• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Oct 24, 2012 costachel Rețete, Rețete de dulciuri, Rețete ovo-lacto-vegetariene 10


Kemalpașa tatlisi

Acuma, recunosc, traducerea acestui desert este discutabilă, pentru că acest delicios Kemalpașa tatlisi nu-i legat de vreun Kemal Pașa anume, ci de orașul Mustafakemalpașa. Adică de principala așezare urbană a provinciei turcești Bursa, din regiunea Marmara.

Un oraș cu o istorie zbuciumată: fosta cetate hitită Kirmasti Kremastre a devenit Miletopolis, iar în jurul anului 300 d.Hr. era o importantă așezare creștină. În 1336, a intrat sub dominația Imperiului Otoman, iar în 1920, în timpul războiului greco-turc (1919-1922), orașul fost devastat de greci. Și, după proclamarea Republicii Turce, oficialitățile au decis ca orașul să fie redenumit Mustafakemalpașa (dacă se gândește cineva la Mustafa Kemal Atatürk, are dreptate).

Revenind însă la dulciurile noastre, desertul despre care vorbim se făcea în zonă cu sute de ani înainte de nașterea lui Atatürk. Însă, datorită faptului că în compoziție intervine brânza, evident că nu putea fi transportat la distanțe mari, așa că a rămas o specialitate locală. Sau, mai exact, o variantă regională a unui gen de desert răspândit cam în tot Orientul musulman, din India (Gulab Jamun) și până în Turcia, unde mai cunoaște, de altfel, și alte versiuni (în zona Tekirdağ poartă denumirea de Kadı Helvası, adică halvaua judecătorului)

Rețeta de Kemalpașa tatlisi

Bun, trecând peste această scurtă incursiune istorică, să notăm că, pentru a duce la bun sfârșit această foarte simplă preparație, avem nevoie de

150 g brânză de vaci,
100 g griș,
50 g unt,
2 ouă,
1 plic de praf de copt,

plus, pentru sirop, de

400 g zahăr,
2 pahare de apă.

Faceți mai întâi siropul și lăsați-l în pace până îi vine rândul.

Dați brânza prin sită (sau mixați-o), amestecați-o cu celelalte ingrediente. Rupeți bucățele mici din aluatul astfel obținut, faceți bile și aplatizați-le ușor.

Puneți-le într-o tavă unsă. Coaceți-le în cuptorul încins dinainte, la 180ºC, până se rumenesc ușor (cam jumătate de oră).

Fierbeți-le în sirop 15 minute. Lăsați-le să se răcească și serviți-le (3-4 la o porție) presărate sau nu cu nuci (alune de pădure, fistic etc.), tocate din cuțit. Eventual, puteți să le puneți și un moț de frișcă (nu-i foarte tradițional, dar…), iar vara desertul ăsta merge foarte bine cu înghețată.

Și că veni vorba despre tradiție: inițial biluțele astea erau prăjite în baie de ulei încins, așa că puteți opta, la o adică, și pentru varianta asta. După cum, tot pentru un plus de autenticitate, puteți face siropul cu miere și eventual să-l parfumați (dacă aveți) cu apă de trandafiri.

S-ar putea să vă intereseze și:

Clătite de mango cu cremă de căpșuneClătite de mango cu cremă de căpșune Tort cu ciocolata si nuciTort cu ciocolată și nuci Prăjitură de mere cu grișPrăjitură de mere cu griș Tarta cu ciocolata si cafeaTartă cu ciocolată și cafea

  • alune, branza de vaci, desert, fistic, gris, nuci, sirop, Turcia

10 thoughts on “Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)”

  1. Uica Mihai 25/10/2012 at 08:37

    Eu fac reţeta asta, cu gogoşelele fierte în ulei. Iar siropul este făcut din miere diluată cu ceai negru. Sunt delicioase. Reţeta o am de vreo 35 de ani de la o sârboaică.
    O să încerc şi varianta propusă de tine !

    Reply ↓
    1. costachel Post author25/10/2012 at 09:01

      Chiar interesantă ideea cu ceaiul, mulțam! 🙂

      Reply ↓
  2. elena 25/10/2012 at 21:10

    Orice reteta venita de la Dvs,merita incercata.Multumim!

    Reply ↓
  3. Maria 28/10/2012 at 13:57

    Dacă fac siropul cu miere, ce cantitate de miere ar trebui?

    Reply ↓
    1. costachel Post author29/10/2012 at 10:40

      Hai să spunem tot 400, dar cu precizarea că, până la urmă (ca și în cazul zahărului), tot gustul personal este cel care decide. Că sigur unii vor siropul mai dulce, iar alții mai puțin 🙂

      Reply ↓
  4. ben Q 20/06/2013 at 15:32

    Eu nu inteleg cum vine treaba asta cu fiertul in ulei. Il rog pe dl.Uica sa aibe mila de un biet nepriceput si sa divulge secretul fierberii gogoselelor in ulei. Multam!

    Reply ↓
  5. Otilia 06/02/2014 at 15:38

    Dar siropul cum se face?

    Reply ↓
    1. costachel Post author06/02/2014 at 16:02

      Se fierbe zahărul cu apa 🙂

      Reply ↓
  6. Gabriela 23/11/2017 at 13:56

    E un dezastru reteta
    Decat sa dati retete incomplete care nu sunt decat o pierdere de timp si de materiale, mai bine ocupati-va cu alte chestii

    Reply ↓
    1. costachel Post author02/12/2017 at 17:04

      Dacă, atunci când sunt lăudat, spun de fiecare dată că este numai și numai meritul executantului/executantei, mă tem că și de data asta trebuie să zic la fel. Și dacă nici măcar o rețetă atât de simplă nu v-a reușit, atunci (dacă-mi permiteți să vă citez) ocupați-vă cu alte chestii. 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved