• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tzatziki

Apr 30, 2008 costachel Rețete, Rețete celebre, Rețete de aperitive, Rețete de salate, Rețete lacto-vegetariene, Sosuri reci 8


Tzatziki

Greu de încadrat în vreo categorie minunea asta grecească. Păi tzatziki-ul e ba aperitiv, ba salată, ba chiar sos, dacă tot poate fi turnat peste fripturi la grătar sau cartofi prăjiți. Zău că m-am uitat într-o carte de bucate grecească numai ca să vad unde-o încadrează ei (că rețeta o știam demult). Aperitiv au zis acolo, așa să-i rămână numele. Și să nu mâncați tzatziki numai în zilele când vă taie ăștia gazul, da?

½ kg de iaurt, gras și gros (ideal ar fi de capră dar, oricum, să stea țanțoș în linguriță),
500 g castraveți (cantitatea e strict orientativă; pot fi și mai mulți, dacă veți servi mâncarea ca aperitiv sau salată, dar și mai puțini, dacă veți folosi tzatziki-ul nostru ca sos),
4 căței mari de usturoi, sau după gust,
2 linguri de ulei de măsline,
1 lingura de oțet,
sare,
piper
,
facultativ ceva verdeață pentru presărat deasupra (mărar sau pătrunjel zic eu, alții vor mentă, puteți încerca dacă vă place).

Preparația este ultra-simplă. Curățați castraveții, tăiați-i cubulețe cât de mici sau dați-i pe răzătoarea mare, sărați-i și lăsați-i la scurs. Când credeți că scopul a fost atins, amestecați-i bine cu celelalte ingrediente (usturoiul l-ați făcut pastă, da?). Teoretic gata, pratica ne demonstrează însă că n-ar fi rău deloc ca tzatziki-ul să stea la frigider măcar o ora-două înainte de a fi pus pe masă, ca să i se omogenizeze aromele.

Cât despre alte variante de combinare ale castraveților cu iaurt, ele sunt nenumărate, de la geagik-ul turco-armenesc (și ăsta cu o groază de versiuni proprii), până la raita indiană. Dar n-aș uita nici înghețata.

Vinul? Păi dacă o să-l serviți ca aperitiv, apoi beți un alb sec, ales în funcție de cât usturoi ați binevoit să puneți (vedeți că-s drăguț și nu vă recomand retsina, da?). Dacă însă tzatziki-ul o să apară pe masă pe post de sos sau salată, atunci desigur că felul principal vă va dicta ce să turnați în pahare.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Raita Salata de primavaraSalată de primăvară Salată bulgărească Salată grecească (Horiatiki)

  • aperitiv, castraveti, Grecia, iaurt, reteta, salata, sos, usturoi

8 thoughts on “Tzatziki”

  1. liuta 28/06/2012 at 18:29

    o reteta tot pe baza de castraveti suna cam asa,castravetii taiati cubulete sau feliute la fel si niste ceapa rondele aruncate intr-un castronel presarati cu sare,piper si adaugati bors de putina.Lasa-ti totul la rece in frigider si aromati cu marar.pofta mare

    Reply ↓
    1. costachel Post author29/06/2012 at 10:08

      S-a notat! 🙂

      Reply ↓
  2. aphextwinz 29/06/2012 at 12:00

    Si aici! Suna a Dobrogea. Se face, multumim. Oare o merge si cu zeama de varza?

    Reply ↓
  3. Serban Razvan 05/08/2014 at 10:17

    Pentru maxim de aroma prefer sa inlocuiesc otetul cu zeama de lamaie si putina coaja de lamaie rasa atunci cand fac tzatziki si sa adaug din belsug marar.

    Iar daca tot vorbim de minuni pe baza de castravete, iaurt si usturoi merita sa mention si taratorul bulgaresc ideal pentru zilele calduroase de vara. Pentru un tarator reusit castravetii se taie cuburi se amesteca cu miez de nuca, marar proaspat tocat si usturoi zdrobit, peste se toarna iaurtul si se asezoneaza cu sare si ulei de masline.

    Se subtiaza totul cu putina apa pana la consistenta dorita iar apoi se da la frigider pana se raceste binisor. Reteta raspandita in toata peninsula balcanica are si variatiuni, desigur, dar reteta bulgareasca mi se pare cea mai la indemana. Numai bine!

    Reply ↓
    1. costachel Post author05/08/2014 at 10:32

      Ei, mai sunt destule rețete asemănătoare, de-ar fi să reamintesc doar raita indiană ori geagik-ul armenesc…(care-i un tarator cu mentă în loc de mărar)
      Cât despre zeama de lămâie, ce să zic, o recomand întotdeauna la salate, în loc de oțet. Dar există și excepții, precum în cazul de față. Că vorba aia, grecii, cât sunt ei de greci, cu nenumăratele lor livezi de lămâi cu tot, preferă oțetul pentru rețeta asta. Iar eu nu pot decât să le dau dreptate fiindcă, după mine, usturoiul nu se pupă cu zeama de lămâie; cât despre coajă, merge ca pumnu-n ochi. Dar, desigur, e doar o problemă de gust, cât se poate de personal 🙂

      Reply ↓
    2. michl 21/08/2014 at 20:57

      Ce peste se pune inainte de a turna iaurtul? Nu stiam ca la Tzatziki se pune si peste. N-am prea inteles, sorry!

      Reply ↓
      1. costachel Post author22/08/2014 at 07:57

        Peste, nu pește. Adică deasupra 🙂

        Reply ↓
  4. Serban Razvan 05/08/2014 at 11:40

    Doua note de subsol:

    * ideea de a adauga zeama si coaja de lamaie in tzatziki nu-mi apartine, asa l-am gasit preparat in Lefkada si mi-a placut mai mult decat versiunea “traditionala” cu otet, de aiai il recomand.

    ** asa cum ai spus @costachel este o chestiune de gust, dar, in general, combinatia de usturoi si zeama de lamaie este una cat se poate de intrebuintata in marinate, dressing-uri, etc.

    In rest numai de bine! 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved