O înghețată casnică extrem de simpatică, care se face tare simplu și nici n-aveți nevoie de mare lucru ca să vă impresionați musafirii. Dacă ingredientele-s proaspete și de cea mai bună calitate (mai ales romul!), atunci chiar că nu trebuie să aveți nici o emoție în ceea ce privește entuziasmul cu care va fi devorată înghețata dumneavoastră.
Și n-avem nevoie decât de
40 g stafide, 4 linguri de rom, 500 ml lapte, cât mai gras, 50 g zahăr pudră, 1 esență de vanilie, 2 gălbenușuri, 250 ml smântână de frișcă.
Puneți mai întâi stafidele la înmuiat în rom (măcar 2 ore trebuie să stea).
Transformați smântâna în frișcă.
Încălziți, la foc moale, jumătate din lapte. Adăugați zahărul. Când s-a dizolvat, turnați restul de lapte și esența de vanilie. Amestecând non-stop, puneți, pe rând, și cele două gălbenușuri. Lăsați compoziția să se răcească și incorporați cu grijă frișca.
Indiferent dacă aveți mașină de făcut înghețată sau ați optat pentru prepararea manuală (v-am mai povestit metodologia aici și n-ar fi frumos să mă repet), stafidele trebuie puse la jumătatea timpului necesar înghețării, când compoziția nu este încă închegată bine.
O puteți ține în congelator cam 3 luni și nu uitați că trebuie scoasă cam cu 10-15 minute înainte de servire, să nu fie chiar bocnă!