Acuma sigur că puteți face o pastă de macrou afumat și într-un mod, să-i zicem, mai tradițional, adică tocându-l năprasnic și frecându-l cu unt și zeamă de lămâie. Numai că preparația care urmează ne oferă ca rezultat un aperitiv ceva mai rafinat și mai suav. Mai potrivit, adicătelea, cu un pahar de vin alături, și nu cu țuică ori rachiu.
3-4 fileuri de macrou afumat, 300 g cremă de brânză (gen Philadelphia, să zicem),
zeama de la 1-2 lămâi (după gust), 1-2 linguri de iaurt, piper boabe, pâine prăjită și felii de lămâie, pentru servit.
Puneți macroul în vasul robotului și „pulsați”. Adăugați brânza și porniți din nou motorul, până obțineți o pastă omogenă. Adăugați zeama de lămâie, puțin câte puțin (gustați!), până când obțineți gradul de acreală pe care-l doriți. Râșniți, în fine, piper deasupra, adăugați și iaurtul, mixați pentru ultima oară și cu asta basta.
Variante? Păi desigur că nu-i musai ca peștele să fie macrou, puteți folosi cam ce pește afumat doriți. Puteți spori iuțeala cu Cayenne sau cu Tabasco, iar dacă înlocuiți piperul cu boia iute, veți obține o pastă rozalie. În fine, iaurtul are un rol de reglaj: eliminați-l, dacă o doriți o pastă cu gust mai pregnant, sau sporiți cantitatea, în caz că doriți un aperitiv mai suav. Și firește că puteți folosi unt în loc de cremă de brânză și smântână în loc de iaurt.
Oricum, indiferent de variantă, serviți această pastă de macrou afumat pe felii de pâine prăjită (reci!), iar la îndemână trebuie să fie niște felii de lămâie, că e greu să reglezi gradul de acreală astfel încât să placă la absolut toată lumea.
Cât despre vin, dacă o serviți de una singură, e clar: Aligoté. Numai că-s aproape sigur că pasta de macrou va fi doar un aperitiv printre altele, drept pentru care mă grăbesc să vă liniștesc: o să se împace și cu alte vinuri albe seci potrivite pentru aperitive (Riesling, Fetească Regală etc.).
Buna Costachel,
Am reusit sa gust si eu la un restaurant asa ceva. Are un gust special.