• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Vinete, dovlecei și roșii la cuptor

Aug 10, 2010 costachel Mâncăruri cu dovlecei, Mâncăruri cu vinete, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de post 4


Vinete, dovlecei si rosii la cuptor

Nebunia asta cu vinete, dovlecei și roșii de mai jos seamănă pe undeva cu un tradițional ghiveci românesc (firește că găsim ghiveci cam peste tot în Balcani, dar lăsați-mă să scriu asa!). Numai că e o mâncare mai ușoară, fiindcă nu există prăjeli la tot pasul, numai oleacă de călire la ardei și usturoi, ca să-și scoată mai bine năravul la suprafață. Acuma, sigur, rețeta asta e, poate mai mult decât altele, un punct de plecare, fiindcă puteți să-i adaugați, de pildă, feliuțe subțiri de cartofi și/sau de ceapă (da, ceapa trebuie călită puțin înainte). Oricum, meritele ei principale, care o diferențiază de ghiveci (adică aspectul deosebit și mai buna conviețuire cu stomacurile mai sensibile) rămân aceleași.

Așadar, pentru 6 persoane înarmați-vă cu

6 roșii coapte și tari,
2 vinete măricele (din acelea lungi și nu prea groase),
2 dovlecei,
câțiva ardei mici, dar dulci (aia care aduc cu niște kapia în miniatură),
10-12 măsline (din acelea mari, cu reflexe maronii),
3 căței babani de usturoi,
100 ml ulei de masline,
cimbru,
sare și piper.

Spălați și uscați toate legumele, tăiați calota roșiilor, eliminați extremitățile dovleceilor și vinetelor. Scoateți cotorul ardeilor și cât de mulți sâmburi puteți.

Curățați usturoiul, tăiați-l feliuțe (nu prea subțiri) și căliți-l într-o tigaie, cu puțin ulei, împreună cu ardeii, câteva minute, la foc viu. Tăiați restul legumelor în felii groase de 1/2 cm (mai întâi vinetele, pe care trebuie să le presărați cu sare și să le scurgeti de zeama amară).

Feliile astea trebuie să le puneți, alternativ și în picioare (adică nu culcate, ca la musaca) într-o formă dreptunghiulară, cu pereții suficient de înalți, pe care ați uns-o în prealabil cu ulei (dacă n-aveți decât o forma rotundă, faceți cercuri concentrice). Deasupra așezați măslinele și ardeii căliți împreună cu usturoiul (ei, și dac-o să puneți fâșii de ardei normali, însă copți, credeți c-o să fie rău?).

Sărați, piperați, presărați ceva cimbru (și usturoi suplimentar hăcuit mai mare, dacă va place), stropiți cu uleiul rămas și băgați vasul în cuptorul preîncălzit, la foc mijlociu, unde trebuie să stea măcar 3/4 de oră (zeama legumelor trebuie să scadă, iar ele trebuie să fie puțin rumenite).

Puteți să serviți mâncarea asta grozavă călduță, la temperatura camerei sau chiar rece, cum vă place mai mult.

Vinul? Ei bine, tot un alb ușor și sec am să vă recomand. Poate o Crâmpoșie, poate (dacă ați pus mai mult usturoi) o Zghihară…

S-ar putea să vă intereseze și:

Penne cu vinete, dovlecei și roșii Mâncărică de vinete, dovlecei și roșii la cuptorMâncărică de vinete, dovlecei și roșii la cuptor Paste cu vinete, dovlecei si rosii la cuptorPaste cu vinete, dovlecei și roșii gratinate la cuptor Mâncărică de vinete, ardei și roșiiMâncărică de vinete, ardei și roșii

  • ardei, cuptor, dovlecei, masline, rosii, usturoi, vinete

4 thoughts on “Vinete, dovlecei și roșii la cuptor”

  1. aphextwinz 11/08/2010 at 15:46

    Seamana cu Ratatouille 🙂 Altceva voiam sa spun, super faina poza!

    Am facut ceva asemanator (fara prajeala dar pe aragaz) de curand si s-a cerut bis in aceeasi zi, faina mancare de vara. CU cuptorul m-am certat zilele astea, nu mai face fata nici aerul conditionat.

    Sanatate!

    Reply ↓
  2. Andra 14/07/2013 at 20:23

    Daca puneai si poze era excelent, dar asa nu interesezi pe nimeni. Pacat

    Reply ↓
  3. Iulia 19/06/2015 at 12:54

    Delicios! Am facut aseara pentru ca suna bine reteta, dar nu imi imaginam sa fie atat de bun…mmm…urmeaza bis 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author22/06/2015 at 12:42

      Meritele aparțin în totalitate executantei 🙂 Și sper să nu fie doar un bis…

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved