Poate tineti minte ca, nu demult, prietenul ovidiucro ne-a trimis doua retete industriale (1982 si 2010) de preparare a crenvurstilor, plus una de casa, ca poate ne venise rau dupa lectura primelor doua. Dar iata ca vine mai la vale (tot de la el citire, multumim, Ovidiu!) o noua reteta casnica, de la mama ei nemteasca. Si, inainte de a-i da cuvantul, nu va mai spun decat ca, dupa ce-am terminat de citit, primul meu gand a fost: oare mai gasesc mate de oaie la magazin? Ca saptamana trecuta parca am vazut…
Hot dogs sau frankfurters nu sunt altceva decat carne tocata si condimente. Acestia sunt usor de preparat in casa, necesitand cam o ora pentru preparare si 20 minute pentru fierbere. Se pot prepara doar din vita sau doar din porc, de asemenea, condimentele pot fi modificate, dupa gustul fiecaruia.
Ingrediente:
4-5m mate oaie curatate bine, 2 kg carne macra porc (taiata cuburi), 1 kg carne vita (taiata cuburi), ½ kg slanina (taiata cuburi), ½ kg ceapa (taiata marunt), 6 catei usturoi, tocati fin, 4 lingurite coriandru tocat, 1 lingurita maghiran macinat, 1 lingurita nucsoara macinata, 2 lingurite seminte mustar macinat, 4 lingurite boia dulce, 4 lingurite piper alb proaspat macinat, 4 albusuri de ou, 6 lingurite zahar, 4 lingurite sare, 1 cana lapte
Preparare:
Intr-un blender, robot etc. Se face un piure de ceapa, usturoi, coriadru, maghiran, nucsoara, seminte mustar si boia dulce. Se adauga piperul, albusurile, zaharul, sarea si laptele, continuand mixajul.
Porcul, vita si slanina se toaca fiecare, separat, prin masina cu sita mica. Se amesteca bine si se toaca din nou. Piureul de condimente se adauga peste carne, framantandu-se cu mana (umezita in apa rece) pana la incorporarea completa.
Amestecul se da la congelator jumatate de ora, dupa care se da iar prin masina de tocat. Se da din nou la congelator o jumatate de ora, apoi pasta se introduce in matele de oaie. Prin rotire se formeaza crenvursti de 15-20 cm lungime. Fara a-i taia, se pun intr-o oala si se fierb domol timp de 20 de minute (masurate de la inceperea fierberii). Apoi se transfera crenvurstii intr-un vas cu apa cu gheata, pentru circa 30-40 minute, pana sunt foarte bine raciti. Se scurg si se usuca bine (cu servete de bucatarie).
La frigider se pastreaza o saptamana, sau pot fi portionati si congelati.
Super reteta, eu mai stiu una incercata de altii dar nu arata la fel de bine ca aia din poza. Aici se gasesc cam la toate magazinele mate de oaie si daca nu pot ruga macelareasa sa imi dea.
Azi sper sa ajung sa iau ceva si sa dau si eu drumu la operatiunea “mezelul de casa” si cumva sa unesc sub titlul asta si cele ce sunt deja puse.
Poza e generica (si veche), nu te lua dupa ea 😀 Asa ca, daca te apuci inaintea mea de facut, vreau fotografie reala, la schimb cu fotocredit, basca link 🙂
Am mutzui din ala la masina de tocat, materie prima se gaseste, curajul imi lipseste, bine ca stiu unde e reteta, ca odata si odata beau o citirica, cica vine si curajul odata cu ea. 🙂
Citirica inseamna o cinzeaca, suta, ceva tarie, un tzoi, un hap, o inghititura de tuica, vodka, coniecel, din astea. E versatil termenul, ideea e tot aia, unguent pentru minte si trahee si degraba aducator de chef 🙂
Poti incerca sa amesteci suc de citrice cu niste alcool si atunci poti sa-i zici citrica :)) Nu m-am gandit niciodata cum ar fi la gust, un fel de visinata dar din citrire…
Don costachel, cu sau fara citirica gatai pastrama aia de pui, sper ca nu deranjeaza daca pun linc incoace, ca am zis domnului Ovidiu ca facem ce facem si incercam sa trecem pe mezeluri de casa si aista a iesit bine.
Daca va deranjez cu ceva dau o citirica (sa fim in tema 😀 )
O reteta f interesanta, candva o sa o incerc, copii sunt mari amatori de crenvusti si nu numai ei 🙂 dar cei de pe piata numai carne nu contin 🙂
Vreau sa ma lamuresc totusi cu ingredientele, e vorba de coriandru proaspat sau uscat, nu e vorba de seminte de coriandru.
Multumesc!
Eu aș zice uscat (ținând cont că-i vorba de lingurițe), dar nefiind rețeta mea, nu bag mâna-n foc 🙂
Sper să vadă Ovidiu „comment”-ul ăsta și să ne lămurească.
Am facut asa de incercare, doar un sfert de reteta 😀 Am deviat putin pentru ca nu aveam in casa toate ingredientele, adica am pus cateva bobite de coriandru, nu am avut slanina si am pus un plic de gelatina maruntita plus aprox 150ml ulei de floarea soarelui si 1 catel de usturoi in plus fata de reteta 😀 Concluzia este ca sunt f buni insa cu un usor gust de carnati ca m-am aberat la ingrediente 🙂 Insa au avut maaaaaare succes la cea mica, asa ca ma declar foarte multumita 🙂 Nu cred ca voi renunta la catelul de usturoi in plus si la celelalte ingrediente 🙂 Aaa si am facut din pui si vita.
Excelenta reteta! Ma bucur mult ca am gasit-o 🙂
Absolut ca mai urmeaza si alte ture! Chiar am mai facut vreo 3 metri ieri seara 😀 Daca ii mananci fierti sunt crenvusti, daca ii pui putin pe grill trec cu brio testul unor carnati pt Craciun 😉 Este o reteta 2 in 1 🙂
Am mai gasit aici pe site cateva retete de mezeluri de casa pe care vreau sa le incerc atunci voi avea mai mult timp. Mie imi plac mezelurile dar ma infricoseaza resturile animale adaugate de producatori 🙂
Sarbatori Fericite!
Numai o idee, daca nu gasiti mate de oaie, de porc tot gasiti, si or iesi poloneji, mai grosi, mai “voinicei”, da’ tot gustosi si sanatosi ca nemtii. 😀
Super reteta, eu mai stiu una incercata de altii dar nu arata la fel de bine ca aia din poza. Aici se gasesc cam la toate magazinele mate de oaie si daca nu pot ruga macelareasa sa imi dea.
Azi sper sa ajung sa iau ceva si sa dau si eu drumu la operatiunea “mezelul de casa” si cumva sa unesc sub titlul asta si cele ce sunt deja puse.
Super, felicitatiuni si Ovidiu si gazda.
Poza e generica (si veche), nu te lua dupa ea 😀 Asa ca, daca te apuci inaintea mea de facut, vreau fotografie reala, la schimb cu fotocredit, basca link 🙂
Am mutzui din ala la masina de tocat, materie prima se gaseste, curajul imi lipseste, bine ca stiu unde e reteta, ca odata si odata beau o citirica, cica vine si curajul odata cu ea. 🙂
Ce-i aia citirica? Nu de alta, poate m-ajuta si pe mine sa fac mai repede crenvursti de-astia 🙂
Citirica inseamna o cinzeaca, suta, ceva tarie, un tzoi, un hap, o inghititura de tuica, vodka, coniecel, din astea. E versatil termenul, ideea e tot aia, unguent pentru minte si trahee si degraba aducator de chef 🙂
Si eu care credeam c-o fi vreo bautura de care n-auzisem inca… 🙂
Poti incerca sa amesteci suc de citrice cu niste alcool si atunci poti sa-i zici citrica :)) Nu m-am gandit niciodata cum ar fi la gust, un fel de visinata dar din citrire…
Don costachel, cu sau fara citirica gatai pastrama aia de pui, sper ca nu deranjeaza daca pun linc incoace, ca am zis domnului Ovidiu ca facem ce facem si incercam sa trecem pe mezeluri de casa si aista a iesit bine.
Daca va deranjez cu ceva dau o citirica (sa fim in tema 😀 )
O reteta f interesanta, candva o sa o incerc, copii sunt mari amatori de crenvusti si nu numai ei 🙂 dar cei de pe piata numai carne nu contin 🙂
Vreau sa ma lamuresc totusi cu ingredientele, e vorba de coriandru proaspat sau uscat, nu e vorba de seminte de coriandru.
Multumesc!
Eu aș zice uscat (ținând cont că-i vorba de lingurițe), dar nefiind rețeta mea, nu bag mâna-n foc 🙂
Sper să vadă Ovidiu „comment”-ul ăsta și să ne lămurească.
Am facut asa de incercare, doar un sfert de reteta 😀 Am deviat putin pentru ca nu aveam in casa toate ingredientele, adica am pus cateva bobite de coriandru, nu am avut slanina si am pus un plic de gelatina maruntita plus aprox 150ml ulei de floarea soarelui si 1 catel de usturoi in plus fata de reteta 😀 Concluzia este ca sunt f buni insa cu un usor gust de carnati ca m-am aberat la ingrediente 🙂 Insa au avut maaaaaare succes la cea mica, asa ca ma declar foarte multumita 🙂 Nu cred ca voi renunta la catelul de usturoi in plus si la celelalte ingrediente 🙂 Aaa si am facut din pui si vita.
Excelenta reteta! Ma bucur mult ca am gasit-o 🙂
Am senzația că n-o să rămână doar „asa de incercare” și va urma mai mult de „un sfert de rețetă”! 😀
Absolut ca mai urmeaza si alte ture! Chiar am mai facut vreo 3 metri ieri seara 😀 Daca ii mananci fierti sunt crenvusti, daca ii pui putin pe grill trec cu brio testul unor carnati pt Craciun 😉 Este o reteta 2 in 1 🙂
Am mai gasit aici pe site cateva retete de mezeluri de casa pe care vreau sa le incerc atunci voi avea mai mult timp. Mie imi plac mezelurile dar ma infricoseaza resturile animale adaugate de producatori 🙂
Sarbatori Fericite!
Sărbători fericite! 🙂
Numai o idee, daca nu gasiti mate de oaie, de porc tot gasiti, si or iesi poloneji, mai grosi, mai “voinicei”, da’ tot gustosi si sanatosi ca nemtii. 😀
Bună idee! 🙂
La fiert se pun in apa rece sau fierbinte?
Rece