• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pește în crustă de mălai

Aug 18, 2010 costachel Rețete, Rețete cu pește 0


Ei, nu vă speriați, doar n-am să vă spun acuma „peștele curățat se spală cât de repede, se ține măcar o oră la sare, se tăvălește prin mălai, se prăjește în mult ulei încins și se servește cu mămăligă și mujdei“! Sunt ferm convins că știți această excelentă preparație, așa că n-am să vă răpesc timpul cu ea. În schimb, distinsă doamnă, urmează mai la vale un tertip de a face un cât se poate de gustos pește prăjit, chiar în condițiile în care producătorul, harnic cum îl știm, a preferat să scape de solzi prin jupuire și ne oferă peștele despielițat gata.

Ca să-l protejăm, să nu se usuce, avem nevoie, în afară de kilogramul de fileuri nud pe care le-am cumpărat, de 2-3 ouă, mălai, sare și piper.

Presupunem că ați ținut peștele (proaspăt sau decongelat) la sare cam o oră („să se-ndulcească“ e expresia curentă, de fapt să elimine apa în exces), așa că mergem mai departe. Bateți într-o farfurie ouăle (eventual cu piper), puneți în altă farfurie mălaiul. Treceți peștele, condimentat după bunul plac, prin ou și mălai (eventual iarăși ou, iarăși mălai), scopul fiind, evident, să creăm o crustă care să împiedice uscarea (în mod normal, pielea reprezintă principalul aliat, dar dacă n-o mai avem…).

Prăjiți bucățile panate în mult ulei, bine încins, dar la foc mic, până se rumenește frumos crusta (sau, de ce nu, le puteți coace la cuptor)

Scoateți pe hârtie absorbantă, să scăpați de uleiul în exces, și serviți: fie clasic, cu mămăligă și mujdei, fie, eventual, cu un piure de cartofi și o sălățică usturoiată (aia pe care v-am recomandat-o la chifteluțe).

Avantajele sistemului? Păi crusta se va întări bine (nici măcar nu vă oblig s-o mâncați), iar peștele se va coace încet, în aburii proprii, și va avea un gust mult mai bun decât dacă veți folosi în același scop staniol, pergament sau mai știu eu ce prostii vă recomandă unii sau alții.

Vinul? Alb, sec, rece și Aligoté. Cât de mult, dumneavoastră știți.

S-ar putea să vă intereseze și:

Mămăliga dulce, sau deserturi pe bază de mălai Fileuri de calcan in crusta de ardei gras Pește la cuptor cu sos de roșii Peste pane surprizaPește pane surpriză

  • malai, peste, porumb, tigaie

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved