Aripioare chinezești la cuptor? Da, recunosc, e un pic mai ciudat să le scoți din wok-ul lor ca să le pui în tavă. Pe de altă parte însă, pleiada de arome asiatice cu care sunt dezmierdate aceste delicioase aripioare mă împiedică să le botez altfel. Așa că vă propun să trecem la treabă, să vedem mai exact despre ce-i vorba. Că fără material didactic, e cam greu de explicat.
1 kg de aripioare de pui, 50 g nuci de Cajou, tăiate bucățele, 2 cepe mici, curățate și tocate cât de mărunt
plus, pentru sos,
3 linguri de sos hoisin, 2 linguri de sos de soia, 1 lingură de ulei de susan, 1 cățel mare de usturoi, zdrobit, 1 bucățică (2-3 cm) de ghimbir, curățată și dată pe răzătoare, 1 lingură de vin de orez (sau, dacă nu, de vin cât se poate de obișnuit), 2 lingurițe de pastă de ardei iuți cu fasole (toban jiang, dar puteți folosi și o pastă „normală” de ardei iuți), 2 lingurițe de oțet, 2 lingurițe de zahăr brun.
Mai întâi, încălziți cuptorul (220ºC)
Apoi amestecați bine, într-o crăticioară, toate ingredientele sosului, plus vreo 6 linguri de apă. Puneți vasul pe foc și fierbeți, amestecând, cam 30 de secunde (socotite de la primul clocot).
Puneți aripioarele într-o tavă antiaderentă, turnați sosul peste ele. Amestecați totul bine, în așa fel încât carnea să fie acoperită cât mai uniform.
Acoperiți tava cu folie de aluminiu și băgați-o în cuptor, unde trebuie să stea mai întâi 25 de minute.
Scoateți, eliminați folia, stropiți bine de tot aripioarele cu sosul din tavă și înapoi în cuptor, încă 5 minute.
Micșorați focul (190ºC), scoateți tava, întoarceți aripioarele, presărați-le cu nucile de cajou și cu ceapa. Înapoi în cuptor, unde ale noastre aripioare chinezești trebuie să mai stea încă vreo 5 minute. Adică până se rumenesc ușor nucile și se îngroașă sosul.
Scoateți, lăsați aripioarele să-și revină 5 minute și gata, pe masă cu ele!
Variante? Păi mă tem că aceste aripioare chinezești la cuptor oricum vor fi cam de fiecare dată altele, din motive de aprovizionare cu „chinezării” și înlocuiri aproximative. Dar tot vă pot da sugestia să înlocuiți ceapa normală cu ceapă verde. Sau poate nucile de cajou cu arahide (neprăjite, nesărate). Și, fiindcă veni vorba de nucile astea, dacă nu vreți să dați drumul la cuptor, o variantă de pui cu Cajou găsiți aici.
Ce bem? Ei, mai greu cu vinul la chinezării (și nu doar din cauza a două biete lingurițe de oțet). Alb (că-i pui) și demisec, cu siguranță. Mai departe, eu unul aș miza pe nebunia unui Pinot Gris, dar nu-i singurul răspuns corect posibil.
au iesit minunat aripioarele astea! e adoua oara cand le fac si de data asta am inlocuit caju cu miez de seminte de floarea soarelui, nesarate – home made:)) bun rau!
imi place ,trebuie sa fie o bunatate!
au iesit minunat aripioarele astea! e adoua oara cand le fac si de data asta am inlocuit caju cu miez de seminte de floarea soarelui, nesarate – home made:)) bun rau!
E numai și numai meritul executantei 🙂 Altminteri, tare interesantă ideea cu semințele de floarea-soarelui.