• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Sos de muștar cu usturoi

Feb 06, 2013 costachel Rețete, Rețete de post, Sosuri reci 2


Sincer, habar n-am dacă nu cumva acest sos de muștar cu usturoi n-are cumva o denumire mai șmecheră. Și, între noi fie vorba, nu prea mă interesează. Mai curând prefer să-mi aduc aminte că era sosul preferat al tatălui meu pentru

Sincer, habar n-am dacă nu cumva acest sos de muștar cu usturoi n-are vreo denumire mai șmecheră. Însă, între noi fie vorba, nu prea mă interesează. Mai curând prefer să-mi aduc aminte că era sosul preferat al tatălui meu pentru salatele de cartofi. Dar să știți că nu e asta singura utilizare a acestui sos excelent. Se împacă teribil de bine și cu ouăle fierte tari, și cu șunca, și cu unele rasoluri, iar lista e departe de a fi încheiată. Așa că n-am să insist prea mult în această direcție, hai mai bine să vedem despre ce-i vorba.

2 linguri de muștar,
1 cățel de usturoi (sau și mai mult),
cam 100 ml ulei,
2-3 linguri de oțet (sau după gust),
frunzulițele de la câteva fire de pătrunjel,
sare și piper.

Puneți muștarul într-un castronel, adăugați usturoiul pisat cu sare și turnați uleiul, ca la maioneză, încetișor, amestecând tot timpul. Picurați și niște oțet, din când în când. Reglați de sare și piper, presărați și pătrunjelul tocat cât de mărunt și, când ați obținut un sos neted și alifios, se cheamă că e gata.

Variante? Nenumărate, sunt posibile o sumedenie de adaosuri facultative, gen smântână, capere, tabasco etc. Nu insist, sunt ferm convins că aveți tertipurile dumneavoastră preferate ca să îmblânziți un asemenea sos sau, dimpotrivă, să-i dați și mai mult nerv.

A, iar dacă nu sunteți în relații bune cu usturoiul, firește că-l puteți elimina. Caz în care veți obține, firește, un simplu sos de muștar.

S-ar putea să vă intereseze și:

Hering cu sos de mustarHering cu sos de muștar Céleri-rave rémoulade, adică țelină cu sos de muștar Pui prajit in crusta de mustarPui prăjit în crustă de muștar Cotlet de porc cu sos de smantana, mustar si tarhonCotlet de porc cu sos de smântână, muștar și tarhon

  • mustar, post, sos, usturoi

2 thoughts on “Sos de muștar cu usturoi”

  1. aphextwinz 07/02/2013 at 06:44

    Si eu cand fac salate de cartofi si am lenea la distributie fac fix sosul de mustar, nu ma incumet la finesse, precis ca pe undeva ii zice “aioli dijonaise” 😀

    Reply ↓
    1. costachel Post author07/02/2013 at 10:37

      S-ar prea putea 🙂 Oricum, știu eu vreo două cărți de bucate în care sosul de muștar e poreclit cam abuziv „remoulade”. Deși, la o adică, am putea spune că-i un remoulade de post 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved