• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Salam de vară de casă

Nov 13, 2011 costachel Rețete, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete de la cititori, Rețete de preparate din carne, Rețete de salam, Rețete de tocături, Rețete tradiționale românești 36


Salam de vară de casă

Nu se putea ca, din pachetul de afumături pe care ni l-a trimis domnul Marian Rădulescu, să lipsească o rețetă de salam de casă, nu? Așa că iată, vine mai la vale un salam de vară homemade, numai bun să mă determine să-mi intensific cercetărilor în vederea descoperirii unei soluții pentru afumarea produselor. Poftiți de citiți!

Pe tema aceasta am avut o îndelungată corespondență cu mai multi internetonauți (eu le mai zic si culinaronauți). Este un mezel cat se poate de simplu, dar și de sănătos. Ingredientele se găsesc pe toate drumurile, dar îi sfătuiesc pe cei ce vor să-l facă să cumpere carne de la producătorii particulari (animalul tăiat în fața lui).

Pentru acest mezel este necesară carne de porc și vită, în cantități egale, și circa o cincime de slănină proaspătă. Carnea se pudrează cu silitră, unu la mia de grame de carne, pentru a-și păstra culoarea frumoasă.

Carnea și slănina se toacă mărunt, se frământă bine și se condimentează cu 20 g sare la kilul de carne, piper, ienibahar, coriandru (toate măcinate), boia dulce și cimbru.

Compoziția se introduce pe mațe de porc sau vită groase (de preferat vită, pentru că sunt mai groase), lungi cât să încapă în vasul de fiert. Se pun, agățate pe bețe, într-o oală adâncă, fără să atingă fundul vasului. Se pun apă și vin alb dulce în cantități egale până acoperă rudele de salam. După ce au fiert la foc domol 15 minute, se stinge focul și se lasă să se răcească în lichid. Se poate sări peste această operațiune, numai că salamul nu prea rezistă-n timp.

Se usucă și se pun la fum cald circa 3-4 ore, apoi se lasă să stea într-un loc bine aerisit, după ce membrana a fost unsă cu ulei.

În situația în care nu se fierbe, se afumă în două etape: la început un fum cald, de esență tare, timp cât să iasă grăsimea prim membrană, apoi fum rece, circa trei zile, câte 4 ore dimineața și 4 ore seara.

Dacă se înlocuiește slănina proaspătă cu slănină afumată tăiată în bucăți cât nuca și intercalată în compoziție obținem un salam țărănesc tare plăcut.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Salam de casă din carne de curcan și vițel CrenvurstiCrenvursti de casa, reteta germana Cârnați de Focșănei Salam de biscuiți

  • afumare, ienibahar, Marian Radulescu, porc, salam, vita

36 thoughts on “Salam de vară de casă”

  1. cofi 20/11/2011 at 09:52

    Scuzati de intromisiune, eu am de obicei intrebari la obiect. Pe unul din forumurile pe care le frecventez a aterizat un cetatean nelinistit si nervos ca NU GASESTE SILITRA!

    Atat m-a agasat, ca am incercat sa-i gasesc eu, dar se pare ca nu se vinde la liber, fiindca se poate face nu stiu explozibil din el!

    Asa ca, daca se poate, pot afla si eu daca silitra este de conservant sau colorant pusa, si daca da,este neaparata necesara si unde se gaseste ea, sa scriu acolo, ca daca-l mai vad pe ala agitindu-se, ma vedeti la stirile Protv!

    Multumesc pentru amabilitate!

    Reply ↓
    1. costachel Post author20/11/2011 at 10:16

      O discutie despre silitra am purta deja aici. Mai adaug doar că exista prin Occident o combinație numita sare nitrată (într-o traducere aproximativă), care e compusă din sare+salpetru în proporția corectă. La noi se găsește sigur pentru producția industrială, variantă casnică n-am văzut (dar asta nu înseamnă, firește, că nu există).
      Pe de altă parte, reiau ce spuneam în discuția de la link-ul de mai sus: salpetrul este un conservant. Dacă nu vrei să păstrezi cârnații un timp mai îndelungat, și-i înfuleci pe tot imediat după ce-s gata, ignoră-l, n-are rost să-ți bați capul 🙂

      Reply ↓
      1. gyongyi 23/11/2011 at 14:57

        Recent m-am hotarat sa fac salam de casa ca si fetita mea de 2 anisori sa poata manca, si, va rog sa ma ajutati de unde pot sa cumpar acest conservant – silitra
        Va multumesc!

        Reply ↓
        1. costachel Post author23/11/2011 at 19:52

          Am mai spus-o și la discuția de la link-ul de deasupra, silitra o luam de la o prietenă care lucra la un laborator de chimie. De cumpărat, chiar nu știu de unde (nici n-am mai făcut cârnați și alte asemenea de vreo doi ani). Dar poate ne sare un cititor al site-ului în ajutor 🙂

          Reply ↓
        2. Ion 18/09/2012 at 18:37

          Buna ziua !
          Sarea amestecata deja cu silitra se gaseste la orice carmangerie .Rolul ei este de conservant si antibactericid .Produsele de carmangerie ,,de casa” au cca 1,5% sare totala in compozitie .Prin fierberea produselor dupa sau inainte de afumare se diminueaza efectul silitrei.Nu se recomanda sa se foloseasca in produse crude(ex: carnati prospeti) care doar urmeaza a fi prajite,pe gratar sau fierte si consumate.

          Reply ↓
          1. bobo 28/01/2014 at 20:50

            “antibactericid”? Pai aia se si urmareste, sa fie bactericid, adica sa omoare bacteriile, nu sa le protejeze.

        3. Krutsch Edith 20/12/2013 at 14:13

          Puteti cumpara prin ShopMania.

          Reply ↓
        4. Gabriel 23/08/2016 at 11:30

          Daca vreti sa dati salam de casa fetitei de 2 ani, nu puneti nici o silitra in mezeluri. Silitra este nitrit de sodiu, salpetru este nitrat de sodiu. Nu cred ca doriti mezeluri cu nitriti si nitrati. Idea ca nitritii si nitratii conserva este preluata de la productia industriala de mezeluri unde producatorii trebuie sa asigure un termen de valabilitate al produsului.
          Batranii nostri conservau carnea cu sare, si ai neiodata, o gasiti pe la depozite engros de produse alimentare. Eu nu am gasit in retete vechi, batranesti de mezeluri de casa nitriti si nitrati

          Reply ↓
          1. costachel Post author23/08/2016 at 14:03

            Că pentru copiii mici salpetrul nu-i bun, e adevărat (dar pentru ei nici cârnații sau mezelurile nu-s cine știe ce indicate). Că bătrânii noștri nu știau ce-i aia salpetru (de Chile, de India…) e însă fals. 🙂

        5. core 29/04/2017 at 14:20

          Daca doriti sa faceti ceva sanatos pt. copil evitati silistra, altfel salamul va fi la fel de nociv ca si cel de cumparat!!! Costachel a scris si mai sus ca silistra este doar un conservant si poate fi scoasa din reteta, daca faceti cantitati mici de salam, pe care sa le consumati in timp scurt.
          Mezelurile din comert, produse in cantitati industriale nu prea pot evita silistra (nitritii) pt. ca altfel risca o contaminare a carnii cu bacterii care pot fi si letale. Nitritii se transforma in stomacul omului insa in nitrati, care sunt cancerigeni. Dar pt. astfel de mezeluri trece de multe ori vreme indelungata intre fabricare si consum, de aceea au nevoie de conservant.
          Ceea ce se prepara acasa este in general mult mai sanatos si este pacat sa distrugem aceasta reteta minunata cu silitra…

          Reply ↓
    2. Gelu 19/11/2016 at 14:25

      Se gaseste sare cu silitra 1 / 1000 gm respectiv o p
      unga de 1 kg cu un gram de silitra la PRETUL DE 30 DE LEI ; gasiti pe net !

      Reply ↓
    3. Fox 07/10/2021 at 12:56

      Salut La metro se gaseste sare cu silitra ( nitrit ) .

      Reply ↓
      1. Fox 07/10/2021 at 12:57

        nitrat

        Reply ↓
  2. cofi 21/11/2011 at 11:56

    Auzisem si eu ca s-ar gasi pentru productie industriala, omul chiar salam de casa vroia sa faca, dar cica a epuizat toate ideiile unde sa caute si tot n-a gasit, ca de aia se agita acolo, de m-a calcat pe mine pe bombeuri!

    Aia cu sare+ salpetru o gasisem si eu pe softpedia, din toate locurile, posibile daca poti sa crezi! Daca vrei sa stergi numele sitului nu ma supar, pune cu stelute!

    Reply ↓
  3. cosmin 12/12/2011 at 13:58

    Sare cu nitrat poti procura daca ai in apropiere carmangerie.Eu am cumparat in fiecare an 1/2 kg si mi-a ajuns la toate preparatele din carne.

    Reply ↓
  4. Dan-Gabriel 23/12/2011 at 10:18

    Dar, utilizand sare cu nitrat, nu ajungem iar in zona discutiilor despre ” nitriti, nitrati” ?
    Pana la urma sunt nocive aceste saruri sau nu ?

    Reply ↓
  5. Dan-Gabriel 23/12/2011 at 10:21

    Stiu ca printre elementele nocive urmarite in compozitia apelor reziduale, de catre cei de la garda de mediu, sunt si continuturile de nitriti si nitrati

    Reply ↓
    1. costachel Post author24/12/2011 at 11:39

      Sigur că ajungem la discuția asta. Foarte pe scurt, aditivii cunoscuți sub denumirea generică de silitră (de la E249 la E252, adică nitrat și nitrit de sodiu, respectiv potasiu) intră în categoria „consumul frecvent nu este recomandat”, iar doza maximă admisă este de 0,1 mg/kg corp/zi. Așa că, măcar în principiu, sunt nocive doar dacă se depășește această doză.

      Reply ↓
      1. Dan-Gabriel 24/12/2011 at 16:34

        Multumesc mult pentru comentariu. Ma intereseaza foarte mult produsele absolut curate, libere de orice E-uri.
        Daca voi gasi o modalitate 100 % “curata”, fara conservanti sintetici am sa revin cu info.
        Craciun fericit si anul nou cu bine si cu multa liniste in suflet.

        Reply ↓
  6. costachel Post author25/12/2011 at 19:05

    Sărbători Fericite și un An Nou bun și îmbelșugat!

    Reply ↓
  7. VASSEA 26/12/2012 at 15:07

    In primul rand tin sa va multumesc pentru retetele oferite ,dar am si eu o nalamurire;sunca se pune la fiert inainte sau dupa afumare?

    Reply ↓
    1. costachel Post author27/12/2012 at 09:45

      Cu mult plăcere. 🙂 Iar răspunsul scurt ar fi de la caz la caz. Însă, cum n-am făcut niciodată șuncă/jambon, vă sugerez câteva idei și tertipuri din rețetele de aici și aici

      Reply ↓
  8. Andrei 11/01/2013 at 13:51

    prieteni lasati prostiile.de ce iti mai faci salam in casa daca trebuie sa pui tot felul de porcarii in el ? silitra ? hai sa fim seriosi incercati sa gatit si sa preparati cat mai natural
    @Vassea sunca = slanina de pe burta porcului
    sau sunca ( slanina cu fasii de carne in ea (piept de porc sau fleica) indiferent de ce anume vrei sa afumi poti sa le oparesti inainte intr-un bait de condimente cca.40 de min. daca optezi pentru fiert dupa fum la fel faci un bait in care sa ai si suficienta sare si condimente sau dupa gust dupa care le scoti la aer.tot 30 40 de min sa le lasi in apa fiarta.

    Reply ↓
  9. daniel 13 18/02/2013 at 10:59

    MA POATE AJUTA CINEVA SA-MI SPUNA UNDE POT GASI DE CUMPARAT MATE PENTRU SALAM

    Reply ↓
  10. mika 28/10/2013 at 11:44

    buna ziua la toti .vreau sa va spun ca locuiesc in germania si ca tot romanul de craciun am procurat de pe la tara un porc si am facut toate cele .anul asta as dori foarte mult sa fac si ceva salam si am intrebat la macelaria de unde mi-am procurat mate daca ma poate ajuta si cu silitra asta la care raspunsul a fost foarte simplu . cand am comandat matele am comandat si sare speciala pentru mezeluri si in sarea aceea se gaseste si silitra de care se pare ca este nevoie . asa ca comandati prin net sare pentru prepararea mezelurilor si ati scapat de-o grija .
    va multumesc si sa aveti pofta la tot ce preparati.

    Reply ↓
  11. Iulian 26/11/2014 at 12:17

    Intestine de oaie calibrul 18-20 sau 20-22mm pentru carnati proaspeti, intestine de porc calibrul 28-30 sau 30+ pentru carnati de casa, intestine de vita calibrul 32-36 pentru lebar, chisca, caltabos, ambalate in pungi sau caserole la diferite dimensiuni sau in legaturi de 91, 5 metri, bumbare, mate crete, vezici uscate porc si altele. Pentru o oferta completa va rugam a ne face o cerere de oferta pe acest mail sau la nr. de telefon : 0744540014 ., 0761720669 . Persoana de contact : Iulian …calvet.calvet@yahoo.com

    Reply ↓
    1. marchis corina 28/01/2015 at 16:59

      va rog sa mi trimiteti oferta de pret pt toate produsele multumesc

      Reply ↓
  12. Raluca 07/01/2015 at 16:55

    Ce este silitra si unde se gaseste?

    Reply ↓
    1. costachel Post author07/01/2015 at 17:34

      O discutie despre silitră am purtat deja aici. Cât despre mai modernul mix de sare cu silitră, găsiți niște link-uri aici și aici.

      Reply ↓
  13. ghita niculae 21/08/2016 at 17:10

    silitra sau clorura de potasiu nu este explozibila.

    Reply ↓
    1. costachel Post author23/08/2016 at 10:54

      Silitra nu e clorură, ci nitrit. De sodiu sau de potasiu.

      Reply ↓
  14. Ion 10/03/2017 at 10:29

    Salut ! De unde pot cumpara mate de vita pentru salam ?

    Reply ↓
    1. costachel Post author22/03/2017 at 07:41

      Sunt anunțuri pe diferite site-uri. Sau de la crescători direct.

      Reply ↓
  15. Alexandru Bondrea 29/10/2017 at 00:18

    Are. Cineva cantitățile de condimente????
    Multumesc anticipat

    Reply ↓
    1. costachel Post author31/10/2017 at 21:24

      Nefiind a mea rețeta, pot doar să sugerez că, firește, sunt după gust.

      Reply ↓
  16. Alexandru Bondrea 07/11/2017 at 15:05

    Multumesc mult
    Stiu ca fiecare face dupa preferinta dar totusi as vrea ceva gramaje cu + sau – ca sa stiu de unde incep

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved