• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cartofi copți cu pesmet și cașcaval

Oct 27, 2010 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de garnituri, Rețete lacto-vegetariene 4


Cartofi copti cu pesmet si cascaval

Tare simpatici și gustoși acești cartofi copți cu pesmet și cașcaval, veniți din nordul scandinav să ne acompanieze ceva mai festiv fripturile noastre (chit că, între noi fie vorba, rețeta asta o să fie foarte bună și ca pretext pentru vreo salată sau câteva pahare de vin). Nimic foarte complicat, nu ne trebuie mare lucru pentru realizare, așa că n-are rost să prelungesc introducerea, mai bine să trecem la treabă.

Aveți nevoie de

1 kg de cartofi (preferabil roz, de mărime și formă cat mai apropiate, dacă se poate),
40 g unt,
2 linguri de ulei de măsline,
1 lingura cu vârf de pesmet,
50 g cașcaval ras.

Curățați cartofii, spălați-i, uscați-i și tăiați-i pe lung. Faceți apoi în curmeziș crestături dese și adânci, oprindu-vă cam la 3 mm de bază (o să fie mai simplu dacă o să puneți 2 bețișoare, de o parte și de alta a cartofului, ca să se oprească lama cuțitului în ele și să nu taie pana la capăt).

Topiți untul, amestecați-l cu uleiul, ungeți cartofii cu amestecul asta și puneți-i în tava, pe un singur strat. Băgați totul în cuptorul încins dinainte la 180ºC. Coaceți timp de 1 oră, stropind din când în când cu grăsimea din tavă (dar numai în primele 45 de minute, în ultimul sfert de oră lăsați-i în pace, să se rumenească liniștiți).

În timpul asta radeți fin cașcavalul și amestecați-l cu pesmetul. Scoateți tava, presărați peste cartofi mixtura și băgați-o la loc în cuptor, unde trebuie să mai stea vreo 10 minute.

Acuma firește că puteți folosi doar ulei de floarea soarelui (sau numai unt topit) pentru rețeta asta, după cum cașcavalul poate fi înlocuit și cu alte brânzeturi (parmezan, cheddar ori mai știu eu ce). De sărat ii veți săra doar în farfurie, iar niște piper proaspăt râșnit n-are ce să strice în amestecul de pesmet și brânză.

Cât despre vin, dacă-i garnitură, atunci îl veți alege în funcție de carnea de bază. Dacă însă veți servi mâncarea asta singurică, doar cu o salată, atunci un alb sec va trebui să turnați în pahare. N-are rost să filosofam prea mult pe tema soiului, că-s primitoare foc, și brânza, și cartofii.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Mini-tarte de cartofi cu cașcaval afumat Cartofi franțuzești Cartofi noi la cuptor, cu mărar și telemea Cartofi noi la cuptor cu cimbru și rozmarin

  • cartofi, cartofi la cuptor, cascaval, cuptor, pesmet, Suedia, tava, unt

4 thoughts on “Cartofi copți cu pesmet și cașcaval”

  1. aphextwinz 27/10/2010 at 12:22

    Mi-a zis mie cineva, la mine pe plantatie, ca ii facui si eu, varianta simpla, doar taiati asa, in rest cu diverse condimente, ca le zice “Hasselback” dupa numele restaurantului suedez unde au fost prima oara serviti (Hasselbachen)”.

    Amu’ daca m-a pacalit zic si eu mai departe, de fapt in general la “evantaiele” taiate asa li se zice fie hasselback fie (repet, ce sa fac) evantaie. Am facut si umpluti intre “petale”. Oricum o dai is buni rau, ca garnitura sau ca fel principal.

    Faina foc si poza, sanatate!

    Reply ↓
  2. cofi 27/10/2010 at 12:24

    cartofi Hasselback?? daaaa!!

    Reply ↓
  3. Costachel 27/10/2010 at 12:31

    Hasselback sa le ramaie numele! 😀

    Reply ↓
  4. Dorinel 05/11/2010 at 09:11

    adevarat ca sunt foarte gustosi…tot sa mananci 😀

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved