Inca o reteta menita sa va convinga de faptul ca e pacat sa mancam miel numai de Pasti, si atunci doar sub forma de bors, drob sau friptura. Asa ca va propun o reteta rustica italiana, cu destule legume care sa-i mai ia din gustul acela pe care nu-l suporta toata lumea. E o mancare simpla, ieftina, foarte gustoasa si va permite sa utilizati in mod judicios costitele, pe care-i pacat sa le folositi la bors, iar la friptura se usuca pana-i gata pulpa.
Asa ca, daca v-am convins, aveti nevoie, pentru 4 persoane, de 700 g costite de miel, 400 g cartofi, 200 g varza, 1 ceapa, 1 telina, 1 legatura de cimbru, 2 frunze de dafin, ulei, sare si piper.
Curatati cartofii, taiati-i in felii nu foarte subtiri si fierbeti-i cam 8 minute. Scurgeti-i si lasati-i sa se raceasca. Eliminati frunzele vestede ale verzei, spalati-o si opariti-o cateva momente in apa sarata clocotita. Scurgeti-o si taiati-o fasiute. Curatati ceapa si telina si taiati-le in felii subtiri. Ungeti cu ulei o forma care merge la cuptor (inclusiv peretii!) si puneti straturi-straturi toate ingredientele. Sarati, piperati, stropiti cu cateva linguri de ulei, acoperiti vasul cu folie de aluminiu si bagati totul in cuptorul incins, la foc mijlociu spre mare.
Dupa circa 30 de minute eliminati folia, mariti putin flacara si mai lasati totul sa se mai coaca si sa se rumeneasca frumos vreun sfert de ora. Serviti imediat ce-i gata, direct din vasul in care s-a copt. A, si fiindca-i vorba despre varza, ideea cu reincalzirea nu-i rea deloc.
Fireste ca puteti incerca reteta si cu costite de oaie sau berbec, numai ca, in cazul asta, trebuie sa opariti si carnea vreo zece minute, mai ales ca, in felul asta, scapati si de grasimea care, de fapt, este responsabila cu gustul specific al carnii de ovine. Iar timpul de stat in cuptor trebuie si el corespunzator marit.