• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Paste cu legume și afumătură

Aug 11, 2012 costachel Mâncăruri cu dovlecei, Mâncăruri cu vinete, Paste cu carne, Paste cu legume, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de paste 0


Paste cu legume și afumătură

Recunosc, cam miros a improvizație aceste paste cu legume și afumătură, dar asta nu le face deloc mai puțin gustoase. Sunt ferm convins că deja ați ghicit că afumătura poate fi de mai multe feluri (stocul cămării, al frigiderului sau al magazinului de la colț va decide!), după cum nici legumele nu-s chiar bătute în cuie. Și, desigur, mai pot interveni în narațiune și alte vegetale: ardei iute pentru nerv, morcov pentru dulceață și textură, țelină pentru rafinament, iar lista este, firește, departe de a fi închisă. Drept pentru care nu insist: trec direct la povestea variantei din poza de mai sus, ca să aveți o bază pentru orice alte versiuni ulterioare și cât se poate de proprii. Așadar:

400 g paste (de preferință din cele mai mărunte, care țin bine sosul la pieptul lor),
cam 150 g afumătură (kaizer slab, ca să indic un punct de plecare)
1 vânătă mică,
1 dovlecel tot așa,
1 ceapă măricică,
usturoi după gust (vreo 4-5 căței v-aș sugera),
1 ardei gras,
3-4 roșii,
ceva verdeață (pătrunjel, cimbru, măghiran, oregano, busuioc, în fine, ce vă place sau ce aveți),
100 g cașcaval (sau parmezan, sau pecorino, sau…)
ulei (preferabil de floarea soarelui, că respectă gustul legumelor autohtone),
sare și piper.

Mai întâi, firește, preparațiile preliminare: opăriți roșiile, dați-le jos pielițele (eventual și semințele, dacă vă enervează). Curățați, spălați și tăiați cubulețe ceapa, dovlecelul, vânăta (cu tot cu coajă) și ardeiul. Presărați vânata și dovlecelul cu sare, lăsați-le un pic să mai elimine din apă.

Căliți-le, pe rând, în ulei încins, cât să se înmoaie. Scurgeți-le bine (să nu fie prea mult ulei în cratița finală) și puneți-le la îndemână, în castroane.

Tăiați afumătura cubulețe și căliți-o ușor. Adăugați usturoiul tăiat feliuțe, mai sotați 2-3 minute, adăugați ceapa, amestecați și, după alte 2-3 minute, stingeți cu roșiile (dacă le-ați scos semințele, nu strică să turnați acum 1 păhărel de vin).

După vreun sfert de oră de fierbere molcomă, adăugați legumele călite și verdeața spălată, curățată și tocată. Amestecați, reglați de sare și piper, puneți capacul, stingeți focul și cu asta basta sosul.

În paralel, puneți pastele la fiert (4 l de apă, 4 linguri rase de sare). Fierbeți-le conform indicațiilor de pe pachet, scurgeți-le și răsturnați-le în cratița cu sosul. Presărați și brânza rasă, amestecați, repartizați în farfurii și chemați lumea la masă.

Despre variante am vorbit la început, drept pentru care nu-mi rămâne să vă mai spun decât că la aceste paste cu legume și afumătură, am băut un Syrah, și rău nu mi-a fost. Totuși, parcă și mai bine ar fi mers un Pinot Noir, sau chiar un Burgund. Cred că ați înțeles deja: roșu, ca să lupte cu prăjeala și afumătura, dar mai lejer, chiar mai pisicos (că așa vor vinetele).

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Paste cu vinete si prosciuttoPaste cu vinete și prosciutto Tagliatelle cu legume Paste cu vinete Salată de legume la grătar

  • afumatura, ardei, dovlecei, legume, paste, rosii, vinete

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved