• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mujdeiurile

Oct 14, 2008 costachel Rețete, Rețete tradiționale românești, Sosuri reci 0


Sună tare românește, nu? Ei, poate că da, poate că nu. Fiindcă, iaca, de la franțuzescul „mousse d’ail” se trage (etimologic) cuvântul, zice Radu Anton Roman, preluând ideea de la Victor Eftimiu. Aiurea, vine de la „must de ai” (ai = usturoi, din latinescul alium), spun filologii mai serioși (decât Eftimiu, adică). Oricare ar fi însă explicația, iubiți comeseni, mujdei de usturoi e cam pleonasm, da? Și, odată aceasta problemă filologică rezolvată, să trecem la treabă.

Mujdei simplu

Pisați în draci o căpățână de, evident, usturoi, frecați-o bine cu sare. Adăugați apă rece și, după gust, ceva ulei și oțet. Eventual, puțin pătrunjel verde deasupra, pentru frumusețe și prospețime.

Maioneză de usturoi

Dacă doriți să obțineți însă o maioneza de usturoi atunci, după ce ați transformat, ca mai înainte, usturoiul într-o alifie, prin zdrobire și frecare cu sare, începeți să turnați, ca la maioneză, ulei în fir subțire, stropind din când în când cu un strop de oțet. Dacă vi se pare prea agresivă, sau rețeta la care vreți să o folosiți e mai fină, îmblânziți maioneza asta cu o lingura-doua de smântână (la temperatura camerei!). Dacă doriți, adăugați și ceva piper, iar amestecarea finală o puteți face (precum odinioară prietenul Eugen), cu o crenguță de cimbru, care poate să rămână în castronel când serviți (aromează și dă bine!).

A, iar despre maioneza cu usturoi (adică despre aïoli) am vorbit deja aici.

Mujdei dobrogean

Sunt, probabil, lejer subiectiv, dar trebuie să precizez că asta-i varianta de mujdei care-mi place cel mai mult. Usturoiului zdrobit i se adaugă o roșie coaptă pe plită, curățată de pieliță și semințe, și un ardei iute așijderea (poate și unul-doi din cei grași, dacă n-aveți ce face). Totul se transformă în pastă și se amestecă bine, turnând uleiul și oțetul de cuviință. La sfârșit, puțin pătrunjel tocat n-are ce să strice, dimpotrivă.

Cât despre celelalte 2487,3 variante de mujdei care se fac în România, poate vom mai vorbi.

S-ar putea să vă intereseze și:

Sos RoquefortSosul cu Roquefort, în câteva variante Aïoli Sincer, habar n-am dacă nu cumva acest sos de muștar cu usturoi n-are cumva o denumire mai șmecheră. Și, între noi fie vorba, nu prea mă interesează. Mai curând prefer să-mi aduc aminte că era sosul preferat al tatălui meu pentruSos de muștar cu usturoi Fasole verde mocănească

  • mujdei, rece, sos, usturoi

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved