• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Potage Parmentier, adică supă-cremă de cartofi cu praz

Oct 15, 2011 costachel Mâncăruri cu praz, Rețete, Rețete celebre, Rețete de supe, Rețete lacto-vegetariene 2


În ciuda unor credințe destul de răspândite, Antoine Augustin Parmentier (1737-1813) nu a „inventat” cartoful, leguma adusă de peste Ocean fiind deja cultivată în Franța de vreo două secole, grație agronomului Olivier de Serres (1539-1619). Numai că era un aliment destinat hranei animalelor, nicidecum celei a oamenilor, plus că pe seama nevinovaților cartofi circulau pe vremea aceea tot felul de legende stupide (că aduc nu mai știu ce boli, că sărăcesc pământul pe care au fost cultivați etc.). Parmentier este cel care i-a introdus în alimentația curentă, folosind, printre altele, un tertip foarte ingenios, pe care nu mă pot abține să nu vi-l povestesc: a pus o pază armată foarte serioasă în jurul terenurilor cultivate, dar numai ziua. Așa că hoții n-au întârziat să-și facă apariția pe timp de noapte (teren păzit = marfă valoroasă, nu?), devenind astfel cei mai buni propagandiști ai noii legume. Care, după cum prea bine știm, s-a răspândit de nu ne mai închipuim viața fără ea și, în semn de recunoștință, destule rețete pe bază de cartofi poartă denumirea de „parmentier” (poate o să apucăm vreodată să vorbim mai pe larg). Printre ele, desigur, se numără și acel Hachis Parmentier despre care am vorbit deja, dar și supa-cremă de praz și cartofi care urmează.

750 g cartofi (preferabil din cei albi, făinoși),
3-4 fire de praz (depinde de dimensiunile lor și de cât de mare este partea utilă),
100 g unt,
750 ml supă (tradițional de pui),
1 bouquet garni (adică un fir de pătrunjel, unul de cimbru și o frunză de dafin, legate cu sfoară),
400 ml smântână,
sare și piper (alb, că nu s-ar vedea),
crutoane și hasmațuchi, pentru servit (opțional, firește).

Curățați prazul (se folosește doar partea albă și cea verde-deschis), tocați-l mărunt și căliți-l în unt, direct în oala de supă, până se înmoaie.

Curățați cartofii, spălați-i cât mai scurt (să nu se ducă amidonul, că el va lega supa), tăiați-i cuburi și trimiteți-i peste praz.

Stingeți cu supa, adăugați și „buchetul garnisit”, sărați, piperați, puneți capacul și fierbeți totul la foc moale, 30-40 de minute.

Strecurați supa, eliminați bouquet-ul, pasați cartofii și prazul, puneți-le din nou în supă, împreună cu smântâna. Încălziți totul la foc mic, până începe să fiarbă cu clocote mici, amestecând tot timpul. Dacă ziceți că mai e cazul (sau dacă aveți invitați din cale-afară de simandicoși) puteți trece totul la final prin sita fină.

Serviți imediat, în farfurii de preferință încălzite, adăugând la fiecare porție, dacă vreți, crutoane (prăjite sau nu în unt) și puțin hasmațuchi (sau, după cum spuneam, pătrunjel).

Variante? Păi mai întâi lichidul de fierbere, care sigur că nu-i musai să fie supă de pui, ba la o adică ar putea fi și apă, da-i păcat. Apoi verdeața, care ar putea fi și pătrunjel, dar și arpagic verde, de pildă. Și cică ar mai rade unii, după modă italienească, și ceva brânză peste, dar deja mi se pare că ne îndepărtăm.

Iar dacă o servim rece, Vichyssoise se cheamă, dar despre asta am vorbit deja.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Supa crema de praz si cartofiVichyssoise, sau despre supe-cremă de praz și cartofi Jean Gabin, Magali NoelPotage Magali, adică supă mediteraneană de roșii cu orez Supa crema de morcovi si portocaleSupă-cremă de morcovi și portocale Supă de dovleacSupă-cremă de dovleac

  • cartofi, Franta, praz, supa, supa-crema

2 thoughts on “Potage Parmentier, adică supă-cremă de cartofi cu praz”

  1. Maria 14/11/2011 at 11:27

    Un gust deosebit, parcă din altă lume 🙂
    Şi e foarte uşor de făcut. Mai nou am devenit fan praz, mai ales cum e aici, călit în unt, are o aromă extraordinară.

    Reply ↓
    1. costachel Post author14/11/2011 at 11:36

      Subscriu. Mai ales că sunt un mare amator de supă-cremă de praz 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved