• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Crenvursti de casa, reteta germana

Feb 06, 2011 costachel Rețete, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete de la cititori, Rețete de tocături 20


Poate tineti minte ca, nu demult, prietenul ovidiucro ne-a trimis doua retete industriale (1982 si 2010) de preparare a crenvurstilor, plus una de casa, ca poate ne venise rau dupa lectura primelor doua. Dar iata ca vine mai la vale (tot de la el citire, multumim, Ovidiu!) o noua reteta casnica, de la mama ei nemteasca. Si, inainte de a-i da cuvantul, nu va mai spun decat ca, dupa ce-am terminat de citit, primul meu gand a fost: oare mai gasesc mate de oaie la magazin? Ca saptamana trecuta parca am vazut…

Hot dogs sau frankfurters nu sunt altceva decat carne tocata si condimente. Acestia sunt usor de preparat in casa, necesitand cam o ora pentru preparare si 20 minute pentru fierbere. Se pot prepara doar din vita sau doar din porc, de asemenea, condimentele pot fi modificate, dupa gustul fiecaruia.

Ingrediente:

4-5m mate oaie curatate bine, 2 kg carne macra porc (taiata cuburi), 1 kg carne vita (taiata cuburi), ½ kg slanina (taiata cuburi), ½ kg ceapa (taiata marunt), 6 catei usturoi, tocati fin, 4 lingurite coriandru tocat, 1 lingurita maghiran macinat, 1 lingurita nucsoara macinata, 2 lingurite seminte mustar macinat, 4 lingurite boia dulce, 4 lingurite piper alb proaspat macinat, 4 albusuri de ou, 6 lingurite zahar, 4 lingurite sare, 1 cana lapte

Preparare:

Intr-un blender, robot etc. Se face un piure de ceapa, usturoi, coriadru, maghiran, nucsoara, seminte mustar si boia dulce. Se adauga piperul, albusurile, zaharul, sarea si laptele, continuand mixajul.

Porcul, vita si slanina se toaca fiecare, separat, prin masina cu sita mica. Se amesteca bine si se toaca din nou. Piureul de condimente se adauga peste carne, framantandu-se cu mana (umezita in apa rece) pana la incorporarea completa.

Amestecul se da la congelator jumatate de ora, dupa care se da iar prin masina de tocat. Se da din nou la congelator o jumatate de ora, apoi pasta se introduce in matele de oaie. Prin rotire se formeaza crenvursti de 15-20 cm lungime. Fara a-i taia, se pun intr-o oala si se fierb domol timp de 20 de minute (masurate de la inceperea fierberii). Apoi se transfera crenvurstii intr-un vas cu apa cu gheata, pentru circa 30-40 minute, pana sunt foarte bine raciti. Se scurg si se usuca bine (cu servete de bucatarie).

La frigider se pastreaza o saptamana, sau pot fi portionati si congelati.

S-ar putea să vă intereseze și:

LeberwurstLeberwurst de casa (reteta germana) CrenvurstCrenvursti din carne de porc (si pui) Salam de vară de casă Mici MititeiReteta mititeilor de la Caru’ cu Bere

  • crenvursti, ovidiucro, porc, tocatura, vita

20 thoughts on “Crenvursti de casa, reteta germana”

  1. aphextwinz 06/02/2011 at 11:12

    Super reteta, eu mai stiu una incercata de altii dar nu arata la fel de bine ca aia din poza. Aici se gasesc cam la toate magazinele mate de oaie si daca nu pot ruga macelareasa sa imi dea.

    Azi sper sa ajung sa iau ceva si sa dau si eu drumu la operatiunea “mezelul de casa” si cumva sa unesc sub titlul asta si cele ce sunt deja puse.

    Super, felicitatiuni si Ovidiu si gazda.

    Reply ↓
  2. Costachel 06/02/2011 at 11:24

    Poza e generica (si veche), nu te lua dupa ea 😀 Asa ca, daca te apuci inaintea mea de facut, vreau fotografie reala, la schimb cu fotocredit, basca link 🙂

    Reply ↓
  3. aphextwinz 06/02/2011 at 18:09

    Am mutzui din ala la masina de tocat, materie prima se gaseste, curajul imi lipseste, bine ca stiu unde e reteta, ca odata si odata beau o citirica, cica vine si curajul odata cu ea. 🙂

    Reply ↓
  4. Costachel 07/02/2011 at 08:37

    Ce-i aia citirica? Nu de alta, poate m-ajuta si pe mine sa fac mai repede crenvursti de-astia 🙂

    Reply ↓
  5. aphextwinz 07/02/2011 at 13:23

    Citirica inseamna o cinzeaca, suta, ceva tarie, un tzoi, un hap, o inghititura de tuica, vodka, coniecel, din astea. E versatil termenul, ideea e tot aia, unguent pentru minte si trahee si degraba aducator de chef 🙂

    Reply ↓
  6. Costachel 07/02/2011 at 13:31

    Si eu care credeam c-o fi vreo bautura de care n-auzisem inca… 🙂

    Reply ↓
  7. Mihaela 08/02/2011 at 11:08

    Poti incerca sa amesteci suc de citrice cu niste alcool si atunci poti sa-i zici citrica :)) Nu m-am gandit niciodata cum ar fi la gust, un fel de visinata dar din citrire…

    Reply ↓
  8. aphextwinz 09/02/2011 at 17:55

    Don costachel, cu sau fara citirica gatai pastrama aia de pui, sper ca nu deranjeaza daca pun linc incoace, ca am zis domnului Ovidiu ca facem ce facem si incercam sa trecem pe mezeluri de casa si aista a iesit bine.

    Daca va deranjez cu ceva dau o citirica (sa fim in tema 😀 )

    Reply ↓
  9. Mihaela 13/12/2011 at 11:02

    O reteta f interesanta, candva o sa o incerc, copii sunt mari amatori de crenvusti si nu numai ei 🙂 dar cei de pe piata numai carne nu contin 🙂
    Vreau sa ma lamuresc totusi cu ingredientele, e vorba de coriandru proaspat sau uscat, nu e vorba de seminte de coriandru.
    Multumesc!

    Reply ↓
    1. costachel Post author13/12/2011 at 16:57

      Eu aș zice uscat (ținând cont că-i vorba de lingurițe), dar nefiind rețeta mea, nu bag mâna-n foc 🙂
      Sper să vadă Ovidiu „comment”-ul ăsta și să ne lămurească.

      Reply ↓
  10. Mihaela 17/12/2011 at 23:38

    Am facut asa de incercare, doar un sfert de reteta 😀 Am deviat putin pentru ca nu aveam in casa toate ingredientele, adica am pus cateva bobite de coriandru, nu am avut slanina si am pus un plic de gelatina maruntita plus aprox 150ml ulei de floarea soarelui si 1 catel de usturoi in plus fata de reteta 😀 Concluzia este ca sunt f buni insa cu un usor gust de carnati ca m-am aberat la ingrediente 🙂 Insa au avut maaaaaare succes la cea mica, asa ca ma declar foarte multumita 🙂 Nu cred ca voi renunta la catelul de usturoi in plus si la celelalte ingrediente 🙂 Aaa si am facut din pui si vita.
    Excelenta reteta! Ma bucur mult ca am gasit-o 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author18/12/2011 at 13:28

      Am senzația că n-o să rămână doar „asa de incercare” și va urma mai mult de „un sfert de rețetă”! 😀

      Reply ↓
  11. Mihaela 21/12/2011 at 19:15

    Absolut ca mai urmeaza si alte ture! Chiar am mai facut vreo 3 metri ieri seara 😀 Daca ii mananci fierti sunt crenvusti, daca ii pui putin pe grill trec cu brio testul unor carnati pt Craciun 😉 Este o reteta 2 in 1 🙂
    Am mai gasit aici pe site cateva retete de mezeluri de casa pe care vreau sa le incerc atunci voi avea mai mult timp. Mie imi plac mezelurile dar ma infricoseaza resturile animale adaugate de producatori 🙂
    Sarbatori Fericite!

    Reply ↓
    1. costachel Post author24/12/2011 at 11:44

      Sărbători fericite! 🙂

      Reply ↓
  12. Florin 14/01/2014 at 14:05

    Numai o idee, daca nu gasiti mate de oaie, de porc tot gasiti, si or iesi poloneji, mai grosi, mai “voinicei”, da’ tot gustosi si sanatosi ca nemtii. 😀

    Reply ↓
    1. costachel Post author15/01/2014 at 13:07

      Bună idee! 🙂

      Reply ↓
  13. Păun Aurica 17/01/2019 at 10:48

    La fiert se pun in apa rece sau fierbinte?

    Reply ↓
    1. costachel Post author08/03/2019 at 13:24

      Rece

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved