Recunosc, cam miros a improvizație aceste paste cu legume și afumătură, dar asta nu le face deloc mai puțin gustoase. Sunt ferm convins că deja ați ghicit că afumătura poate fi de mai multe feluri (stocul cămării, al frigiderului sau al magazinului de la colț va decide!), după cum nici legumele nu-s chiar bătute în cuie. Și, desigur, mai pot interveni în narațiune și alte vegetale: ardei iute pentru nerv, morcov pentru dulceață și textură, țelină pentru rafinament, iar lista este, firește, departe de a fi închisă. Drept pentru care nu insist: trec direct la povestea variantei din poza de mai sus, ca să aveți o bază pentru orice alte versiuni ulterioare și cât se poate de proprii. Așadar:
400 g paste (de preferință din cele mai mărunte, care țin bine sosul la pieptul lor),
cam 150 g afumătură (kaizer slab, ca să indic un punct de plecare) 1 vânătă mică, 1 dovlecel tot așa, 1 ceapă măricică, usturoi după gust (vreo 4-5 căței v-aș sugera), 1 ardei gras, 3-4 roșii,
ceva verdeață (pătrunjel, cimbru, măghiran, oregano, busuioc, în fine, ce vă place sau ce aveți), 100 g cașcaval (sau parmezan, sau pecorino, sau…) ulei (preferabil de floarea soarelui, că respectă gustul legumelor autohtone), sare și piper.
Mai întâi, firește, preparațiile preliminare: opăriți roșiile, dați-le jos pielițele (eventual și semințele, dacă vă enervează). Curățați, spălați și tăiați cubulețe ceapa, dovlecelul, vânăta (cu tot cu coajă) și ardeiul. Presărați vânata și dovlecelul cu sare, lăsați-le un pic să mai elimine din apă.
Căliți-le, pe rând, în ulei încins, cât să se înmoaie. Scurgeți-le bine (să nu fie prea mult ulei în cratița finală) și puneți-le la îndemână, în castroane.
Tăiați afumătura cubulețe și căliți-o ușor. Adăugați usturoiul tăiat feliuțe, mai sotați 2-3 minute, adăugați ceapa, amestecați și, după alte 2-3 minute, stingeți cu roșiile (dacă le-ați scos semințele, nu strică să turnați acum 1 păhărel de vin).
După vreun sfert de oră de fierbere molcomă, adăugați legumele călite și verdeața spălată, curățată și tocată. Amestecați, reglați de sare și piper, puneți capacul, stingeți focul și cu asta basta sosul.
În paralel, puneți pastele la fiert (4 l de apă, 4 linguri rase de sare). Fierbeți-le conform indicațiilor de pe pachet, scurgeți-le și răsturnați-le în cratița cu sosul. Presărați și brânza rasă, amestecați, repartizați în farfurii și chemați lumea la masă.
Despre variante am vorbit la început, drept pentru care nu-mi rămâne să vă mai spun decât că la aceste paste cu legume și afumătură, am băut un Syrah, și rău nu mi-a fost. Totuși, parcă și mai bine ar fi mers un Pinot Noir, sau chiar un Burgund. Cred că ați înțeles deja: roșu, ca să lupte cu prăjeala și afumătura, dar mai lejer, chiar mai pisicos (că așa vor vinetele).