• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Sosul cu Roquefort, în câteva variante

Jun 11, 2009 costachel Rețete, Sosuri calde, Sosuri reci 0


Sos Roquefort

În principiu, sosul cu Roquefort ar fi un sos pentru crudități, eventual unul de salată, indicat mai ales pentru cele fade (frunzele de primăvară, în special). Numai că, îndeobște peste Ocean, este folosit cu multă îndârjire și peste fripturi ori alte cele (tot fade, deduc eu de-aici extrem de logic). Dar, în fine, am deplină și perfectă încredere în dumneavoastră că-l veți utiliza cu cea mai mare destoinicie, așa că nu mai insist și dau drumul la narațiune.

150 maioneză,
150 g smântână groasă,
50 g Roquefort,
1 cățel de usturoi (facultativ),
arpagic verde sau alte verdețuri (tot facultativ),
sare (dacă mai e nevoie),
piper.

Transformați în pastă brânza și opționalul usturoi, amestecați bine totul și turnați rezultatul perfect omogenizat peste orice salata de crudități doriți, sau puneți-l într-un bol frumos și așezați alături, pe un platou, diverse legume tăiate bastonașe, numai bune de înmuiat în sosul nostru.

Ca variante, puteți renunța la smântână, înlocuind-o tot cu maioneză (dar pierde mult din finețe, dacă mă-ntrebați pe mine) sau, dimpotrivă, puteți folosi doar smântână, cu precizarea că, în acest caz, pe lângă faptul ca obțineți un dressing perfect pentru salata verde, puteți turna sosul peste orice fel legume fierte doriți.

Iar această ultimă versiune poate fi, desigur, dezvoltată, adică puteți să puneți totul într-un vas de Jena uns cu unt, pe care să-l și băgați un sfert de oră la cuptor, la foc potrivit, să se cunoască toate mai bine între ele. Nu mai trebuie decât să rețineți că, dacă urmează un stagiu la cuptor, e suficient să mărunțiți Roquefortul, nu-i musai să-l mai faceți pastă.

Și da, îl puteti înlocui și cu alta brânză cu mucegai, în cazul ăsta Gorgonzola (mai ales în versiunea caldă a sosului) meritând o mențiune specială. Numai că, firește, nu s-ar mai chema sos cu Roquefort.

S-ar putea să vă intereseze și:

Unt aromatizat, în cateva variante Salată de vineteSalată de vinete, tot în trei variante Default ThumbnailSos de smantana cu hrean Salată de andive, mere, nuci și roquefort

  • branza, cald, gorgonzola, maioneza, rece, Roquefort, smantana, sos, usturoi

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved