O friptură de pui la cuptor extrem de simplă și teribil de gustoasă, incomparabil mai bună față de variantele cu „condimente-minune”. Leguma-i legumă, nu se compară cu porcăriile industrializate, bașca mai vine și vinul ca să desăvârșească parfumul și frăgezirea. Așa că, zic eu, merită să încercați măcar o dată varianta de mai la vale.
1 pui întreg, 1-2 cepe, 1-2 morcovi, 1 țelină mică,
câțiva căței de usturoi, vin alb sec, măghiran uscat, ulei (sau, mai bine, unt), sare și piper, proaspăt râșnit.
Începeți prin a curăța și spăla legumele. Tăiați-le bucăți (felii) destul de groase (cățeii lăsați-i, firește, întregi). Ungeți o tavă cu ulei, așterneți un pat de legume. Turnați vinul, sărați și piperați.
Faceți toaleta puiului. Frecați-l apoi peste tot cu sare, piper și măghiran, ungeți-l cu ulei și puneți-l în tavă, peste legume, cu pieptul în jos.
Băgați totul în cuptorul încins (175ºC). După vreo jumătate de oră, răsturnați orătania, să stea cu pieptul în sus, și începeți s-o ungeți, repetat, cu zeama parfumată care se formează (dacă scade prea mult, adăugați puțin vin). Când se rumenește frumos, e gata.
Secrete? Păi mai întâi notați că nivelul vinului nu trebuie să-l depășească pe cel al legumelor, ideea fiind ca puiul să nu se bălăcească în sos, ci doar să-și ia parfum cât îi trebuie. Apoi, untul va da un gust sensibil mai bun decât uleiul. În ceea ce privește tava, e bine să fie cât mai apropiată de dimensiunea puiului. Și, deloc în ultimul rând, dacă puiul e prea mare, sau e „de curte”, va trebui fie să micșorați focul (să zicem 150ºC), fie să-l acoperiți, spre final, cu o coală de pergament unsă, ca să nu se ardă înainte de a fi bine pătruns.
A, și dacă vreți să recuperați sosul, aruncați ceapa, degresați, pasați și mai dați totul într-un clocot, împreună cu un strop de vin și 2-3 linguri de smântână.
Vinul? Păi cam orice alb sec și nu din cale-afară de aromat se va împrieteni pe loc cu a noastră friptură de pui. Mie, de pildă, mi-ar plăcea o Zghihară, dar nu-i musai să fiți de acord cu mine.
chiar daca la cina am servit pui la rotisor…tot salivez cand vad cum arata aceasta friptura…
Arata delicios!