• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tort de mere

Sep 21, 2010 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 1


Ei, în versiunea de zi cu zi, adică taman aceea pe care o vedeți în poza de mai sus, e mai curând prăjitură decât tort. Dar, dacă vă veți folosi de frișcă și multa imaginație, puteți pune desertul de mai la vale pe orice masa, oricât de sărbătorească, pentru că are o foarte mare calitate: e absolut excelent. Și dacă mai adaug că se face și foarte simplu, nu mai văd nici un motiv care să mă determine să nu trec mai repede la explicațiile propriu-zise.

Așadar, aveți nevoie mai întâi de

2 mere,
50 g unt,
2 linguri de zahar,
1 lingură de scortișoară.

Pentru aluat mai pregătiți dumnevoastră

4 ouă,
4 linguri de zahăr,
4 linguri de făina,

iar pentru sirop încă

4-5 linguri de zahăr,
zeama de la 1 lămâie mică,
arome după bunul plac.

Mai întâi siropul: caramelizați zaharul, stingeți cu o cană de apă, amestecați, lăsați să fiarbă puțin (până se dizolvă totul) și lăsați-l să se răcorească, că abia atunci e momentul să îl amestecați cu zeama de lămâie și cu aromele care vă plac (rom, vanilie sau mai știu eu ce).

Curățați merele (nu și de coaja) și tăiați-le felii. Așezați-le în forma de rozeta într-un vas rotund, bine uns, puneți cate o bucățică de unt pe fiecare felie, presărați zaharul amestecat cu scorțișoară. Dați drumul la cuptor (175°), băgați vasul și apucați-vă de aluat.

Separați albușurile, bateți-le năprasnic, adăugați treptat zaharul, apoi, pe rând, gălbenușurile și, treptat, făina.

Probabil că untul de pe mere s-a topit în timpul ăsta, așa că scoateți vasul, turnați aluatul și băgați totul la loc.

Încă alte 35-40 de minute și e gata, așa că puteți să răsturnați tortul pe un platou sau o farfurie plată. Însiropați-l cu grijă și lăsați-l să se răcească (după o noapte la frigider va fi chiar mai bun).

După cum vă spuneam, dacă e vreo ocazie mai sărbătorească, sau pur și simplu așa aveți chef, decorați-l cu frișcă, feliuțe de fructe și cu orice altceva v-ar place și credeți c-ar merge.

Și să nu uit: cantitățile de mai sus sunt pentru un vas cu diametrul de 18 cm. Dacă e nevoie de mai mult, înmulțiți merele, faceți mai mult sirop, iar pentru aluat cred că v-ați prins: câte ouă, atâtea linguri de zahăr, respectiv făina.

Ce bem? Apoi musai o Tămâioasă Românească. De s-ar putea mai ușurică și nu din cale-afara de dulce, tare bine ar fi!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Tort de bezea cu nucă și cafea Tartă cu mere Tort cu ciocolata si nuciTort cu ciocolată și nuci Tort de ciocolată cu scorțișoară

  • cuptor, mere, prajitura, tort, vanilie

One thought on “Tort de mere”

  1. Liliana Costache 22/09/2010 at 21:54

    Maestre, va multumim, eu, sotul & cei ce au servit pentru reteta. Cum m-am hotarat pe loc sa o fac si neavand mere la indemana, am facut varianta cu prune, care nu s-a dovedit mai prejos! Dovada: http://calugareni.blogspot.com/2010/09/ceva-dulce-din-bucataria-mosiei.html

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved