De fapt nu-i chiar înghețată, ci e ceea ce francezii numesc sorbet (iar destui traducătorii de filme „șerbet“, că li se pare normal). Care-i diferența? Păi în sorbet, spre deosebire de înghețata clasică, nu intră nici grăsimi, nici ouă, ceea ce, ținând cont că-i post, nu poate decât să ne bucure. E drept, ca să ne iasă perfect ne-ar cam trebui o mașină de înghețată. Dacă n-avem, nu-i grav, scoatem periodic vasul din congelator, batem bine cu o furculiță sau cu un tel, ca să distrugem, pe cât posibil, acele de gheață, și cu asta basta.
Revenind la înghețata de cacao din titlu, pregătiți-vă dumneavoastră mai întâi
1 l de apă, 300 g zahăr, 250 g cacao, 50 g esență de vanilie, 30 g rom brun.
Amestecați-le bine de tot, până se topește zaharul și obțineți un amestec perfect omogen, după care puneți-l la înghețat, în congelator (cu precauțiile descrise mai sus) sau în mașină (mai uitați-vă în cazul asta și pe instrucțiuni, că nu strica).
Când amestecul mai că s-a transformat în înghețată, adăugați 100-150 g stafide înmuiate în prealabil în whisky (sau în orice alta tărie care credeți dumneavoastră c-ar da bine). La loc în congelator și cu asta basta, până cu câteva minute înainte de servire acolo stă.