• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pilaf de ciuperci cu legume

Jul 05, 2012 costachel Pilaf, Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete cu legume, Rețete cu orez, Rețete de post 2


Să fie oare acest pilaf de ciuperci cu legume cel mai bun pilaf de post? Sincer, aș cam fi tentat să zic că da deși, pe de altă parte, recunosc că n-aș prea putea trăi fără să mănânc de vreo 2-3 ori pe an pilaf de vinete. Dar, în fine, nu-i vorba de clasamente aicea, ideea e că excelenta preparație care urmează e una chiar reușită și foarte gustoasă. Iar dacă nu-i post, va primi aplauze la scenă deschisă sosind la masă pe post de garnitură, însoțind vreo friptură sau chiar niște biete ochiuri, așa că îi putem adăuga și versatilitatea printre calitățile ei incontestabile.

Ce-avem nevoie ca să umplem o oală? Notați:

400 g ciuperci,
2 cepe mari,
usturoi după gust,
1 ardei iute (facultativ),
2-3 morcovi (depinde de dimensiune),
1-2 ardei, de preferință kapia (sau gogoșari),
1 vânătă,
1 dovlecel,
2-3 roșii,
3 cești de orez,
1/2 legătură mărar,
1/2 legătură pătrunjel,
ulei,
sare,
piper (facultativ, ca și ardeiul iute).

Începeți, firește, prin a face toaleta legumelor și a le tăia: ciupercile jumătăți sau sferturi, ceapa peștișori, usturoiul feliuțe, morcovii și ardeii cubulețe, iar verdeața mărunt. Vânăta și dovlecelul se taie și ele cuburi, pe care trebuie să le frecați cu sare și să le lăsați un pic la scurs. Și să nu uit să fac o precizare: bucățele, spre deosebire de pilaful de legume tradițional, nu trebuie să fie prea mici. Și aceasta pentru că farmecul acestei preparații, ceva mai migăloase, stă și în faptul că fiecare bucățică păstrează gustul ei aparte, care trebuie să se simtă.

Rosii tocate

Opăriți roșiile, curățați-le de pieliță și semințe, tocați-le și pe ele cubulețe și puneți-le deoparte. 

Ciuperci calite

Încingeți puțin ulei într-o cratiță și căliți ciupercile, împreună cu 1 ceapă, usturoiul și facultativul ardei. Sărați ușor și, când s-au înmuiat, scoateți-le și păstrați-le la îndemână.

Ceapa calita si morcovi

Căliți în locul lor cealaltă ceapă, împreună cu morcovul.

Ceapa calita cu morcovi si ardei

Când încep să se înmoaie (5 minute, să zicem), adăugați ardeii.

Legumele calite

Încă 2-3 minute de sotare, apoi adăugați cubulețele de vânătă și dovlecel. Amestecați, să-și ia toată lumea gust de prăjeală, puneți capacul și înăbușiți câteva minute (nu trebuie să fie perfect pătrunse). Scoateți totul într-un castron și vă puteți, în fine, apuca de pilaful propriu-zis.

 Încingeți iar un pic de ulei și prăjiți orezul, 1-2 minute, amestecând. Stingeți cu 6 cești de apă fierbinte (adică la 1 volum de orez, 2 volume de apă). Sărați, puneți capacul și lăsați să fiarbă vreo 5 minute, după care adăugați legumele călite plus roșiile și acoperiți la loc.

Pilaf de ciuperci cu legume

În fine, după alte 5 minute, presărați verdeața tocată (și niște piper, dacă n-ați pus ardei sau vă place mai iute), așezați capacul înapoi pe oală și stingeți focul. Nu trebuie să aveți emoții, orezul va continua să fiarbă și să se umfle în continuare. A, dacă vreți să mâncați pilaful fierbinte (nu văd de ce, nu-i așa bun), atunci fierbeți cât scrie pe pachet.

Bun, ați înțeles deja că acest pilaf, la fel ca orice alt pilaf de legume, e mai bun răcorit sau chiar rece (doar e mâncare de vară, nu?). Cât despre variante, firește că mai pot interveni și alte legume prin narațiune (țelină, praz etc.), după cum și verdețurile pot fi altele (vă puteți gândi la frunze de țelină, cimbru, busuioc, arpagic verde ș.a.m.d.). Și sper că n-ați uitat tertipul că orice pilaf de legume e mai bun cu supă decât cu apă, nu?

Vinul? Păi dacă veți servi acest pilaf de ciuperci cu legume ca atare, atunci cu siguranță alb, sec și ușor (că la ora asta mă gândesc la excelenta Crâmpoșie de la Murfatlar e doar un indiciu). În schimb, dacă pilaful nostru va fi distribuit în rol de garnitură, atunci firește că va trebui să alegeți vinul în funcție de personajul principal din farfurie.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Pilaf de legume Pilaf de ciuperci cu dovleceiPilaf de ciuperci cu dovlecei Pilaf de ciuperci cu morcovi si prazPilaf de ciuperci cu morcovi și praz Pilaf de urzici cu ciuperci și morcovi

  • ardei, ardei iuti, ardei kapia, ceapa, ciuperci, dovlecei, legume, morcovi, orez, pilaf, post, rosii, usturoi, vinete

2 thoughts on “Pilaf de ciuperci cu legume”

  1. Cornel 16/11/2012 at 19:49

    Azi am facut a doua oara pilaful… e bestial (daca-mi permiti sa zic asa 🙂 )!
    Multam pentru reteta coane Costachel!
    Si prima data si acum am constatat ca nu scrie cand se adauga rosiile dar le-am adaugat la clocotul final odata cu legumele calite. Si a iesit foarte bun!

    Reply ↓
    1. costachel Post author18/11/2012 at 18:20

      Fix atunci! 🙂 Am „reparat” și textul, mulțumesc frumos!

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved