Poate vă veți fi saturat și dumneavoastră de platourile cu salamuri și brânzeturi, de salatele de icre, vinete ori boeuf, de ciupercile cu maioneza sau de pateul de ficat. Așa că haideți să mai înviorăm nițel masa cu rețeta de mai jos, care nu-i altceva decât o salată de pui dar, prin varietatea ingredientelor și prin modul de prezentare, chiar că merita să fie botezata cocktail. Ia să vedem!
Pentru 6 persoane aveți nevoie de
1 pui fript de circa 1 kg, 3 linguri de ulei extravirgin de măsline, 2 linguri de oțet sau de suc de lămâie, 1 lingura de boia dulce, 1 ceapă mică, 3 roșii mici, 3-4 castraveți mijlocii (sau unul mic de seră), 30 g capere in otet, 50 g măsline verzi fără sâmburi, 1 legătură de mărar, 2 legături de ridichi, 1 salată verde mică, 100 g iaurt (facultativ), sare și piper.
Curățați puiul de piele, dezosați-l și tăiați-l bucățele. Adăugați uleiul, oțetul sau lămâia, boiaua, sare și piper. Amestecați cu grija și lăsați carnea la marinat 20 de minute.
În acest timp, curățați și tăiați ceapa, spălați toate verdețurile, apoi tăiați roșiile cubulețe, ridichile în sferturi și castravetele rondele.
Scoateți puiul din marinată și amestecați-l cu legumele tăiate. Adăugați caperele, măslinele tăiate, mărarul tocat și, dacă doriți, iaurt (pe care va trebui să-l bateți în prealabil cu zeama în care a stat puiul), după care amestecați cu grija.
Spălați și uscați foile de salata, tapetați cu ele 6 cupe de sticla, pe care le veți umple cu salata de pui. Turnați deasupra marinata (dacă n-ați vrut iaurt) și țineți la frigider acest antreu 30 de minute înainte de a-l servi. Și da, puiul poate fi și fiert, dacă doriți o mâncare mai ușoară.
Ca vin pe lângă acest cocktail de pui, eu nu vad altul mai potrivit decât un Sauvignon Blanc, rece și sprințar. Dar dacă vreți altceva…