• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Ciorba de burtă a lui Pastorel

May 04, 2008 costachel Rețete, Rețete de ciorbe, Rețete tradiționale românești, Rețetele lui Păstorel 1


Ce se-ntâmplă, aseară am fost la o cumătrie (foarte reușită, mulțumesc de întrebare…), drept pentru care de-abia m-am trezit și n-am chef decât de o ciorbă de burtă. Și, dacă tot e vorba despre dres, m-am gândit să apelez la un clasic priceput în de-alde de-astea, adică la Păstorel Teodoreanu. Chiar dacă nu dădea el cantități, haideți să vedem despre ce-i vorba.

Așadar, burta curățată (împreună cu niște picioare de vițel)

se pune la fiert într-o oală cu multă apă, cu doua-trei cepe și zarzavaturi de supă. Se lasă să fiarbă șapte-opt ore. În caz că apa scade prea mult, se mai adaugă. Burta e gata atunci când se poate rupe cu mâna și carnea de pe picioare atunci când cartilajele se desprind de pe os. Le scoatem atunci cu lingura de spumuit. Picioarele le punem deoparte și le lăsăm să se răcorească puțin. Burta o taie fiecare după cum îi place: unii subțire ca fideaua, alții ceva și chiar mult mai gros.“

După asta strecurăm zeama în care au fiert, o punem la loc pe aragaz și ne întoarcem la bucățile de burtă,

„aruncându-le în zeama în care au fiert și adăugând verdeața, adică mărar și pătrunjel. Le lăsăm să fiarbă, până ce dau în vreo doua clocote. Se sărează și, cine vrea, piperează. Înainte de a servi ciorba, e recomandabil s-o batem c-un ou și iaurt. E bine, de asemenea, ca acel ce are ciorba în farfurie să găsească în preajma-i și ardeiul verde adiacent. Dacă ardeiașul e prea agresiv, îi scoți sâmburii și nervurile și, după ce-l faci harcea-parcea c-un cuțit, răspândești bucățile hăcuite prin ciorbă: o înviorează și-i dau un miros plăcut. Dacă ai pe masa și oțet de vin, faci ce vrei, pui sau nu pui, în orice caz însă, eu mă simt dator să amintesc cetitorului că ceva mai bun la aceasta ciorbă ca hreanul ras chiar atunci deasupra-i nu poate fi.

Măcar pentru excepționala idee cu hreanul și tot trebuia să vă dau rețeta asta. Decât că am senzația că o să vă placa și iaurtul, și ardeiul iute tocat. A, și desigur că v-ați prins că burta contemporană, prefiartă, n-are nevoie de 7-8 ore de fiert, nu?

S-ar putea să vă intereseze și:

Ciorba de burtaCiorba de burta ca la Gica Chioru Ciorba radauteanaCiorbă rădăuțeană Burtă ca la Lyon Magiritsa, sau ciorbă à la grec de măruntaie de miel

  • burta, ciorba, Pastorel, reteta

1 thoughts on “Ciorba de burtă a lui Pastorel”

  1. Costin 24/11/2022 at 16:13

    Sincer sa fiu, pina acuma n-am auzit niciodata de marar si patrunjel la ciorba de burta. Mai repede poate cu o frunza de dafin.Cu hrean ras, da, este o minune la fel ca si cu mujdei proaspat.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved