• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pui cu legume

Dec 17, 2009 costachel Fripturi la cuptor, Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete de fripturi 0


Sau, mai bine spus, o rețeta perfectă de pui la cuptor. Oasele îi vor da un plus de gust, legumele vor contribui din plin la aromă, iar faptul că friptura noastră nu va atinge tava, nici nu se va bălăci în vreun sos e mai mult decât important. Pe deasupra, e o rețetă extrem de simplă, indicată inclusiv pentru un total novice în ale artei culinare. Ca bonus, e și foarte sănătoasă (sigur, nu prea știm ce a mâncat puiul, dar asta-i altă discuție), așa că nu văd nici un motiv ca să n-o încercați.

Lista de cumpărături pentru 4 persoane cuprinde

2 piepturi de pui, cu tot cu piele și oase,
1 țelină mare,
2 morcovi,
1 ceapă,
1 căpățână de usturoi,
1 păhărel de vin alb sec,
4-6 cartofi (în funcție de mărime),
ulei,
sare,
piper,
măghiran,
cimbru.

Mai întâi o precizare: dacă pieptul e fără piele, ar trebui să mai adăugați la necesar și niște felii foarte subțiri de costiță, cu care să-l protejați la copt (altfel se usucă). În fond, nimeni nu vă împiedică, dacă nu vă place pielea, s-o dați jos. În schimb să transformați o friptură uscată într-una fragedă și suculentă va fi nițeluș cam greu.

Și acum să începem: încălziți cuptorul la foc mediu (200°C). Curățați legumele (cu excepția cartofilor), tăiați morcovul și țelina cuburi, ceapa sferturi iar usturoiul deloc. Puneți-le într-un castron, stropiți-le cu ulei, presărați sare și piper, amestecați bine, ca să le ungeți uniform, și puneți-le într-un singur strat, într-un vas ceramic. Frecați puiul cu sare, piper și măghiran, ungeți-l cu ulei și așezați-l peste legume, cu pielea în sus (eventual înțepată din loc în loc cu o scobitoare, dacă vi se pare că orătania e prea grasă).

Turnați vinul și băgați tava la cuptor, unde trebuie să stea jumătate de oră, timp în care puteți bea un pahar de vin, cu condiția să nu uitați de cartofi, care trebuie curățați, tăiați cuburi și frecați cu sare, piper, cimbru și ulei.

Scoateți tava, stropiți bine carnea și legumele cu zeama grasă și parfumată care s-a format, adăugați și cartofii, după care nu vă rămâne decât să băgați vasul la loc în cuptor, unde trebuie să mai stea altă jumătate de oră. Scoateți friptura, mai lăsați-o să se odihnească 10-15 minute și chemați lumea la masă.

Ca garnitură, sigur că prima opțiune o reprezintă legumele din tavă (minus ceapa și usturoiul, care și-au încheiat deja misiunea). Dar dacă ziceți că vă plictisiți cât timp se odihnește carnea, puteți să pasați morcovii, țelina și usturoiul, împreună cu sosul degresat, să mai adăugați o lingură de smântână și un strop de vin și să dați într-un singur clocot sosul astfel obținut. E bine însă ca, dacă optați pentru această variantă, să tăiați de la început morcovul și țelina în felii subțiri.

Cât despre salată, am preferat de data asta una de varză, cu ardei kapia, roșii, puțină ceapă, o tulpină de țelină verde, mărar, zeamă de lămâie și ulei de floarea soarelui (să nu puneți din cel de măsline la varză, că nu se pupă)

Vinul? Păi din motive de morcov și implicita sa dulceață, ar fi bine să vă îndreptați spre un demisec. Și dacă tot recomandă prietenul George Feteasca Regală 2008 Castle Rock de la Recaș, am să merg pe mâna lui, chit că n-am gustat-o încă. Dar mai am timp.

A, da, că era să uit: firește că puteți înlocui pieptul cu pulpe sau cu orătania întreagă. Atenție doar la timpul de copt.

S-ar putea să vă intereseze și:

Mușchi de vită cu legume Friptură de pui la cuptor, cu vin și legumeFriptură de pui la cuptor, cu vin și legume Pui cu lamaie, usturoi si verdeturi la cuptorPui cu lămâie, usturoi și verdețuri la cuptor Nucă de vită cu sos de bere neagră și legume

  • cartofi, ceapa, cuptor, friptura, morcovi, pui, tava, telina, usturoi

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved