• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Friptură de pui la cuptor, cu vin și legume

Feb 04, 2014 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre 2


Friptură de pui la cuptor, cu vin și legume

O friptură de pui la cuptor extrem de simplă și teribil de gustoasă, incomparabil mai bună față de variantele cu „condimente-minune”. Leguma-i legumă, nu se compară cu porcăriile industrializate, bașca mai vine și vinul ca să desăvârșească parfumul și frăgezirea. Așa că, zic eu, merită să încercați măcar o dată varianta de mai la vale.

1 pui întreg,
1-2 cepe,
1-2 morcovi,
1 țelină mică,
câțiva căței de usturoi,
vin alb sec,
măghiran uscat,
ulei (sau, mai bine, unt),
sare și piper, proaspăt râșnit.

Începeți prin a curăța și spăla legumele. Tăiați-le bucăți (felii) destul de groase (cățeii lăsați-i, firește, întregi). Ungeți o tavă cu ulei, așterneți un pat de legume. Turnați vinul, sărați și piperați.

Faceți toaleta puiului. Frecați-l apoi peste tot cu sare, piper și măghiran, ungeți-l cu ulei și puneți-l în tavă, peste legume, cu pieptul în jos.

Băgați totul în cuptorul încins (175ºC). După vreo jumătate de oră, răsturnați orătania, să stea cu pieptul în sus, și începeți s-o ungeți, repetat, cu zeama parfumată care se formează (dacă scade prea mult, adăugați puțin vin). Când se rumenește frumos, e gata.

Secrete? Păi mai întâi notați că nivelul vinului nu trebuie să-l depășească pe cel al legumelor, ideea fiind ca puiul să nu se bălăcească în sos, ci doar să-și ia parfum cât îi trebuie. Apoi, untul va da un gust sensibil mai bun decât uleiul. În ceea ce privește tava, e bine să fie cât mai apropiată de dimensiunea puiului. Și, deloc în ultimul rând, dacă puiul e prea mare, sau e „de curte”, va trebui fie să micșorați focul (să zicem 150ºC), fie să-l acoperiți, spre final, cu o coală de pergament unsă, ca să nu se ardă înainte de a fi bine pătruns.

A, și dacă vreți să recuperați sosul, aruncați ceapa, degresați, pasați și mai dați totul într-un clocot, împreună cu un strop de vin și 2-3 linguri de smântână.

Vinul? Păi cam orice alb sec și nu din cale-afară de aromat se va împrieteni pe loc cu a noastră friptură de pui. Mie, de pildă, mi-ar plăcea o Zghihară, dar nu-i musai să fiți de acord cu mine.

S-ar putea să vă intereseze și:

Friptură de miel la cuptor cu usturoi și rozmarin Friptură de vită la cuptor cu sos de vin roșu Somon la cuptor cu legumeSomon la cuptor cu legume Pui cu legumePui cu legume

  • cuptor, friptura, legume, pui, vin

2 thoughts on “Friptură de pui la cuptor, cu vin și legume”

  1. Daniel C. 10/02/2014 at 23:11

    chiar daca la cina am servit pui la rotisor…tot salivez cand vad cum arata aceasta friptura…

    Reply ↓
  2. PTC 21/02/2014 at 20:54

    Arata delicios!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved