Adevărul e că atâtea deserturi industrializate ne îmbie pe la toate colțurile încât destul de rar mai apucăm să preparăm în casă o înghețată. Și e păcat, fiindcă e mult mai gustoasă (încercați fie și numai această înghețată de cacao cu ciocolată!), putem controla mai bine ingredientele care intervin în narațiune, ce mai, numai avantaje. A, că trebuie să mai și muncim oleacă, mai ales dacă nu avem mașină de înghețată? Cât se poate de adevărat, dar după nițică transpirație și mai bună o să ni se pară înghețata noastră.
Pentru această variantă de înghețată de cacao cu ciocolată avem nevoie de
500 ml lapte, cât mai gras, 75 g zahăr pudră, 25 g cacao, 1 baton de vanilie, 115 g ciocolată neagră (minimum 60% cacao), spartă bucățele, 25 cl smântână dulce (de frișcă).
Puneți jumătate din laptele la fiert cu zahărul, cacaoa și ciocolata, la foc moale. Amestecați din când în când, până amestecul devine perfect omogen. Stingeți focul și lăsați amestecul să se răcească.
Crestați batonul de vanilie pe lung și puneți-l la fiert în restul de lapte. Când se umflă, stingeți focul și lăsați-l la macerat, acoperit.
Când ambele compoziții s-au răcit, puneți-le într-un castron, adăugați și frișca, amestecați cu multă grijă și turnați totul în mașina de înghețată (dacă aveți).
Dacă nu, rețineți mai întâi tertipul că e mult mai bine dacă toate ingredientele au stat la frigider câteva ore înainte de amestecarea finală. Turnați totul într-o formă rezistentă la temperaturi joase, cu capac și destul de încăpătoare ca să permită o amestecare eficientă. Puneți vasul acoperit în congelator și, din oră în oră, trebuie să-l scoateți, să bateți bine compoziția cu o furculiță, desprinzând bine toată partea înghețată de pe margini și fund. Iar operația asta trebuie făcută de cel puțin 3 ori (v-am prevenit doar că e vorba de muncă!).
Scoateți înghețata de cacao cu ciocolată din congelator cam cu 10-15 minute înainte de servire (să nu fie chiar bocnă) și decorați-o după plac. Cu bucățele de ciocolată albă (pentru contrast), cu puțină frișcă, cu fructe de pădure etc.