Bine, nu-s foarte sigur că salată de pui cu orez și legume e cel mai exact titlu din lume, fiindcă, după cum veți vedea, în narațiune intră, de pilda, și destulă varză, care s-ar putea simți lejer neglijată că n-a fost trecută mai în față. Numai că n-o să mă apuc acuma să enumăr încă din titlu toate ingredientele unei salate, că risc să vă plictisesc înainte de a începe textul propriu-zis. Plus că s-ar putea să nu vă placă vreunul dintre ele și, ca o consecință firească, să-l înlocuiți, sau chiar să-l eliminați cu desăvârșire, și-atunci titlul ar fi completamente inexact. Așa că am ales doar ingredientele fără de care nu veți putea face aceasta minunată salată: carne de pui, orez și legume proaspete după plac.
Așa că, acestea fiind zise, sa purcedem la enumerarea materiei prime:
1 piept mare de pui, fiert și fără piele (sau 2 pulpe asijderea), 1 cană de orez cu bobul lung, 1/2 varză potrivită, 4 roşii, 1 ardei gras (sau 2 kapia), 1 ceapă, mărar, pătrunjel, ulei, zeamă de lămâie, sare, piper.
Fierbeți orezul în apă cu sare și lăsați-l să se răcorească. Spălați, curățați și tocați mărunt legumele. Dezosați (dacă-i cazul) carnea și tăiați-o și pe ea în cubulețe mici. Spălați și alegeți verdeața, tocați-o și pe ea mărunt.
Amestecați totul într-un castron, turnând deasupra un sos făcut din ulei, zeama de lămâie, sare și piper. Acoperiți și băgați totul în frigider, unde salata noastră trebuie sa stea măcar 2 ore.
Variante? Evident că nenumărate. Puteți adăuga 2-3 castraveți, curățați de coajă și tăiați mărunt, puteți s-o faceți mai agresivă cu usturoi, ardei iute, sau cu amândouă, puteți adăuga ceva boabe fierte de porumb, proaspăt sau din conservă, în loc de varza autohtonă s-ar putea să vă placă mai mult varza chinezeasca (pe tsai), în fine, numai imaginația dumneavoastră poate limita variantele acestei salate. Eu n-am decât o singura rugăminte: pe cât posibil, lăsați-o cu zeama de lămâie, folosit oțetul cel mult în cazul în care ați pus usturoi din belșug
Vinul? Pai la cate variante de salată de pui cu orez am prezentat, cine ar mai putea ști exact ce vin sa recomande? Alb, ușor și sec să fie, restul contează mai puțin.