Sigur că legumele în cauza nu-s neapărat chinezești; epitetul din titlul mâncării ne informează doar că vegetalele de mai jos sunt pregătite în manieră chinezească, prin sotare rapidă și condimentare cu ingrediente specifice (sos de soia, ulei de susan). De ce ne interesează rețeta? Fiindcă-i bună, se face repede și e un optim exercițiu pentru mâncărurile chinezești mai sofisticate. Ba chiar, dacă ne uitam mai bine, e și de post, așa că prinde bine între un imambaildi și supă de roșii, fie ea mexicană, spaniolă sau autohtonă.
Pentru 4 persoane n-aveți nevoie decât de
2 1/2 linguri de ulei (preferabil de arahide și în nici un caz de măsline), 1 1/2 linguri de boabe de susan, 2 morcovi, tăiați julienne, 100 g fasole păstăi, din cea subțire (și să nu uit: păstăile trebuie opărite 2 minute, scurse și trecute prin jet de apă rece), 6 ciuperci mari de cultură (Champignon), numai pălăriile, tăiate felii subțiri, 2 dovlecei subțiri, tăiați julienne, 1 lingură de sos de soia, 1 linguriță de ulei de susan.
Încălziți într-o tigaie (sau în wok, daca aveți) 1/2 lingură de ulei. Prăjiți un minut boabele de susan, amestecând și scuturând vasul. Eliminați excesul de ulei și puneți-le deoparte. Încălziți restul de ulei și, la foc maxim, căliți morcovii 2 minute, apoi fasolea și ciupercile 1 minut.
Adăugați dovleceii și lăsați-i circa 2-3 minute, până când toate legumele sunt pătrunse, rămânând puțin crocante. În tot timpul călirii trebuie să amestecați mereu legumele în vas. La final, puneți sosul de soia, uleiul și boabele de susan, mai amestecați de 2-3 ori și serviți imediat.
Vinul? Greu de spus. Eu unul aș încerca un Riesling sec, dar nu-i obligatoriu să vă luați după mine.