Ce se-ntâmplă, aseară am fost la o cumătrie (foarte reușită, mulțumesc de întrebare…), drept pentru care de-abia m-am trezit și n-am chef decât de o ciorbă de burtă. Și, dacă tot e vorba despre dres, m-am gândit să apelez la un clasic priceput în de-alde de-astea, adică la Păstorel Teodoreanu. Chiar dacă nu dădea el cantități, haideți să vedem despre ce-i vorba.
Așadar, burta curățată (împreună cu niște picioare de vițel)
se pune la fiert într-o oală cu multă apă, cu doua-trei cepe și zarzavaturi de supă. Se lasă să fiarbă șapte-opt ore. În caz că apa scade prea mult, se mai adaugă. Burta e gata atunci când se poate rupe cu mâna și carnea de pe picioare atunci când cartilajele se desprind de pe os. Le scoatem atunci cu lingura de spumuit. Picioarele le punem deoparte și le lăsăm să se răcorească puțin. Burta o taie fiecare după cum îi place: unii subțire ca fideaua, alții ceva și chiar mult mai gros.“
După asta strecurăm zeama în care au fiert, o punem la loc pe aragaz și ne întoarcem la bucățile de burtă,
„aruncându-le în zeama în care au fiert și adăugând verdeața, adică mărar și pătrunjel. Le lăsăm să fiarbă, până ce dau în vreo doua clocote. Se sărează și, cine vrea, piperează. Înainte de a servi ciorba, e recomandabil s-o batem c-un ou și iaurt. E bine, de asemenea, ca acel ce are ciorba în farfurie să găsească în preajma-i și ardeiul verde adiacent. Dacă ardeiașul e prea agresiv, îi scoți sâmburii și nervurile și, după ce-l faci harcea-parcea c-un cuțit, răspândești bucățile hăcuite prin ciorbă: o înviorează și-i dau un miros plăcut. Dacă ai pe masa și oțet de vin, faci ce vrei, pui sau nu pui, în orice caz însă, eu mă simt dator să amintesc cetitorului că ceva mai bun la aceasta ciorbă ca hreanul ras chiar atunci deasupra-i nu poate fi.
Măcar pentru excepționala idee cu hreanul și tot trebuia să vă dau rețeta asta. Decât că am senzația că o să vă placa și iaurtul, și ardeiul iute tocat. A, și desigur că v-ați prins că burta contemporană, prefiartă, n-are nevoie de 7-8 ore de fiert, nu?
Sincer sa fiu, pina acuma n-am auzit niciodata de marar si patrunjel la ciorba de burta. Mai repede poate cu o frunza de dafin.Cu hrean ras, da, este o minune la fel ca si cu mujdei proaspat.
Sincer sa fiu, pina acuma n-am auzit niciodata de marar si patrunjel la ciorba de burta. Mai repede poate cu o frunza de dafin.Cu hrean ras, da, este o minune la fel ca si cu mujdei proaspat.