Mere coapte? Parcă vă și aud spunând: a înnebunit fraierul asta cu rețetele lui, păi e banal de-a dreptul desertul asta, îl făcea bunica atunci când avea prea multa treabă în rest și voia să ne astupe repede gura. Corect, așa e, numai că rețeta asta (care nu-i cine știe ce românească, umbla brambura prin mai toată lumea) poate fi repede îmbrăcată în straie de sărbătoare așa de frumoase că uiți repede cum arăta dumneaei în catrință, fota și opinci. Nu credeți? Păi înseamnă că e timpul să încalec pe-o șa și să vă spun rețeta asa:
4 mere de aceeași dimensiune (optim ar fi să fie mari, desigur), 500 g fructe de pădure, amestecate dacă se poate (proaspete în sezon, congelate în restul timpului), unt, 1 lămâie, 4 linguri de zahăr,
ceva frișcă pentru decor.
Dacă e cazul, începeți prin a decongela fructele, dacă nu, mulțumiți-vă să le spălați și să le curățați. Spălați și merele, tăiați un capac în partea superioară și scobiți-le, lăsând un perete de circa 1 cm. Presărați interioarele cu 2 linguri de zahar și puneți în fiecare o bucățică mică de unt.
Aliniați-le într-o formă care merge la cuptor, fiecare măr cu căpăcelul lui pus, și coaceți-le în cuptorul încălzit la maximum timp de 10 minute (sau până când sunt gata, depinde și de cuptor). Scoateți-le din forma și lăsați-le să se răcească.
În acest timp amestecați fructele cu zeama de lămâie (filtrată) și cu zahărul rămas. Omogenizați cu foarte multă grijă și umpleți merele (ce vă rămâne, puteți după aia să puneți pe platoul pe care le veți servi).
Decorați cu frișcă (eventual și cu frunzulițe de mentă, dacă aveți), puneți la loc căpăcelele și serviți.
Vinul trebuie să fie dulce, dar tânăr și sprințar.
Și sper că sunteți acum de-acord că, dacă haina nu face pe om, atunci umplutura și decorul pe mărul copt mai mult ca sigur.
foarte bine arata dar din lipsa de ingrediente am gasit o alta reteta…cu acelasi nume intr-o carte de bucate,suna cam asa:
1 kg mere, 2 oua, 100 g stafide, 150 g franzela, 100 ml lapte, 150 g zahar. Merele se spala si se taie la fiecare cate un capac, dupa care se scobesc cu lingurita. Se prepara o compozitie formata din: carnea scobita a merelor, franzela inmuiata in lapte si bine stoarsa, stafide, zahar si oua. Cu aceasta compozitie se umplu merele, se pun in tava si se dau la cuptor. Se prepara un sirop gros din restul de zahar, iar cand merele sunt coapte se insiropeaza.
Eu am sa adaug la compozitie, daca tot e toamna, niste miez de nuca si cam asta e. Deja simt mirosul de mar copt si caramelizat.
foarte bine arata dar din lipsa de ingrediente am gasit o alta reteta…cu acelasi nume intr-o carte de bucate,suna cam asa:
1 kg mere, 2 oua, 100 g stafide, 150 g franzela, 100 ml lapte, 150 g zahar. Merele se spala si se taie la fiecare cate un capac, dupa care se scobesc cu lingurita. Se prepara o compozitie formata din: carnea scobita a merelor, franzela inmuiata in lapte si bine stoarsa, stafide, zahar si oua. Cu aceasta compozitie se umplu merele, se pun in tava si se dau la cuptor. Se prepara un sirop gros din restul de zahar, iar cand merele sunt coapte se insiropeaza.
Eu am sa adaug la compozitie, daca tot e toamna, niste miez de nuca si cam asta e. Deja simt mirosul de mar copt si caramelizat.