Dacă tot sunt atâtea dezlegări la pește în postul asta, m-am gândit că n-ar strica să facem astăzi o halta dedicată, nu? Așa că am ales o rețetă ceva mai neobișnuită, cu o savoare cu totul aparte, care-i va face să se bucure și pe cei mai pretențioși. Tot secretul e să alegeți un pește slab, cu carnea albă (șalău, biban sau știucă, de pilda), pentru că are ea grija umplutura să producă grăsimea (vegetală!) necesară pentru ca mâncarea să alunece pe gât în cel mai plăcut mod posibil. Puteți folosi la năstrușnicia asta și un ulei obișnuit, dar ma simt dator să vă anunț ca, dacă veți utiliza ulei extravirgin de măsline, va fi perfect (și oricum uleiul asta e și extraordinar de sănătos). La muncă, așadar, căci nu veți regreta!
Pentru 4 persoane aveți nevoie de
2 pești (cam 500 g să aibă fiecare), 2 căței mari de usturoi, 6 linguri de ulei extravirgin de măsline, 1 rămurică de cimbru, 60 g prune uscate, 60 g miez de nucă, 3 linguri de zeama de lămâie, sare și piper (dacă găsiți de Cayenne, bine, dacă nu, nu).
Începeți prin a înmuia prunele în apa călduță. Când sunt gata, scurgeți-le și tocați-le mărunt.
Cât le așteptați, ca să nu vă plictisiți, tocați miezul de nucă, din cuțit, zdrobiți usturoiul, curățați peștii, sărați-i, piperați-i și puneți-i pe câte o bucata de folie de aluminiu puse în două (sau, mult mai bine, în pergament).
Amestecați într-un castron miezul de nucă (din care ați pus deoparte o linguriță), un praf de sare, jumătate din usturoi, cimbrul și prunele. Adăugați 2 linguri de ulei, zeama de lămâie și un vârf de cuțit de piper (sau mai mult, dacă folosiți din cel normal).
Umpleți peștii, ungeți-i cu ulei, pe ambele fețe, și presărați-i cu nucile și usturoiul ramase. Închideți bine pachetele și băgați-le în cuptor, la foc potrivit, unde trebuie să stea cam 1/2 oră. Fiind făcut cu ulei, merge și rece, da’ parcă-i mai bun cald (aici însă dumneavoastră hotărați!)
În ceea ce privește vinul, eu aș fi de părere că musai trebuie unul alb, proaspăt și vioi, dar destul de hotărât, să se poată lupta cu prunele și nucile. Poate o Fetească Regală de la Gramma?