Să presupunem că vă pică pe cap niște musafiri neanunțați, iar dumneavoastră n-aveți mare lucru prin casa: ceva cartofi, câteva oua, un rest de cârnați proaspeți, nițel unt, puțin cașcaval și parmezan, basca o legătură amărâtă de pătrunjel. Credeți ca e o catastrofa? Iaca nu. Ia sa vedeți ce excelentă budincă de cartofi va iese din sărăcia de mai sus. Totul e sa va descurcați cu băutura.
Pentru 6 persoane aveți nevoie doar de
1 kg de cartofi, 150 g cârnați proaspeți, 5 ouă, 150 g cașcaval, 70 g parmezan ras, 50 g unt, pătrunjel, sare.
Fierbeți cartofii în coajă, lăsați-i să se răcorească, curățați-i de coajă și transformați-i într-un piure, la care adăugați 3 ouă crude, parmezanul și pătrunjel tocat mărunt. Sărați ușor, amestecați totul foarte bine și puneți compoziția într-o formă unsă cu unt, într-un strat uniform.
Tăiați felii celelalte două ouă, fierte tari. Curățați cârnații de pieliță și tăiați-i bucățele mici, iar cașcavalul trebuie și el tăiat cubulețe.
Aliniați peste piure feliile de ouă, cârnații și cașcavalul. Puneți deasupra bucățele mici de unt și coaceți budinca în cuptorul încălzit dinainte la foc moale (175ºC), timp de o jumătate de oră. Dați-i față cu puțin pătrunjel tocat mărunt și serviți mâncarea caldă, direct din formă.
În ceea ce privește vinul, părerea mea e că mai bun ar fi un vin alb mai viguros (un Riesling de-o pildă) dar, din cauza cârnaților, nici un vin roșu mai ușurel, cum ar fi un Novac, nu strică lângă această budincă de cartofi.