Sincer, habar n-am dacă nu cumva acest sos de muștar cu usturoi n-are vreo denumire mai șmecheră. Însă, între noi fie vorba, nu prea mă interesează. Mai curând prefer să-mi aduc aminte că era sosul preferat al tatălui meu pentru salatele de cartofi. Dar să știți că nu e asta singura utilizare a acestui sos excelent. Se împacă teribil de bine și cu ouăle fierte tari, și cu șunca, și cu unele rasoluri, iar lista e departe de a fi încheiată. Așa că n-am să insist prea mult în această direcție, hai mai bine să vedem despre ce-i vorba.
2 linguri de muștar, 1 cățel de usturoi (sau și mai mult),
cam 100 ml ulei, 2-3 linguri de oțet (sau după gust),
frunzulițele de la câteva fire de pătrunjel, sare și piper.
Puneți muștarul într-un castronel, adăugați usturoiul pisat cu sare și turnați uleiul, ca la maioneză, încetișor, amestecând tot timpul. Picurați și niște oțet, din când în când. Reglați de sare și piper, presărați și pătrunjelul tocat cât de mărunt și, când ați obținut un sos neted și alifios, se cheamă că e gata.
Variante? Nenumărate, sunt posibile o sumedenie de adaosuri facultative, gen smântână, capere, tabasco etc. Nu insist, sunt ferm convins că aveți tertipurile dumneavoastră preferate ca să îmblânziți un asemenea sos sau, dimpotrivă, să-i dați și mai mult nerv.
A, iar dacă nu sunteți în relații bune cu usturoiul, firește că-l puteți elimina. Caz în care veți obține, firește, un simplu sos de muștar.
Si eu cand fac salate de cartofi si am lenea la distributie fac fix sosul de mustar, nu ma incumet la finesse, precis ca pe undeva ii zice “aioli dijonaise” 😀
S-ar prea putea 🙂 Oricum, știu eu vreo două cărți de bucate în care sosul de muștar e poreclit cam abuziv „remoulade”. Deși, la o adică, am putea spune că-i un remoulade de post 🙂
Si eu cand fac salate de cartofi si am lenea la distributie fac fix sosul de mustar, nu ma incumet la finesse, precis ca pe undeva ii zice “aioli dijonaise” 😀
S-ar prea putea 🙂 Oricum, știu eu vreo două cărți de bucate în care sosul de muștar e poreclit cam abuziv „remoulade”. Deși, la o adică, am putea spune că-i un remoulade de post 🙂