Sunt sigur c-ați auzit, măcar o data, legenda aia stupidă că din cauza apei din Dunăre ciorba de pește e atât de bună în Deltă. Te bușește rasul, pe bune dacă nu. Da-n fine, nu-i treaba noastră aicea să comentam credințe naive, ci să facem o ciorbă minunată, nu-i așa? Drept pentru care rețineți: principalele secrete constau în prospețimea absolută a materiei prime și în marea varietate a peștilor mărunți care intervin în prima parte a desfășurătorului. Mai adăugați și faptul că peștele cel mai bun e cel făcut la foc mic și cu asta basta, ne putem apuca de treabă.
Așa că pregătiți prin curățare și spălare cât de rapidă
1-1,5 kg de pește mai mărunt (din care ar fi optim să nu lipsească pești grași, precum plătica sau scrumbia, pești cu carnea albă, cum ar fi bibanul sau avatul, și în rest diverși carași, roșioare și altele asemenea), 1-1,5 kg pește mare (crap, somn, știucă, șalău, eventual morun, iar dacă și la secțiunea asta peștele ar fi de mai multe soiuri, tare bine ar fi), 1 ceapă, 1 țelină, 1 morcov, 1 pătrunjel, câteva roșii, curățate de pielița, câțiva ardei grași, 1 legătură de pătrunjel 1 legătură de leuștean, sare.
Începeți prin a fierbe peștele mic, împreună cu zarzavatul tăiat mărunt. Când s-a-nmuiat bine totul (poate să se zdrobească, nu ne interesează, și-i chiar mai bine asa) strecurați zeama prin sita rară sau chiar prin strecurătoare (aveți grijă să nu scape niciun os).
Puneți din nou la fiert, adăugați roșiile și ardeii tăiați feliuțe, plus bucățile de pește mare. Când e gata (20-30 de minute, depinde și de cat de mari sunt bucățile) presărați verdeața tocată mărunt, puneți capacul și gata.
După meremet dunărean, se servește separat, mai întâi peștele, apoi zeama, să umple golurile rămase.
Căt despre dres, cea mai buna combinație pentru ciorba de pește am găsit-o la Smârdan (peste gârlă de Brăila; la Ghecet, pentru cei mai bătrâni), unde gospodarul ne-a pus la îndemână o cană de tablă plina cu oțet, aromatizat cu o căpățână de usturoi tocat și doi ardei iuți mărunțiți. A fost o minune și peste pește, și în ciorbă. Încercați!
A, și dacă n-aveți la îndemână pești mărunți, fierbeți bine capetele peștilor mari, strecurați și continuați ca mai sus. N-o să fie chiar la fel, dar nimic nu-i perfect pe lumea asta.