preferință). Puneți capacul și lăsați carnea la înăbușit până se înmoaie (orientativ, 40 de minute, dar depinde de grosimea feliilor).

Cu câteva minute înainte de a fi gata, parfumați sosul cu salvie și rozmarin, ambele curățate și tocate.

Serviți friptura de curcan fierbinte, cu o garnitură după plac (piure, orez etc.)

Variante? Păi în primul rând firește că ați putea folosi și altfel de carne (porc, vită etc.) Apoi desigur că verdețurile ar putea fi măghiran, cimbru ș.a.m.d. (chestie de gust, până la urmă). Dar în primul rând versiunile pot apărea în legătură cu lichidul de stingere. Dacă la coniac parcă-i păcat să renunțați, firește că ați putea folosi două pahare de supă. Sau două de vin (cu precizarea că parcă mai indicat ar fi, în cazul ăsta, unul demisec, să nu iasă sosul prea acru). Sau, dacă nu și nu, puteți turna și apă caldă, dar ar fi păcat.

Vinul din pahare? Păi parcă nu v-aș recomanda un alb la această friptură de curcan, ci mai curând un roșu ușor. Sau, și mai bine, un rosé că, slavă Domnului, avem în ultima vreme de unde alege.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Friptură de vițel cu sos de șofran și coniacFriptură de vițel cu sos de șofran și coniac Rulouri de curcan cu sos de ciuperci și coniacRulouri de curcan cu sos de ciuperci și coniac Piept de curcan cu ciuperciPiept de curcan cu ciuperci și sos de vin cu smântână Piept umplut de curcanPiept umplut de curcan

  • coniac, curcan, friptura, sos, supa, tigaie, vin

2 thoughts on “Friptură de curcan cu sos aromat de vin și coniac”

  1. Kimi 25/12/2018 at 07:50

    Deci am facut și a ieșit SUBLIM friptura asta de curcan!!! Mulțam frumos de rețeta!

    Reply ↓
    1. costachel Post author08/03/2019 at 13:26

      Cu plăcere, dar meritele vă aparţin! 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved