• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ciorbă de pește

Aug 26, 2008 costachel Rețete, Rețete cu pește, Rețete de ciorbe, Rețete tradiționale românești 0


Sunt sigur c-ați auzit, măcar o data, legenda aia stupidă că din cauza apei din Dunăre ciorba de pește e atât de bună în Deltă. Te bușește rasul, pe bune dacă nu. Da-n fine, nu-i treaba noastră aicea să comentam credințe naive, ci să facem o ciorbă minunată, nu-i așa? Drept pentru care rețineți: principalele secrete constau în prospețimea absolută a materiei prime și în marea varietate a peștilor mărunți care intervin în prima parte a desfășurătorului. Mai adăugați și faptul că peștele cel mai bun e cel făcut la foc mic și cu asta basta, ne putem apuca de treabă.

Așa că pregătiți prin curățare și spălare cât de rapidă

1-1,5 kg de pește mai mărunt (din care ar fi optim să nu lipsească pești grași, precum plătica sau scrumbia, pești cu carnea albă, cum ar fi bibanul sau avatul, și în rest diverși carași, roșioare și altele asemenea),
1-1,5 kg pește mare (crap, somn, știucă, șalău, eventual morun, iar dacă și la secțiunea asta peștele ar fi de mai multe soiuri, tare bine ar fi),
1 ceapă,
1 țelină,
1 morcov,
1 pătrunjel,
câteva roșii, curățate de pielița,
câțiva ardei grași,
1 legătură de pătrunjel
1 legătură de leuștean,
sare.

Începeți prin a fierbe peștele mic, împreună cu zarzavatul tăiat mărunt. Când s-a-nmuiat bine totul (poate să se zdrobească, nu ne interesează, și-i chiar mai bine asa) strecurați zeama prin sita rară sau chiar prin strecurătoare (aveți grijă să nu scape niciun os).

Puneți din nou la fiert, adăugați roșiile și ardeii tăiați feliuțe, plus bucățile de pește mare. Când e gata (20-30 de minute, depinde și de cat de mari sunt bucățile) presărați verdeața tocată mărunt, puneți capacul și gata.

După meremet dunărean, se servește separat, mai întâi peștele, apoi zeama, să umple golurile rămase.

Căt despre dres, cea mai buna combinație pentru ciorba de pește am găsit-o la Smârdan (peste gârlă de Brăila; la Ghecet, pentru cei mai bătrâni), unde gospodarul ne-a pus la îndemână o cană de tablă plina cu oțet, aromatizat cu o căpățână de usturoi tocat și doi ardei iuți mărunțiți. A fost o minune și peste pește, și în ciorbă. Încercați!

A, și dacă n-aveți la îndemână pești mărunți, fierbeți bine capetele peștilor mari, strecurați și continuați ca mai sus. N-o să fie chiar la fel, dar nimic nu-i perfect pe lumea asta.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Pește în crustă de mălai Pasta de peste afumat Crochete de pește cu creveți Default ThumbnailCiorba de burtă a lui Pastorel

  • ciorba, delta, Dunare, peste

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved