Tot italienii stiu sa combata cel mai bine canicula! Si ne invata ei cum sa facem un desert rece deosebit, care sa faca cinste unei mese oricat de pretentioase. Sigur, e tot un fel de inghetata, da’ daca ei zic despre desertul care urmeaza ca se cheama fondant, am fost respectuos si am pastrat denumirea. Ia sa vedem mai exact despre ce-i vorba.
Pentru 4 persoane pregatiti 350 g frisca, 90 g ciocolata menaj, 90 g unt, 90 g zahar, 60 g cacao, 1/2 portocala confiata, 3 galbenusuri, la care mai adaugati, pentru sos, inca 100 g zahar si 3 portocale.
Frecati bine galbenusurile cu zaharul. Topiti ciocolata, impreuna cu untul, la bain-marie. Taiati portocala confiata in cubulete mici. Turnati incet ciocolata topita peste galbenusuri, adaugati praful de cacao si cubuletele de portocala. Incorporati totul in frisca batuta, amestecand cu grija. Varsati totul intr-un vas dreptunghiular si bagati in congelator, unde trebuie sa stea macar cateva ore. Inainte de a-l servi, trebuie tinut putin la temperatura camerei.
Pentru sos spalati portocalele, uscati-le, curatati-le si taiati coaja, fara partea alba, in cubulete, pe care le puneti la foc impreuna cu zaharul si o jumatate de pahar de apa. Fierbeti totul la foc viu timp de 5 minute. Inchideti flacara si adaugati sucul filtrat de la o portocala. Taiati fondantul in felii groase si stropiti cu sosul.
Ce bem la fondantul nostru? Cred ca un lichior de portocale s-ar potrivi perfect. Dac-o fi Grand Marnier, cu atat mai bine. Desi, poate va intereseaza mai mult ciocolata din naratiune, si-atunci sigur o sa vreti Baileys.