Iaca, dragii mei, o tare cunoscuta rețetă franțuzească, dar care seamănă cu musacaua noastră (de cartofi piure!) ceva de speriat. Există însă și suficiente diferențe care să vă îmbie să purcedeți la treabă. Mai ales că rețeta nici nu-i scumpă, e și foarte bună, ba se mai face și repede.
1 kg cartofi, 400 g carne tocată de vită, 100 g șvaiter ras, 1 ceapă, 1 ou, 100 g unt, 1 legătură de pătrunjel, sare, piper, nucșoară.
Curățați cartofii și fierbeți-i ca pentru piure, în apa sărată, timp în care spălați, curățați și mărunțiți pătrunjelul.
Curățați ceapa, tocați-o, căliți-o puțin în 10 g de unt și amestecați-o într-un castron ce carnea, oul și pătrunjelul. Dacă doriți, adăugați și o roșie, curățată de pieliță și de semințe, și nu uitați să puneți sarea și piperul de cuviință.
Faceți piureul de cartofi cu untul rămas, putina nucșoară rasa și ceva apă în care au fiert cartofii (dar, dacă vreți sa puneți lapte sau smântână, eu unul nu ma opun, ba din contra). Sărați, piperați și transformați totul într-o pastă cât se poate de omogenă.
Bun, luați acum un vas care merge la cuptor, ungeți-l bine cu unt, turnați jumătate din piure, puneți carnea și jumătate din șvaițer, urmează restul de piure, după care presărați uniform restul de brânză. Dacă vreți să mai puneți și ceva bucățele de unt, ca sa se rumenească mai frumos, bine, dacă nu, nu. Băgați vasul în cuptorul încins în prealabil și așteptați sa se rumenească frumos.
Cât despre vin, francezii sigur ar bea un Bourgogne sau un Bordeaux. Noi însă, mai modești, ne vom mulțumi cu un Merlot de pe la noi.
Soit Bourgogne ou soit Bordeaux ca va bien avec la veau! Heheheheehhh Mais, la modestie – je dois admetttre Maitre – n’a rien a faire avec la choix du vin: je choisirais toujours le Merlot!
Ahhh..c’est la pratique que me manque…veuillez bien accepter mes excuses…ca fait un siecle depuis que jen’ai plus pratique mon francais: je reviens: “Soit Bourgogne ou soit Bordeaux ca va bien avec le veau! Heheheheehhh Mais, la modestie – je dois admetttre Maitre – n’a rien a faire avec le choix du vin: je choisirais toujours le Merlot!” Dixit!
Si tu parles de modestie, j’aimerais beaucoup mieux avoir dans mon verre, à côte de ce hachis, un vin plus modeste (Babeasca Neagra). Mais le dernier digne de ce nom je l’ai bu en 2003 (c’etait un Nicoresti), et alors je ne peux pas m’empêcher de dire (merci, Villon!) mais ou sont les verres d’antan?!
Soit Bourgogne ou soit Bordeaux ca va bien avec la veau! Heheheheehhh Mais, la modestie – je dois admetttre Maitre – n’a rien a faire avec la choix du vin: je choisirais toujours le Merlot!
Ahhh..c’est la pratique que me manque…veuillez bien accepter mes excuses…ca fait un siecle depuis que jen’ai plus pratique mon francais: je reviens: “Soit Bourgogne ou soit Bordeaux ca va bien avec le veau! Heheheheehhh Mais, la modestie – je dois admetttre Maitre – n’a rien a faire avec le choix du vin: je choisirais toujours le Merlot!” Dixit!
Si tu parles de modestie, j’aimerais beaucoup mieux avoir dans mon verre, à côte de ce hachis, un vin plus modeste (Babeasca Neagra). Mais le dernier digne de ce nom je l’ai bu en 2003 (c’etait un Nicoresti), et alors je ne peux pas m’empêcher de dire (merci, Villon!) mais ou sont les verres d’antan?!
Ahhh…tres bien dit! Les verres du temps jadis!