Greu de încadrat în vreo categorie minunea asta grecească. Păi tzatziki-ul e ba aperitiv, ba salată, ba chiar sos, dacă tot poate fi turnat peste fripturi la grătar sau cartofi prăjiți. Zău că m-am uitat într-o carte de bucate grecească numai ca să vad unde-o încadrează ei (că rețeta o știam demult). Aperitiv au zis acolo, așa să-i rămână numele. Și să nu mâncați tzatziki numai în zilele când vă taie ăștia gazul, da?
½ kg de iaurt, gras și gros (ideal ar fi de capră dar, oricum, să stea țanțoș în linguriță), 500 g castraveți (cantitatea e strict orientativă; pot fi și mai mulți, dacă veți servi mâncarea ca aperitiv sau salată, dar și mai puțini, dacă veți folosi tzatziki-ul nostru ca sos), 4 căței mari de usturoi, sau după gust, 2 linguri de ulei de măsline,
1 lingura de oțet,
sare, piper,
facultativ ceva verdeață pentru presărat deasupra (mărar sau pătrunjel zic eu, alții vor mentă, puteți încerca dacă vă place).
Preparația este ultra-simplă. Curățați castraveții, tăiați-i cubulețe cât de mici sau dați-i pe răzătoarea mare, sărați-i și lăsați-i la scurs. Când credeți că scopul a fost atins, amestecați-i bine cu celelalte ingrediente (usturoiul l-ați făcut pastă, da?). Teoretic gata, pratica ne demonstrează însă că n-ar fi rău deloc ca tzatziki-ul să stea la frigider măcar o ora-două înainte de a fi pus pe masă, ca să i se omogenizeze aromele.
Cât despre alte variante de combinare ale castraveților cu iaurt, ele sunt nenumărate, de la geagik-ul turco-armenesc (și ăsta cu o groază de versiuni proprii), până la raita indiană. Dar n-aș uita nici înghețata.
Vinul? Păi dacă o să-l serviți ca aperitiv, apoi beți un alb sec, ales în funcție de cât usturoi ați binevoit să puneți (vedeți că-s drăguț și nu vă recomand retsina, da?). Dacă însă tzatziki-ul o să apară pe masă pe post de sos sau salată, atunci desigur că felul principal vă va dicta ce să turnați în pahare.
o reteta tot pe baza de castraveti suna cam asa,castravetii taiati cubulete sau feliute la fel si niste ceapa rondele aruncate intr-un castronel presarati cu sare,piper si adaugati bors de putina.Lasa-ti totul la rece in frigider si aromati cu marar.pofta mare
Pentru maxim de aroma prefer sa inlocuiesc otetul cu zeama de lamaie si putina coaja de lamaie rasa atunci cand fac tzatziki si sa adaug din belsug marar.
Iar daca tot vorbim de minuni pe baza de castravete, iaurt si usturoi merita sa mention si taratorul bulgaresc ideal pentru zilele calduroase de vara. Pentru un tarator reusit castravetii se taie cuburi se amesteca cu miez de nuca, marar proaspat tocat si usturoi zdrobit, peste se toarna iaurtul si se asezoneaza cu sare si ulei de masline.
Se subtiaza totul cu putina apa pana la consistenta dorita iar apoi se da la frigider pana se raceste binisor. Reteta raspandita in toata peninsula balcanica are si variatiuni, desigur, dar reteta bulgareasca mi se pare cea mai la indemana. Numai bine!
Ei, mai sunt destule rețete asemănătoare, de-ar fi să reamintesc doar raita indiană ori geagik-ul armenesc…(care-i un tarator cu mentă în loc de mărar)
Cât despre zeama de lămâie, ce să zic, o recomand întotdeauna la salate, în loc de oțet. Dar există și excepții, precum în cazul de față. Că vorba aia, grecii, cât sunt ei de greci, cu nenumăratele lor livezi de lămâi cu tot, preferă oțetul pentru rețeta asta. Iar eu nu pot decât să le dau dreptate fiindcă, după mine, usturoiul nu se pupă cu zeama de lămâie; cât despre coajă, merge ca pumnu-n ochi. Dar, desigur, e doar o problemă de gust, cât se poate de personal 🙂
* ideea de a adauga zeama si coaja de lamaie in tzatziki nu-mi apartine, asa l-am gasit preparat in Lefkada si mi-a placut mai mult decat versiunea “traditionala” cu otet, de aiai il recomand.
** asa cum ai spus @costachel este o chestiune de gust, dar, in general, combinatia de usturoi si zeama de lamaie este una cat se poate de intrebuintata in marinate, dressing-uri, etc.
o reteta tot pe baza de castraveti suna cam asa,castravetii taiati cubulete sau feliute la fel si niste ceapa rondele aruncate intr-un castronel presarati cu sare,piper si adaugati bors de putina.Lasa-ti totul la rece in frigider si aromati cu marar.pofta mare
S-a notat! 🙂
Si aici! Suna a Dobrogea. Se face, multumim. Oare o merge si cu zeama de varza?
Pentru maxim de aroma prefer sa inlocuiesc otetul cu zeama de lamaie si putina coaja de lamaie rasa atunci cand fac tzatziki si sa adaug din belsug marar.
Iar daca tot vorbim de minuni pe baza de castravete, iaurt si usturoi merita sa mention si taratorul bulgaresc ideal pentru zilele calduroase de vara. Pentru un tarator reusit castravetii se taie cuburi se amesteca cu miez de nuca, marar proaspat tocat si usturoi zdrobit, peste se toarna iaurtul si se asezoneaza cu sare si ulei de masline.
Se subtiaza totul cu putina apa pana la consistenta dorita iar apoi se da la frigider pana se raceste binisor. Reteta raspandita in toata peninsula balcanica are si variatiuni, desigur, dar reteta bulgareasca mi se pare cea mai la indemana. Numai bine!
Ei, mai sunt destule rețete asemănătoare, de-ar fi să reamintesc doar raita indiană ori geagik-ul armenesc…(care-i un tarator cu mentă în loc de mărar)
Cât despre zeama de lămâie, ce să zic, o recomand întotdeauna la salate, în loc de oțet. Dar există și excepții, precum în cazul de față. Că vorba aia, grecii, cât sunt ei de greci, cu nenumăratele lor livezi de lămâi cu tot, preferă oțetul pentru rețeta asta. Iar eu nu pot decât să le dau dreptate fiindcă, după mine, usturoiul nu se pupă cu zeama de lămâie; cât despre coajă, merge ca pumnu-n ochi. Dar, desigur, e doar o problemă de gust, cât se poate de personal 🙂
Ce peste se pune inainte de a turna iaurtul? Nu stiam ca la Tzatziki se pune si peste. N-am prea inteles, sorry!
Peste, nu pește. Adică deasupra 🙂
Doua note de subsol:
* ideea de a adauga zeama si coaja de lamaie in tzatziki nu-mi apartine, asa l-am gasit preparat in Lefkada si mi-a placut mai mult decat versiunea “traditionala” cu otet, de aiai il recomand.
** asa cum ai spus @costachel este o chestiune de gust, dar, in general, combinatia de usturoi si zeama de lamaie este una cat se poate de intrebuintata in marinate, dressing-uri, etc.
In rest numai de bine! 🙂